Image 1
Image 2

Un proiect care va impulsiona tradiţionala ospitalitate ţărănească

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

O masă de maxim 12 persoane, un fel de cină de taină în varianta punct gastronomic local propun mai mulţi deputaţi şi senatori PNL.
Prin proiectul de lege propus de PNL aceste puncte gastronomice pot fi organizate numai în mediul rural. Dar să dăm definiţia exactă, pentru a se înţelege exact despre ce este vorba:
“Punctul Gastronomic Local este o unitate de valorificare a producţiei locale, situată într-o localitate rurală, unde se prepară şi se servesc produse culinare şi băuturi, după reţete specifice zonei, direct către consumatorul final, pentru un număr maxim de 12 persoane simultan”.
Se mai specifică în proiectul de lege că acest tip de hrană sănătoasă, “pentru a fi însoţită de întreg miracolul locului autentic rural” trebuie gătită lent. Aşadar, PNL vrea să revigoreze turismul rural prin aceste puncte gastronomice în care mâncarea este gătită lent. Bănuim că la un foc de lemne, pentru că la ţară nu prea este gaz, iar pe de altă parte pe gaz nu se poate găti lent. Scopul, aşa cum bine se înţelege, este valorificarea superioară a producţiei agricole, dar şi diminuarea şomajului, oferindu-le celor care intră în afacere venituri stabile. În acelaşi timp, prin această lege se dă o lovitură mortală activităţilor comerciale neautorizate din mediul rural. Mai mult, Punctele Gastronomice vor oferi locuri de muncă pentru persoane cu dizabilităţi, care nu pot lucra la câmp, dar “ar putea desfăşura această activitate într-un Punct Gastronomic Local situat în locuinţa proprie.” Parlamentarii PNL au observat că “potrivit legislaţiei în vigoare, prepararea şi vânzarea alimentelor gătite într-o bucătărie particulară, în lipsa unei forme înregistrate prevăzute de lege pentru această activitate, poate fi sancţionată conform legii.”
După cum se vede am folosit din plin, am chiar abuzat de citate, pentru că altfel nu pot scoate în evidenţă importanţa acestui proiect de lege. Evident că este nevoie de autorizaţie din partea Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare pentru Siguranţa Alimentelor nr. 111/2008 care prevede că nu pot fi servite mese decât preponderent din producţia proprie pentru un număr de maxim 12 persoane. Dacă sunt mai multe persoane, să zicem un autocar, evident că vor fi obligaţi să intre la masă pe rând.
Mă gândesc că ţăranca bătrână cu dizabilităţi va trebui să ţină o evidenţă contabilă, să-şi plătească dările la stat etc.
Cine zice că PNL, ca principal partid de guvernare, deţinând funcţia de prim ministru, nu face reforme se înşeală. Iată un exemplu. Acest proiect de lege, în viziunea lor, dă un impuls tradiţionalei ospitalităţi româneşti. Parcă vedem şiruri de maşini străbătând satele ţării în căutarea unui Punct gastronomic local.
Pe de altă parte, cum deja încep excursiile electorale prin teritoriu pentru pregătirea celor patru rânduri de alegeri din 2024, delegaţiile partidelor vor avea unde lua masa. Evident contra-cost, nu ca înainte când preşedintele organizaţiei comunale, candidatul de primar, cei care doresc să fie înscrişi pe liste de consilieri pe un loc eligibil, alţi clienţi binevoitori ai partidului puneau mână de la mână pentru câte un ciolhan.
De ce nu se ocupă oamenii aceştia de lucruri cu adevărat importante, care se pot realiza, nu de cai verzi pe pereţi. Cum prin directive europene se va interzice creşterea porcilor în gospodării oaspeţii vor trebui să consume legume, fructe şi alte bunătăţi vegetariene.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with