Program ITV: 00.00 Audiențe în direct, cu Sergiu Podină, invitați Ciprian Costea, Augustin Iștoc, titlul emisiunii: Impactul crizei politice asupra mediului de afaceri (reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitați Tiberiu Gunthner, Ciprian Crăciun, Adrian Pop, titlul emisiunii: Mihai Tudose este propunerea PSD-ALDE pentru funcția de premier (reluare) 02.25 În slujba comunității, cu Mihai Sălceanu, titlul emisiunii: Colonel Popa Ovidiu-raport la 1.040 de zile 03.33 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu, ediție specială de Sânziene 04.37 Viața la țară, cu Ioan Anițaș, titlul emisiunii: Monitorizarea lucrărilor agricole prin satelit 05.32 Sănătate, cu Mihaela Ghiță, invitați Bogdan Pintea, Edita Ghilea, titlul emisiunii: Noi abordări în tratamentul afecțiunilor tubului digestiv 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul Barta Zsoltan 07.00 Știri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul Arnold Anzik 08.00 Audiențe în direct, cu Sergiu Podină, invitați Ciprian Costea, Augustin Iștoc, titlul emisiunii: Impactul crizei politice asupra mediului de afaceri (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul Barta Zsoltan 09.37 Educație ecologică, cu Cristina Bursuc, invitați Ioan Man, Tallian Katalin, titlul emisiunii: Ambrosia Artemisiifolia, factor de risc pentru sănătate și mediu 10.20 Iată omul, cu Gabriel Ghișan, invitat Szabolcs Tatar 11.15 Teleshopping 11.32 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitați Tiberiu Gunthner, Ciprian Crăciun, Adrian Pop, titlul emisiunii: Mihai Tudose este propunerea PSD-ALDE pentru funcția de premier (reluare) 13.00 Știri 13.32 Mesager educațional, cu Vasile Nechita, invitat Vlaicu Popescu, titlul emisiunii: Meserii moderne în învățământul postliceal al Colegiului Tehnic Unio Traian Vuia 14.25 Teleshopping 14.42 Spiriduș Ghiduș 16.05 Religie, cu Mihaela Ghiță, invitat Florin Fodoruț, titlul emisiunii: Petru și Pavel, învățători ai credinței 16.41 Viata la țară, cu Ioan Anițaș, titlul emisiunii: Monitorizarea lucrăriloragricole prin satelit 17.35 Panoramic sportiv, cu Ionuț Blăjean, invitați Marius Botan, Lorand Zsido, titlul emisiunii: Orașul Tășnad revine în Liga 3 după 25 de ani 18.30 Audiențe în direct, cu Sergiu Podină 19.30 Știri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Sănătate, cu Mihaela Ghiță 22.30 La psiholog, cu Ioana Vladimirescu, invitat Călin Secan, titlul emisiunii: Vacanța de vară, bucuria copiilor 23.30 Știri

Un prim ministru fără guvern

Scris de Dumitru Păcuraru, 16 iunie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

PSD nu mai este o masă amorfă, un tot unitar pentru care gândește o singură minte. Sorin Grindeanu, băiatul care a crescut în PSD și a ajuns la cea mai înaltă funcție executivă din stat la o vârstă la care alții se căznesc să ajungă pe o listă de consilieri locali sau județeni, în doar șase luni a ajuns la concluzia că el are o valoare în sine, dincolo de partid.

Tânărul pus de PSD, personal de Liviu Dragnea, în fruntea guvernului refuză să plece când același partid, când același Liviu Dragnea îi spune să plece. Dacă partidul a făcut o evaluare a celor șase luni de guvernare și Comitetul Executiv a ajuns la concluzia că nu s-au realizat nici jumătate din măsurile programului de guvernare, premierul are propria lui evaluare și a ajuns la concluzia că guvernul are o serie de rezultate. Se leagă în special de creșterea economică de 5,7%, cea mai mare din UE. De fapt, procentul acesta furnizat de statistică este doar un semnal, iar respectiva creștere este un efect imediat al majorărilor de salarii. Este, deci, o creștere nesănătoasă bazată pe consum.

Fără îndoială, PSD oferă un spectacol de circ cum rareori se vede. Partidul pune un prim ministru, iar când îi cere să plece omul refuză. Concluzia: are pe cineva în spate. Mai degrabă este o chestiune de caracter, una de imaturitate. Omul s-a trezit în vârful unei piramide, a primit casă, a fost lingușit, a prins gustul puterii foarte repede.

De dragul poziției sociale, profitând de o scăpare legislativă, premierul nu poate fi demis nici de partidul care l-a propus, nici de președinte, ci doar prin moțiune de cenzură, Grindeanu s-a avântat în luptă. PSD și ALDE i-au retras sprijinul politic. Lui nu-i pasă. Vrea ca președintele Iohannis să-i promită că dacă el pleacă să fie numit tot un premier de la PSD.

Toți miniștri au demisionat. Grindeanu a rămas un prim ministru fără guvern. Este o situație fără precedent în toată lumea. PSD intră în cartea recordurilor. Dintr-un partid acuzat că se lasă condus în mod autoritar a ajuns o grupare în care domnește haosul.

Dar a avut guvernul Grindeanu rezultate în cele șase luni de guvernare? Cu excepția creșterii salariilor, desigur o măsură cu o puternică încărcătură electorală, rezultatele concrete lipsesc. Sorin Grindeanu nu s-a dovedit un tânăr capabil să conducă un guvern format, și acesta, din oameni în general incapabili. Poate că din această experiență se va trage concluzia că trebuie desemnați în funcții oameni capabili, nu tinere speranțe. La fel a fost și guvernul Dacian Cioloș. Partidele, din dorința de a controla, numesc în funcții înalte persoane tinere pe care cred că le vor fi fidele, că vor deveni marionete în mâinile lor. De cele mai multe ori se înșeală. Uriașul aparat birocratic este înțesat cu asemenea persoane incapabile, instalate în funcții de toate partidele.

Cine este alături de premierul care a refuzat să demisioneze?  Fostul premier Victor Ponta și-a anunțat susținerea înainte de ședința CEx. Secretarul general adjunct Codrin Ștefănescu l-a acuzat pe Grindeanu că are o înțelegere cu procurorul general și cu șefa DNA. Va reuși să creeze o breșă în partid?

PSD a văzut un cu totul alt Sorin Grindeanu decât cel cu care erau obișnuiți. Unul care a îndrăznit să-l înfrunte pe Liviu Dragnea, care i-a cerut să demisioneze odată cu el.

Abonează-te acum Online!