17.09.2019 00.00 Agenda publică, cu Mihai Sălceanu, invitaţi: Titlul emisiunii:.(reluare) 02.00 Ştiri 02.30 Audienţe în direct, cu Mihaela Ghiţă, invitat:Paual Mare, Eleonora Cîmpan, Carmen Vitez. Titlul emisiuni:Standarde de calitate în sănătatea sătmăreană.(reluare) 04.00 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat:Nicolae Bondici. Titlul emisiunii:Învătătorul rămâne luminătorul satului. 05.00 Sănătate, frumuseţe, stil cu Ioana Vladimirescu şi Ioana Zaharia. 06.00 Educaţie Ecologică cu Cristina Bursuc. Titlul emisiuni:O echipă de specialişti în protecţia mediului, în vizită de studii. mediului mediului,în 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Agenda publică, cu Mihai Sălceanu, invitaţi: Titlul emisiunii:.(reluare) 10.00 Viaţa la Ţară cu Ioan Aniţaş. Titlul emisiuni: Cultura de Lavandă. 11.00 Taina Credinţei cu Mihaela Ghiţă. Titlul emisiuni: Înălţarea Sf.Cruci – Paznic Împărătesc 11.45 Teleshopping 12.00 Ştiri 12.30 Audienţe în direct, cu Mihaela Ghiţă, invitat:Paual Mare, Eleonora Cîmpan, Carmen Vitez. Titlul emisiuni:Standarde de calitate în sănătatea sătmăreană.(reluare) 14.00 Agenda publică cu Mihai Sălceanu, invitaţi: Radu Panait, Mariana Sălageanu, Nagy Otto Titlul emisiunii: Educaţia, la un nou început.(reluare) 16.00 Teleshopping 16.15 Zone Folclorice cu Ioana Vladimirescu 16.40 Panoramic sportiv, cu Constantin Demian, invitat:Ştefan Szilagy. Titlul emisiunii:Radiografia campionatelor judeţene la fotbal. 17.30 Sănătate cu Mihaela Ghiţă, invitat: Cătălin Cismaş. Titlul emisiunii:Cum controlăm furia. 18.00 Audienţe în direct, cu Laczko Eva (direct) 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Mihai Sălceanu (direct) 22.00 Ştiri 22.30 Audienţe în direct, cu Laczko Eva (reluare)

Un reformist concediat rapid

Scris de Dumitru Păcuraru, 10 iunie 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Senzaţia de schimbare radicală trece aşa cum a venit. După alegerile din 26 mai, în ciuda rezultatelor,  partidele şi nu s-au schimbat fundamental. Cam toate gândesc la fel ca înainte. Şi înainte de alegeri PNL cerea demisia guvernului şi promitea că va veni la guvernare. USR era la fel de optimist că va fi unul dintre cele mai importante partide din România. PSD, după ce a pariat exclusiv pe o victorie datorată majorării salariilor şi pensiilor continuă să creadă că se va redresa stimulând clasa bugetară. Călin Popescu Tăriceanu îşi continuă ofensiva împotriva abuzurilor statului paralel.

Senzaţia de schimbare radicală trece aşa cum a venit. PSD îşi bandajează rănile după reţetele inventate de Liviu Dragnea. Plecarea lui Darius Vâlcov părea să fie semnalul unei curăţenii generale. Înlocuit de Remus Borza, consilierul pe probleme de politică economică a rezistat în funcţie până la prima declaraţie. Omul chiar a avut naivitatea să creadă că guvernul Dăncilă odată eliberat de sub tutela lui Dragnea va trece la măsuri drastice. Aparatul bugetar atârnă greu în balanţa finanţelor.

„Am crescut veniturile în sectorul bugetar, cred că suntem singura ţară din lume care plăteşte mult mai bine salariaţii din sectorul public decât pe cei din sectorul privat. Trebuie să gestionăm 800.000 de bugetari, am gonflat foarte mult administraţia. Şi la Guvern trebuie să mai reducem din ministere. E mai eficient, mai rămân bani să facem şi o fabrică în România”.

Efectul nu a întârziat. Premierul Dăncilă şi-a concediat consilierul. Este clar că are nevoie de un alt Vâlcov, care să creadă cu tărie că trebuie salvat electoratul PSD, nu finanţele.

PSD va continua să fie acelaşi PSD. Mai mic, dar la fel de convins că rezultatele economice, în fapt o creştere econonomică câştigată cu prea mari sacrificii, îi conferă dreptul să arunce bani în sectorul bugetar. Pentru că acolo se află bazinul electoral al partidului.

Investiţiile mai pot aştepta. Aşteptarea este ceva mai lungă. Se aşteaptă până trec alegerile prezidenţiale. Apoi, dacă PSD rămâne la guvernare, se prelungeşte termenul până după alegerile locale. Cum până la parlamentare nu vor mai rămâne decât câteva luni, privilegiile aparatului bugetar nu are rost să fie tăiate, aşa cum anunţa consilierul Borza.

Nici PNL nu este campionul marilor schimbări, aşa cum şi-ar dori după victoria la europarlamentare. O simplă socoteală arată că scorul acumulează procentele celor două partide, PNL şi PDL, care au fuzionat.

Dacă un consilier PSD a îndrăznit să facă o aluzie la tăieri, Ludovic Orban s-a ars gustând din aceeaşi ciorbă. La o simplă declaraţie că se vor elimina scutirile de impozite în domeniul IT i-a sărit întregul partid în cap. Liderul PNL a dat în spate.

Klaus Iohannis loveşte PSD din toate direcţiile. Oare chiar din toate? Preşedintele nu are curajul să spună un singur cuvânt despre salariaţii din sectorul public, aşa cum a făcut Borza şi Orban. Preşedintele are treabă numai cu justiţia, cu penali, teme de altfel importante, dar populiste, fără un conţinut real.

În acest context politic, un nou guvern nu va aduce schimbări majore. O oarecare idee de schimbare se lasă întrevăzută la USR. Prea tare nu apasă nici Dan Barna pe acceleraţia schimbării din sectorul de stat. Dacian Cioloş este adeptul schimbării, însă nici o idee nu străbate din eventualul program ţinut la secret.

În aceste condiţii un Remus Borza poate trece drept cel mai important reformist al zilelor noastre. Păcat că a fost concediat imediat ce a deschis gura. Poate că avea de spus lucruri interesante. Poate îl racolează un alt partid.

Abonează-te acum Online!