Image 1
Image 2

Un program comun, PNL-Iohannis

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Un consiliu național pentru președinte. Acesta pare să fie scopul final al Consiliului Național PNL organizat sâmbătă, 4 august 2018.
După frământările interne, inerente oricărui partid aflat de prea multă vreme în opoziție, PNL intră direct în campania electorală pentru realegerea președintelui Klaus Iohannis.

Este un partid confiscat de un lider puternic? Singura șansă de redresare a PNL este apropierea până la contopire a președintelui Iohannis cu partidul condus de Ludovic Orban.

Orice fisură afectează poziția fiecăruia. Este de neimaginat ca președintele să mai câștige un mandat, la fel cum este imposibil ca PNL să-și consoliodeze poziția de principal partid de opoziție, capabil să ofere o alternativă la actuala guvernare.

Există similitudini între PNL-ul de acum și PDL-ul din timpul președintelui Traian Băsescu? Ar trebui să existe. Traian Băsescu a inventat o formulă de succes de care a beneficiat și el, și PDL.

Pe de altă parte, din 1996 candidatul dreptei la președinție câștigă alegerile prezidențiale. Anul 2000 a fost un incident. Ion Iliescu a câștigat pentru că a avut șansa de a intra în turul doi cu liderul unui partid extremist, Corneliu Vadim Tudor. Acest lucru s-a întâmplat pentru că principalele forțe de dreapta, respectiv CDR și PNL, au înțeles că trebuie să aibă fiecare candidat propriu.

Situația riscă să se repete în 2019. Două noi formațiuni, USR și partidul lui Dacian Cioloș, au anunțat că vor avea candidați proprii. Sau un candidat comun.

Pus în această ipostază, pe cale de a pierde susținerea USR, deci și a protestatarilor, Klaus Iohannis s-a văzut obligat să iasă din izolare și să acționeze în forță. A reluat legăturile cu PNL de data aceasta pe față. Riscând să fie acuzat că face politică partizană, a participat la ședința Consiliului Național PNL.

A fost un act de curaj, o asumare a poziției politice pe care trebuia demult să arate public. A făcut-o la Consiliul Național PNL, într-o atmosferă somptuos-electorală. S-a cântat imnul României, Klaus Iohannis și-a pus mâna piept, direct pe inimă, pentru ca apoi să fie aplaudat frenetic.

Vădit emoționat, Ludovic Orban, după câteva cuvinte de salut, i-a dat cuvântul președintelui Klaus Werner Iohannis. Sâmbătă a fost kilometrul zero, punctul de pornire al campaniei prezidențiale pentru alegerile de anul viitor. În primul său discurs, după un scurt salut adresat liberalilor, președintele Iohannis a trecut la atacul direct asupra PSD-ului. Poate că ar fi trebuit să vorbească mai mult de programul comun PNL-Iohannis.

Se pot depista din acest prim discurs, liniile de forță ale campaniei electorale: direcția greșită pe care a imprimat-o țării guvernul PSD, legile justiției, și evident, cazul Dragnea. Nu sunt noutăți decât în ton. Președintele este mai hotărât decât părea în primii trei ani ai mandatului. Se vde că îi place să fie președinte, însă imprtant este să dea o direcție clară României, să-și prezinte în termeni fără echivoc viziunea politică, socială și economică.

Cât de mobilizator a fost discursul președintelui, cât de mult a contribuit la calmarea spiritelor în PNL? Un lucru de o însemnătate capitală este dacă președintele va onora cu prezența sa și alte partide din opoziție? Va participa la congresul de constituirea a partidului pe care-l înregisterază în aceste zile Dacian Cioloș?

Se va apropia de aceste formațiuni politico-civice? La alegerile pentru parlamentul European, pentru PNL acestea sunt adversare. Pentru Iohannis sunt un sprijin. Până după euroalegerile din mai 2019 este clar că dreapta nu se poate aduna sub un singur steag, chiar dacă este purtat de președintele Klaus Iohannis.

Nu sunt bani!

Cum ar trebui să arate fotografia zilei de 18 august 2023? Milioane de persoane întinzând mâinile spre guverne cerând bani. Deşi cer bani, nu sunt cerşetori. Printre ei pot fi văzuţi oameni bine îmbrăcaţi, miniştri, directori, şefi de agenţii, primari etc. etc. Toţi primesc clasicul răspuns: “Nu sunt bani. Trebuie colectat mai mult.”