18.01.2019 00.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Vasile Fernea, Romeo Nicoară, Dan Burulea. Titlul emisiunii: Iohannis refuză a treia oară propunerea lui Dăncilă. (reluare) 01.30 Cultură – Russian Night la Poesis – Concert cu Tania Pop. 03.00 Cultură – Festivalul de datini şi obiceiuri de iarnă de la Negreşti. 04.50 Cultură – 10x10 Născut în România 05.50 Iată omul cu Gabriel Ghişan, invitat: Liviu Ciupe. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Audienţe în direct cu Eva Laczko, invitat: Erdei D. Istvan. Titlul emisiuni: Cum va fi bugetul din care se va gospodări România în 2019? (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 09.30 Educaţie Ecologică cu Cristina Bursuc, invitat: Vasile Fănăţean. Titlul emisiunii: Aspecte sesizate în cursul controalelor gărzii de mediu. 10.00 La Psiholog cu Mihaela Ghiţă, invitat: Delia Danea.Titlul emisiuni: Stabilirea priorităţilor.Ce e important pentru tine? 10.30 Religie, cu Laczko Eva, invitaţi: Barta Barnabas. Titlul emisiunii: Ministranţii diecezei au învheiat un an bogat. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Vasile Fernea, Romeo Nicoară, Dan Burulea. Titlul emisiunii: Iohannis refuză a treia oară propunerea lui Dăncilă. (reluare) 13.00 Ştiri 13.30 Viaţa la Ţară, cu Ioan Aniţaş 14.30 Teleshopping 14.50 În Slujba Comunităţii cu Mihai Sălceanu, invitat: Romeo Nicoară. Titlul emisiuni: Romeo Nicoară – raport la 753 de zile. 16.00 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjan. Titlul emisiunii: Despre planurile sătmărenilor la şah in 2019. 16.40 Cultură – Festivalul de datini şi obiceiuri de iarnă de la Negreşti. 18.30 Audienţe în direct 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct (reluare) 23.00 Cultură

Un program fără responsabilităţi

Scris de Dumitru Păcuraru, 29 ianuarie 2018 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Dacă ne luăm după un enunţ din programul de guvernare, pornind de la faptul că „limbajul unui program economic nu este uşor, accesibil” pentru simplificare, PSD a decis ca reperele să fie „o sumă de principii şi nu una de capitole”.

Înţelegem, aşadar, de ce liderul UDMR a declarat că „programul de guvernare pare scris între două beri, la Ministerul Agriculturii”. Într-adevăr, azi în parlament premierul desemnat nu va prezenta un program de guvernare propriu zis, ci doar o sumă de principii.

Cine are răbdare să citească programul cu pricina nu are cum să nu fie pe cât de mirat pe atât de dezamăgit. Sunt însăilate la grămadă o serie de „principii”. Guvernul Dăncilă nu-şi asumă nicio responsabilitate pe termene, pe domenii. Este o ciorbă cu gust neplăcut. Sunt amestecate măsurile din agricultură cu cele energetice, educaţia cu IT-ul, politica de securitate cu necesitatea modificărilor legilor Justiţiei etc.

Există în cuprinsul Programului afirmaţii de-a dreptul şocante: „Totodată trebuie să observăm că Uniunea Europeană se confruntă în continuare cu stagnare economică, dezechilibre rezultate de criza economică fiind în continuare prezente”. Faţă de „stagnarea economică” din UE, evident România face excepţie pentru că a avut o creştere economică de 7%.

PSD vorbeşte în treacăt peste descentralizare, pentru ca mai sus să afirme că din 2019 „nu se vor face achiziţie de medicamente şi materiale sanitare decât în sistem centralizat” urmând ca „sistemul să fie extins la toate ministerele”. Asta da, descentralizare.

Dacă autorul acestui eseu era ceva mai atent nu ar fi repetat fraze întregi dintr-un capitol în altul. „Principiile” enunţate nu par deloc principii, ci doar nişte clişee împrumutate dintr-un program electoral.

Nu sunt avansate cifre şi măsuri concrete decât într-un regim de amânare. Un astfel de „program” nu ai cum să nu-l duci la îndeplinire din moment ce nu conţine decât „principii”. Spre deosebire de programul guvernului Grindeanu, nu poate fi urmărit pas cu pas. Premierul Dăncilă pare să fi fost favorizat de faptul că este femeie şi nu i se pun în cârcă greutăţi ca unui bărbat.

Se vorbeşte, la modul general, despre Codul Economic al României, dar aflăm că în 2018 doar va intra în dezbatere publică, la dezbatere participând toată lumea, sindicate, patronate, inclusiv „întreaga clasă politică”. Taxele vor fi limitate la 50, unele fiind eliminate sau comasate. Nu se spune care.

Sunt câteva lucruri care pot fi verificate: până la 1 iulie va fi prezentată „strategia de reorganizare a instituţiilor statului”. Să fie vorba despre disponibilizări, despre desfiinţarea unor agenţii guvernamentale? Totul este lăsat într-o stare de ambiguitate. Promite şi nu promite.

Greşeala UDMR este că a citit programul de guvernare. Cu toate criticile, se prea poate să voteze echipa Dăncilă. În numele stabilităţii politice. PNL, precum şi USR şi PMP nu vor vota guvernul. Se află în rândul PSD o serie de parlamentari nemulţumiţi. Fără votul UDMR, ţinând seama de grupul foştilor premieri Grindeanu şi Tudose, PSD şi ALDE ar trebui să aibă emoţii.

Guvernul Dăncilă ar trebui să cadă fie şi pentru că la Educaţie a desemnat un om care nu pare să aibă nicio înclinaţie, lipsindu-i cunoştinţe elementare de gramatică. Nu par să conteze aceste lucruri. PSD a câştigat alegerile din 2016 şi înţelege să guverneze cum vrea.

Chiar şi orientându-se doar după nişte banalităţi pe care le crede „principii”. Prezentând un program fără responsabilităţi clare, fără termene, nu mai intră în discuţie neîndeplinirea lui.

Abonează-te acum Online!