Image 1
Image 2

Un program, două partide

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

    Cele două programe de guvernare se completează sau se anihilează? Așa cum a promis, PNL și-a prezentat programul de guvernare în ultima zi a lunii februarie. Nimic spectaculos. Cei doi copreședinți au vorbit în linia deja cunoscută. Nu critică vehement guvernul Ponta, nici nu își propun să colaboreze. Cele două blocuri politice parcă ar trăi în lumi diferite. Se urmăresc reciproc, uneori se mai înțeapă, însă nu ies scântei care să provoace un incendiu de proporții.

Fiecare parte este conștientă de propriile sale limite. PSD trage nădejde că PNL nu se va arunca la guvernare pentru a nu se eroda înainte de alegerile din 2016. Pe de altă parte, PNL ar vrea și n-ar vrea să iasă din opoziție.
Vremurile sunt tulburi. În orice moment DNA îl poate lua pe orice politician la întrebări. Fostul PDL, din acest punct de vedere, este cel mai vulnerabil. Guvernarea lui Boc, așa pare, a fost una dintre cele mai corupte. Ar fi o catastrofă pentru PNL ca unii dintre actualii lideri să fie arestat de DNA. Denunțurile pe bandă rulantă pot conduce la persoane sus-puse. Elena Udrea l-ar dori pe Vasile Blaga vecin de celulă. Dorin Cocoș își direcționează denunțurile spre oameni din preajma lui Traian Băsescu, parte dintre ei trecuți în tabăra lui Iohannis.
Oric]t de intensă ar fi campania anti-corupție, viața politică își urmează cursul. P]nă la urmă chiar și populația avidă de scandaluri se satură de dezvăluiri. Problemele sociale și economice încet-încet revin în prim plan. Așa seci cum par, cifrele sunt, de fapt, esența politicii. Cele 25 de procente tăiate din salarii s-au transformat într-o povară de nesuportat pentru PDL. Cu sau fără creștere economică, în final contează veniturile oamenilor și prețurile. Partidele care reușesc să rotunjească veniturile și să prețurile în fr]u au șanse mai mari de a c]știga în alegeri și a se menține la guvernare. Lumea nu se simte afectată de dezechilibrele macro-economice. Pe acest adevăr simplu mizează PSD.
Cu cinci minute mai deștept dec]t PNL, partidul lui Ponta a anunțat măsuri economice “sustrase” din programul liberalilor. A anunțat o serie de scăderi, de la TVA la tot felul de impozite și taxe. Același lucru l-a anunțat și PNL în 28 februarie. Așa cum spuneam la început, cele două programe se completează sau se anihilează? Am ajuns în situația inedită de a avea un singur program la două partide? Urmează să se voteze noul Cod Fiscal. Se va vedea în parlament, la vot, c]t preț pun politicienii pe  propriile programe.
I se reproșează PNL-ului că anunță scăderi pe linie, fără să precizeze ce se va pune în loc. Același lucru i se poate reproșa și programului anunțat de PSD. Ambele tabere cred că prin diminuarea evaziunii fiscale vor intra ceva bănuți la buget. Întotdeauna hoții au fost mai inteligenți dec]t vardiștii. Într-o țară în care s-au dat tunuri de miliarde de euro nu se pune problema scăderii evaziunii direct proporțional cu lupta împotriva corupției.
În mod paradoxal, două propuneri identice venite din direcții diferite, nu pot fi acceptate în mod unanim de PNL și PSD. Dat fiind faptul că ambele partide au programe atât de apropiate, cel puțin declarativ, ar fi un semnal bun dacă s-ar așeza la aceeași masă pentru a accepta un program de dezvoltare pe termen lung. Pare o utopie. Partidele, prin rațiunea lor de a fi, nu se înțeleg. Ajunși în acest punct, pentru președintele Iohannis ar fi un prilej de a-și demonstra calitatea de mediator. Dacă s-ar lua partea bună de la ambele partide, oare ce ar rezulta? Va face acest pas istoric președintele Iohannis?

Sigla Informatia Zilei

Cum închidem anul 2022?

Asculta acest articol Peste aproximativ cinci miliarde de ani Pământul se va apropia de Soare atât de aproape încât draga

Reformă sau supraimpozitare?

Reforma în viziunea coaliţiei PSD-PNL înseamnă a aduna mai mulţi bani la buget şi nicio economisire a cheltuielilor nesăbuite din sistemul de stat.