Image 1
Image 2

Un politician neliniștit

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Florin Cîțu iar bagă bățul prin gard. Această coaliție nu este normală, zice el, nu poți să stai la aceeași masă cu PSD.

Foarte bine, nu se poate sta la masă cu PSD, dar atunci cu cine poate sta PNL la masă? Divorțul de USR a fost înaintat chiar de primul ministru care a dat afară doi miniștri fără să se consulte cu Dan Barna și Dacian Cioloș.

Problema este că nici USR nu a vrut să stea la aceeași masă cu PNL atâta vreme cât guvernul era condus de Florin Cîțu.

Cu cine ar putea sta la aceeași masă un partid de 20% care este atât de pretențios și pune condiții pe care partidul în cauză nu le îndeplinește?

Dar cu Forța Liberală a lui Ludovic Orban poate sta PNL la aceeași masă? După prescripțiile lui Cîțu nici cu această formațiune care se pare că există doar cu numele nu se poate sta.

Iar acum vine întrebarea: dacă Ludovic Orban care a crescut în PNL, care s-a confundat cu PNL zeci de ani, nu a fost urmat decât de o mână de liberali, cum ar reuși Florin Cîțu să construiască de la zero o formațiune liberală? Nu va reuși, așa cum n-au reușit niciunul dintre liderii care au părăsit partidele mari înființându-și propriile jucării, de la Călin Popescu Tăriceanu la Traian Băsescu, de la Victor Ponta la Dacian Cioloș.
Un partid se construiește în timp. Astfel de partide sunt PSD, PNL și UDMR.

Improvizațiile apărute peste noapte dispar la fel de repede ca ideile care le-au animat.
Victor Ponta a dorit să facă un partid social-democrat european. Ludovic Orban intenționează să păstreze spiritul liberal care i se pare că a dispărut din PNL. :i așa mai departe.

Un partid oportunist apare concomitent cu problema pe care vrea să o rezolve. :i deseori dispare odată cu problema. USR din momentul în care a dispărut Liviu Dragnea, rămas fără “PSD, ciuma roșie” s-a micșorat ca o prună pusă la uscat.
AUR a apărut ca stare de spirit generalizată în urma dezamăgirii pe care au produs-o partidele politice mari. AUR a crescut pe pandemie ca vrejul de fasole care se agață de tulpina porumbului.

Bill Gates îi dă lui George Simion o veste bună: cică se întoarce covid-ul. Pentru ca omenirea să nu vadă ce-i mai rău, va trebui reluat procesul de vaccinare. Alte miliarde de dolari vor intra în conturile producătorilor de vaccinuri, la care probabil are acțiuni și domnul Bill Gates.

Dacă revine covid-ul unii vor câștiga bani, alții voturi.

Revine pandemia, revin și restricțiile. Vor câștiga partidele-surori de genul AUR. Apare din nou Diana :oșoacă, încep protestele, iar procentele curg gârlă spre partidul lui George Simion.

Cazul Florin Cîțu arată că și în interiorul unor partide moderate pot intra persoane anti-sistem. Mai mult, politicienii neliniștiți, veșnic nemulțumiți, pot avansa până la funcția supremă dintr-un partid.

Structural, Florin Cîțu este mai apropiat de portretul-robot al unui userist decât de tipul liberalului clasic. Ca temperament, se apropie de militanții AUR. Nu-l mulțumește nimic, face recomandări pe care el însuși nu le urmează și critică zi de zi, cu sau fără argumente.

Că va pleca din PNL sau va rămâne simplu membru după ce foarte probabil va fi schimbat din funcția de președinte al Senatului, pentru PNL este totuna. Cu sau fără Cîțu, PNL rămâne același partid în căutare de soluții miraculoase.

Intră în tradiția PNL de a racola personalități marcante în ideea de a dezvolta partidul pe seama lor. Theodor Stolojan și Klaus Iohannis au fost invitați să intre în partid oferindu-li-se pe tavă funcția de președinte. :i Florin Cîțu a fost racolat, la fel ca Nicolae Ciucă, însă el s-a dovedit a fi un loz necâștigător.

Va urma să fie invitat un nou nume răsunător să intre în PNL pentru a candida la alegerile prezidențiale din 2024?

Deocamdată numele vehiculat este cel al premierului Nicolae Ciucă. Dar poate merge înainte atâta vreme cât îl înțeapă mereu din spate Florin Cîțu? Pentru un partid care tinde să-și asume rolul de salvator al României înconjurată de nenumărate crize un politician neliniștit ca Florin Cîțu este de prisos. Întrebarea este câți dintre cei care s-au învârtit în jurul lui câtă vreme a fost prim ministru și lider al PNL vor fi invitați să plece odată cu el?

EDITORIAL-DUMITRU-PACURARU

Criza candidaților

Unindu-și forțele PNL și PSD nu au investit materie cenușie în construirea unei viziuni pentru viitor, ci s-au limitat să trieze oameni.