Image 1
Image 2

Un premier pentru liniștea PSD

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

PSD este un partid fără noroc la premieri. Începând cu Petre Roman, exceptându-l pe Nicolae Văcăroiu, o figură ștearsă, partidul fondat de Ion Iliescu și-a canibalizat toți prim-miniștrii. Petre Roman a fost debarcat prin violență de minerii aduși de Ion Iliescu. Peste 10 ani, Adrian Năstase aparent a condus cu o mână de fier guvernul și partidul, însă relația lui cu președintele Iliescu a fost foarte tensionată. A sfârșit prin a fi întemnițat.

Următorul premier, Victor Ponta, și el lider al partidului, a fost mazilit devenind unul dintre cei mai vehemenți adversari ai partidului. Sorin Grindeanu a fost înlăturat pe față, prin moțiune de cenzură.

Cel de-al șaselea premier PSD va avea o soartă mai bună? Îi este dat partidului să aibă noroc la cel de-al șaptelea prim ministru? Ținând seama de faptul că blestemul lovește de regulă de șapte ori, în eventualitatea schimbării lui Mihai Tudose, încă nu se va găsi un premier pentru liniștea PSD.

Așa stă partidul lui Liviu Dragnea din punct de vedere metafizic. Asta, în situația în care există o fărâmă de metafizică într-un partid fondat, format, la care a pus datele sale esențiale un om care nu credea în Dumnezeu. Probabil că până la urmă lipsa de credință se răzbună.

În ciuda susținerii pe care o clamează față de Biserica Ortodoxă, structural PSD rămâne un partid ateu. Din istorie alege numai ce-i convine. Ireverența cu care Mihai Tudose vorbește despre familia regală este un exemplu eclatant al lipsei de respect pentru istoria profundă a poporului român.

Dar să revenim la fapte. PSD a câștigat alegerile parlamentare la un scor care ar permite formarea unei alte majorități numai cu condiția ca ALDE să adune în jurul său toate partidele parlamentare. Până acum nimic nu dovedește că ALDE ar avea intenția să rupă relația cu PSD. Între cele două partide nu au apărut tensiuni, cel puțin în spațiul public.

Tăriceanu nu a reacționat dur nici când Mihai Tudose a anunțat restructurarea guvernului, fără să se fi consultat cu conducerile celor două partide. Nu intervine nici în confruntarea de acum dintre premierul Tudose și Liviu Dragnea. Este un aliat fidel sau Călin Popescu Tăriceanu are propriile lui planuri cu PSD? Cu siguranță se gândește la o eventuală candidatură a lui la președinție.

Oare nu se gândește și la preluarea conducerii guvernului? Indiferent cum se va tranșa noua criză din PSD, situația va rămâne la fel de explozivă. Gruparea, curentul anti-Dragnea prinde consistență. Câteva filiale județene nu-și ascund nemulțumirea față de Liviu Dragnea.

Se poate ajunge la o ruptură de tipul UNPR. Mihai Tudose poate deveni un nou Gabriel Oprea. Când se va aduna un număr suficient de parlamentari care să pună sub semnul întrebării majoritatea parlamentară PSD-ALDE se poate imagina o nouă formulă guvernamentală.

Un impediment l-ar putea constitui Mihai Tudose prin declarațiile de tip Trump la adresa UDMR. Premierul Tudose trăznește căte una demnă de neconvenționalul președinte american. A atacat băncile, vorbește despre pedeapasa cu moartea, vrea să atârne maghiarii acolo unde flutură steagurile Ținutului Secuiesc. Pentru a analiza acțiunile acestui premier s-a convocat în regim de urgență conducerea PSD.

Azi, Comitetul Executiv al PSD se întrunește să ia o decizia grea; îl lasă în continuare pe Mihai Tudose la cârma guvernului sau riscă schimbarea lui? Indiferent ce decizie se va lua nu este decât o amânare. Se va găsi un premier pentru liniștea PSD? Mihai Tudose nu se va schimba. Continuând să-și afirme independența față de conducerea politică a coaliției de guvernare va isca sistematic criză după criză.

Sigla Informatia Zilei

Cine invocă anticipatele?

Asculta acest articol Preşedintele Iohannis intervine rar în disputa dintre PNL şi PSD, dar când o face cuvântul său atârnă

PSD-PNL: guvernare comună, responsabilităţi separate (II)

Ne aflăm practic într-o perioadă de reglementare. Dezbateri propriu-zise se poartă în public doar la nivelul mass media. Partidele negociază în spatele uşilor închise, departe de public. Societatea doar asistă la mici spectacole, organizate la conferinţele de presă.