Image 1
Image 2

Un referendum pentru demiterea unui primar, un precedent politic periculos

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

Situaţia creată în Sectorul 1 din Bucureşti este unică în felul ei în România. Să nu ridici gunoiul săptămâni întregi, să zacă grămezi de resturi menajere pe stradă, să mişune şobolanii ca în evul mediu, este o imagine de coşmar nu doar pentru capitala unei ţări, ci pentru orice localitate.

Situaţia este cu atât mai ieşită din comun cu cât acest sector şi-a ales ca primar un cetăţean străin, o femeie crescută şi educată în spiritul civilizaţiei, spiritului francez.

Lucrurile sunt cu atât mai complicate cu cât pe lângă neridicarea gunoaielor de pe stradă, primăriţa Armand este suspectată şi de fraudarea voturilor. Ancheta este în desfăşurare, dar apar tot felul de elemente care conduc la ideea că alegerile din Bucureşti, din Sectorul 1, nu au fost corecte.

În ultima perioadă, practic după condamnarea lui Liviu Dragnea, PSD nu a mai fost în prim planul vieţii politice. A fost eclipsat şi de apariţia AUR, iar efectul desemnării doamnei Dăncilă pentru a reprezenta PSD la prezidenţiale a fost catastrofal. Partidul a suferit o lovitură de imagine ca o lovitură la plex. S-a cocârjat, s-a înmuiat atât de mult încât nici criticile lui din perioada pandemiei nu au mai avut vreun efect.

Campania internă a liberalilor, în ciuda aparenţelor, este o acţiune de strategie, de PR, menită să menţină PNL în atenţia opiniei publice. PSD aproape că nu se mai vede.

În acest context, după multe ezitări, Marcel Ciolacu, un politician cu puţine idei explozive, a decis să joace o carte mare: adunarea de semnături pentru organizarea unui referendum de demitere a primarului Sectorului 1, ales pe listele USR PLUS.

PSD nu-şi asumă această acţiune, dar se implică în adunarea de semnături. Nu ia pe cont propriu acţiunea pentru că doreşte să mobilizeze şi electoratul altor partide, în special electoratul PNL.

În acest fel se poate produce o ruptură între PNL şi USR PLUS. De asemenea, una dintre echipele PNL, poate susţinătorii lui Orban, poate ai lui Florin Cîţu, este posibil să intre în acţiune şi să militeze pentru suspendarea primarului prin referendum.

Nu se ştie dacă se vor aduna destule voturi pentru suspendare, dar aici importantă este acţiunea în sine. În acest mod, ca imagine publică, adunarea de semnături în sine este o lovitură politică fără precedent într-o localitate mare.

Acest lucru poate crea un precedent periculos în întreaga ţară. În orice municipiu reşedinţă de judeţ se poate organiza un referendum de demitere a primarului în urma unei greşeli, a unei întâmplări cu impact la public.

Acel primar, chiar dacă nu este demis, este compromis în ochii alegătorilor. Partidul din care face parte este, de asemenea, pus într-o situaţie jenantă. PSD a ezitat prea mult. Acţiunea trebuia demarată cu mult înainte de a se rezolva problema gunoiului lăsat pe străzi. Dar nici acum nu este târziu.

Campania pentru adunarea de semnături din Bucureşti va conduce la o scădere drastică în sondaje a USR PLUS. Deja unele sondaje plasează formaţiunea lui Dan Barna şi Dacian Cioloş pe poziţia patru, după PSD, PNL şi AUR.

O nouă  ierarhie a partidelor se poate produce după alegerile din 25 septembrie. În cazul în care PNL se fracţionează, nu se va mai putea vorbi despre un mare partid de dreapta. Dacă la congres şi după congres rezultatul va fi interpretat în funcţie de apartenenţa delegaţilor la fostul PDL şi la fostul PNL, ruptura este inevitabilă. Cele două partide, relativ mari, prin fuziune nu şi-au adunat alegătorii la un loc. S-au unit doar vârfurile, bazele au rămas separate, mare parte a electoratului PDL şi PNL a migrat spre USR PLUS.

Un referendum organizat la Bucureşti în preajma congreselor PNL şi USR PLUS este echivalentul unei explozii într-un loc supraaglomerat. Un referendum este oportun partidelor de opoziţie, PSD şi AUR, dar şi societăţii civile, de a da o lovitură puternică, poate în plină pandemie, dacă vine valul 4, a relaţiei destul de şubrede dintre PNL şi USR PLUS.

EDITORIAL-DUMITRU-PACURARU

Extremismul verde

Ursula von der Leyden, președinta Comisiei Europene, spune că s-au luat decizii privind protecția climei, a produselor bio, fără să fie consultați fermierii.