Image 1
Image 2

Un reformist concediat rapid

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Senzația de schimbare radicală trece așa cum a venit. După alegerile din 26 mai, în ciuda rezultatelor,  partidele și nu s-au schimbat fundamental. Cam toate gândesc la fel ca înainte. Și înainte de alegeri PNL cerea demisia guvernului și promitea că va veni la guvernare. USR era la fel de optimist că va fi unul dintre cele mai importante partide din România. PSD, după ce a pariat exclusiv pe o victorie datorată majorării salariilor și pensiilor continuă să creadă că se va redresa stimulând clasa bugetară. Călin Popescu Tăriceanu își continuă ofensiva împotriva abuzurilor statului paralel.

Senzația de schimbare radicală trece așa cum a venit. PSD își bandajează rănile după rețetele inventate de Liviu Dragnea. Plecarea lui Darius Vâlcov părea să fie semnalul unei curățenii generale. Înlocuit de Remus Borza, consilierul pe probleme de politică economică a rezistat în funcție până la prima declarație. Omul chiar a avut naivitatea să creadă că guvernul Dăncilă odată eliberat de sub tutela lui Dragnea va trece la măsuri drastice. Aparatul bugetar atârnă greu în balanța finanțelor.

„Am crescut veniturile în sectorul bugetar, cred că suntem singura ţară din lume care plăteşte mult mai bine salariaţii din sectorul public decât pe cei din sectorul privat. Trebuie să gestionăm 800.000 de bugetari, am gonflat foarte mult administraţia. Şi la Guvern trebuie să mai reducem din ministere. E mai eficient, mai rămân bani să facem şi o fabrică în România”.

Efectul nu a întârziat. Premierul Dăncilă și-a concediat consilierul. Este clar că are nevoie de un alt Vâlcov, care să creadă cu tărie că trebuie salvat electoratul PSD, nu finanțele.

PSD va continua să fie același PSD. Mai mic, dar la fel de convins că rezultatele economice, în fapt o creștere econonomică câștigată cu prea mari sacrificii, îi conferă dreptul să arunce bani în sectorul bugetar. Pentru că acolo se află bazinul electoral al partidului.

Investițiile mai pot aștepta. Așteptarea este ceva mai lungă. Se așteaptă până trec alegerile prezidențiale. Apoi, dacă PSD rămâne la guvernare, se prelungește termenul până după alegerile locale. Cum până la parlamentare nu vor mai rămâne decât câteva luni, privilegiile aparatului bugetar nu are rost să fie tăiate, așa cum anunța consilierul Borza.

Nici PNL nu este campionul marilor schimbări, așa cum și-ar dori după victoria la europarlamentare. O simplă socoteală arată că scorul acumulează procentele celor două partide, PNL și PDL, care au fuzionat.

Dacă un consilier PSD a îndrăznit să facă o aluzie la tăieri, Ludovic Orban s-a ars gustând din aceeași ciorbă. La o simplă declarație că se vor elimina scutirile de impozite în domeniul IT i-a sărit întregul partid în cap. Liderul PNL a dat în spate.

Klaus Iohannis lovește PSD din toate direcțiile. Oare chiar din toate? Președintele nu are curajul să spună un singur cuvânt despre salariații din sectorul public, așa cum a făcut Borza și Orban. Președintele are treabă numai cu justiția, cu penali, teme de altfel importante, dar populiste, fără un conținut real.

În acest context politic, un nou guvern nu va aduce schimbări majore. O oarecare idee de schimbare se lasă întrevăzută la USR. Prea tare nu apasă nici Dan Barna pe accelerația schimbării din sectorul de stat. Dacian Cioloș este adeptul schimbării, însă nici o idee nu străbate din eventualul program ținut la secret.

În aceste condiții un Remus Borza poate trece drept cel mai important reformist al zilelor noastre. Păcat că a fost concediat imediat ce a deschis gura. Poate că avea de spus lucruri interesante. Poate îl racolează un alt partid.