Image 1
Image 2

Un program în aşteptarea unui guvern

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Programul de guvernare propus de PNL poate să şocheze prin scurtime. Are doar 65 de pagini. Aşadar, este o schiţă de program, un set de principii.

În comparaţie cu programul PSD este comprimat la maximum. De pildă la capitolul Cultură, programul PSD are 11 pagini în timp ce programul PNL are o pagină şi jumătate, dar în cele 11 pagini ale programului PSD nu se regăseşte  expresia “cultura scrisă”.

În programul PSD sunt câteva chestiuni concrete, ca de pildă refacerea cetăţilor dacice şi Festivalul Enescu, însă nu se aminteşte nici o cifră, niciun procent din PIB care ar trebui repartizat. În programul PNL se aminteşte că în ţările UE pentru Cultură sunt alocate aproximativ 7 procente din PIB.

  În sfârşit, diferenţele de abordare sunt uriaşe. În timp ce PNL propune o intervenţie cât mai mică a statului, în programul PSD statul este pilonul în jurul căruia se învârte întreaga construcţie economică, socială, culturală a ţării. 

Cu cât un program este mai pompos cu atât mai bine se pot ascunde nerealizările.

Un program bun este cel care lasă impresia că se va face foarte mult, iar când se trage linia se obţine un amestec din care nu se înţelege ce s-a realizat şi ce nu s-a realizat. Aici nu există diferenţe între stânga şi dreapta.

Miercuri premierul desemnat îşi va prezenta echipa în faţa parlamentarilor. Există o singură întrebare< va trece sau nu va trece?

Cel mai probabil Guvernul Orban nu va primi suficiente voturi pentru a se putea instala în timpul campaniei prezidenţiale. Surprins nepregătit la moţiunea de cenzură, PSD se repliază, se deschide spre partidul care, în realitate, a provocat căderea guvernului. 

Victor Ponta s-a dovedit în această perioadă cel mai abil politician. A judecat totul la rece, sadic, fără menajamente pentru o parte sau alta. Pe de o parte a deschis un dialog cu opoziţia de dreapta, votând moţiunea, pe de altă parte se erijează în salvatorul PSD refuzând să voteze guvernul PNL.

Miza majoră este ca alegerile prezidenţiale să o prindă pe Viorica Dăncilă la Palatul Victoria. Lucrurile se vor tranşa după instalarea preşedintelui. Klaus Iohannis va avea atunci o legitimitate oferită de voturile împrospătate ale alegătorilor.

Cu câte milioane de voturi va câştiga alegerile? Câţi români se vor prezenta la vot? Aceste chestiuni vor conta pentru opozanţii lui, dar cu timpul  se va trece peste aceste amănunte. Important va fi ce poate face un preşedinte la al doilea mandat? Cum îşi va folosi experienţa acumultată? Sarcina pe care va trebui să şi-o asume este să facă din PNL un partid mare.

Să vedem însă ce a făcut predecesorul lui. La sfârşitul celui de-al doilea mandat Traian Băsescu a reuşit să-şi facă praf  partidul. PDL pur şi simplu a dispărut ca partid. Despre PDL se spunea că va avea soarta PN|CD. Şi-a pierdut numele, deci identitatea. S-au salvat cei care au reuşit să sară în bărcile de salvare oferite de un PNL gata să se înece el însuşi după înfrăţirea cu PSD.

După reuşita sau nereuşita votului de miercuri, va începe campania electorală propriu-zisă. Candidaţii, ignoraţi în prima parte a campaniei, vor încerca să se facă auziţi aruncându-se asupra lui Klaus Iohannis, perceput ca personaj care a făcut jocurile pentru căderea guvernului. |intă la fel de importantă rămâne candidatul PSD. În mod neaşteptat, Viorica Dăncilă şi-a intrat în rol şi se prezintă destul de onorabil. În multe situaţii prestaţia ei este la nivelul lui Klaus Iohannis. Sau, invers, de multe ori prestaţia lui Klaus Iohannis scade sub nivelul atins de candidatul PSD.

Majoritatea populaţiei este de părere că actuala campanie prezidenţială este departe de strălucirea şi amploarea campaniilor trecute. Dacă niciun candidat nu se ridică la nivelul foştilor competitori vina o poartă partidele.

Modul în care se promovează non-valorile în interiorul fiecărei formaţiuni politice, apropie, sau chiar pun semnul egal, între dreapta şi stânga.

Între Moscova și Bruxelles

La prima vedere Viktor Orban lansează un atac necruțător la adresa UE, în realitate premierul Ungariei exprimă un punct de vedere împărtășit de foarte multă lume.

Ce înseamnă o alianță electorală?

O colaborare, o alianță, până la urmă o coaliție de guvernare nu înseamnă o valoare în sine. Într-o combinație contează mai degrabă abilitatea fiecărui participat de a-l păcăli pe celălalt, …