17.08.2018 00.00 Agenda publică, cu Mihai Sălceanu, invitaţi: Radu Ulmeanu. Augustin Iştoc. Titlul emisiunii: Cine este vinovat de violenţele de la mitingul Diasporei. (reluare) 01.40 Natura ne cheamă, cu Ioana Zaharia. 03.00 Cultură, Hajduszoboszlo vacante de vis. 03.30 Info Studio cu Ioan Aniţaş. Titlul emisiuni: Dispariţie sau crimă 2. 04.30 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Elena Veturia Chelariu. 05.30 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Marius Gînţă. Titlul emisiuni: Marius Gînţă – rapor la 8760 de zile . 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu Simona Niste. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu Anzik Arnold. 08.00 Audienţe în direct cu Ioan Aniţaş, invitaţi: Gergely Csaba, Tillinger Ştefan. Titlul emisiuni: Pictura – O stare a sufletului. (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu Simona Niste. 09.30 Sănătate frumuseţe stil, cu Ioana Vladimirescu. 10.30 Religie, cu Mihaela Ghiţă, invitat: Tiberiu Vălean. Titlul emisiunii: Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, miluieşte-ne pe noi. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Mihai Sălceanu, invitaţi: Radu Ulmeanu. Augustin Iştoc. Titlul emisiunii: Cine este vinovat de violenţele de la mitingul Diasporei. (reluare) 13.00 Ştiri 13.30 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Marius Gînţă. Titlul emisiuni: Marius Gînţă – rapor la 8760 de zile . 14.45 Teleshopping 15.00 Cultură, La Poessis a avut loc Forumul Economic Invest. 16.40 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 18.00 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blajan. Titlul emisiunii: Popicari de la CSM încep un nou sezon. 18.30 Audienţe în direct (reluare) 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct (reluare) 23.00 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Elena Veturia Chelariu.

Un program fără responsabilităţi

Scris de Dumitru Păcuraru, 29 ianuarie 2018 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Dacă ne luăm după un enunţ din programul de guvernare, pornind de la faptul că „limbajul unui program economic nu este uşor, accesibil” pentru simplificare, PSD a decis ca reperele să fie „o sumă de principii şi nu una de capitole”.

Înţelegem, aşadar, de ce liderul UDMR a declarat că „programul de guvernare pare scris între două beri, la Ministerul Agriculturii”. Într-adevăr, azi în parlament premierul desemnat nu va prezenta un program de guvernare propriu zis, ci doar o sumă de principii.

Cine are răbdare să citească programul cu pricina nu are cum să nu fie pe cât de mirat pe atât de dezamăgit. Sunt însăilate la grămadă o serie de „principii”. Guvernul Dăncilă nu-şi asumă nicio responsabilitate pe termene, pe domenii. Este o ciorbă cu gust neplăcut. Sunt amestecate măsurile din agricultură cu cele energetice, educaţia cu IT-ul, politica de securitate cu necesitatea modificărilor legilor Justiţiei etc.

Există în cuprinsul Programului afirmaţii de-a dreptul şocante: „Totodată trebuie să observăm că Uniunea Europeană se confruntă în continuare cu stagnare economică, dezechilibre rezultate de criza economică fiind în continuare prezente”. Faţă de „stagnarea economică” din UE, evident România face excepţie pentru că a avut o creştere economică de 7%.

PSD vorbeşte în treacăt peste descentralizare, pentru ca mai sus să afirme că din 2019 „nu se vor face achiziţie de medicamente şi materiale sanitare decât în sistem centralizat” urmând ca „sistemul să fie extins la toate ministerele”. Asta da, descentralizare.

Dacă autorul acestui eseu era ceva mai atent nu ar fi repetat fraze întregi dintr-un capitol în altul. „Principiile” enunţate nu par deloc principii, ci doar nişte clişee împrumutate dintr-un program electoral.

Nu sunt avansate cifre şi măsuri concrete decât într-un regim de amânare. Un astfel de „program” nu ai cum să nu-l duci la îndeplinire din moment ce nu conţine decât „principii”. Spre deosebire de programul guvernului Grindeanu, nu poate fi urmărit pas cu pas. Premierul Dăncilă pare să fi fost favorizat de faptul că este femeie şi nu i se pun în cârcă greutăţi ca unui bărbat.

Se vorbeşte, la modul general, despre Codul Economic al României, dar aflăm că în 2018 doar va intra în dezbatere publică, la dezbatere participând toată lumea, sindicate, patronate, inclusiv „întreaga clasă politică”. Taxele vor fi limitate la 50, unele fiind eliminate sau comasate. Nu se spune care.

Sunt câteva lucruri care pot fi verificate: până la 1 iulie va fi prezentată „strategia de reorganizare a instituţiilor statului”. Să fie vorba despre disponibilizări, despre desfiinţarea unor agenţii guvernamentale? Totul este lăsat într-o stare de ambiguitate. Promite şi nu promite.

Greşeala UDMR este că a citit programul de guvernare. Cu toate criticile, se prea poate să voteze echipa Dăncilă. În numele stabilităţii politice. PNL, precum şi USR şi PMP nu vor vota guvernul. Se află în rândul PSD o serie de parlamentari nemulţumiţi. Fără votul UDMR, ţinând seama de grupul foştilor premieri Grindeanu şi Tudose, PSD şi ALDE ar trebui să aibă emoţii.

Guvernul Dăncilă ar trebui să cadă fie şi pentru că la Educaţie a desemnat un om care nu pare să aibă nicio înclinaţie, lipsindu-i cunoştinţe elementare de gramatică. Nu par să conteze aceste lucruri. PSD a câştigat alegerile din 2016 şi înţelege să guverneze cum vrea.

Chiar şi orientându-se doar după nişte banalităţi pe care le crede „principii”. Prezentând un program fără responsabilităţi clare, fără termene, nu mai intră în discuţie neîndeplinirea lui.

Abonează-te acum Online!