Image 1
Image 2

Un personaj plin de secrete

EDITORIAL-DUMITRU-PACURARU
Transpirat, vădit emoționat, grăbit să iasă din pădurea de microfoane, fostul director al SRI, numit de Traian Băsescu la propunerea PSD, ieșind de la comisia de control al SRI, a mai apucat să lanseze două săgeți spre două ținte distincte: una spre Liviu Dragnea, alta spre Victor Ponta.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Transpirat, vădit emoționat, grăbit să iasă din pădurea de microfoane, fostul director al SRI, numit de Traian Băsescu la propunerea PSD, ieșind de la comisia de control al SRI, a mai apucat să lanseze două săgeți spre două ținte distincte: una spre Liviu Dragnea, alta spre Victor Ponta.

 

 

După foarte scurta, dar condensata lui declarație, reiese cât se poate de clar că fostul șef al SRI este convins că “într-o anume perioadă istorică” protocoalele secretizate au fost necesare.

 

 

Le rămâne altora să demonstreze dacă ele au fost ilegale, dacă au viciat actul de justiție, dacă au fost direcționate politic. Este o problemă de durată clarificarea acestor probleme.

 

 

Deocamdată să ne oprim asupra personajului politic. Fără îndoială, George Maior a fost unul dintre cei mai inteligenți directori ai Serviciului de Informații din România. Că s-a ridicat peste Virgil Măgureanu rămâne de discutat.

 

 

În orice caz a fost la fel de interesat de puterea politică, de jocul politic, de inginerii, ca predecesorul lui. Poate chiar mai mult, din moment ce nu o dată s-a pus problema desemnării lui în funcția de prim ministru.

 

 

Odată stabilit că era interesat de politică, provenind dintr-un partid, nu este greu de presupus că inițierea protocoalelor a avut și un caracter politic. Al doilea pas în decriptarea personajului este să se stabilească de partea cui s-a situat politic atâta vreme cât a fost directorul SRI.

 

 

Cele două nume indicate a fi luate la întrebări, Dragnea și Ponta, indică o direcție. De ce nu l-a recomandat comisiei pe fostul președinte Traian Băsescu, din moment ce protocoalele au fost pritocite în timpul mandatelor sale?

 

 

Ca orice om politic, este foarte clar că în timp și George Maior și-a schimbat opțiunea politică. Practic a trecut de la PSD la PDL. Cum se face, totuși, că în PSD se vehicula numele lui ca un posibil viitor prim ministru? Poate prin prisma relațiilor sale cu Victor Ponta. Iar Dragnea fiind la vremea respectivă un apropiat al lui Ponta este normal ca Maior să-i vadă ca pe elementele unui tot unitar.

 

 

Unde se include azi fostul director? Discursul său politic are toate datele pentru a fi inclus în cel al opoziției. Prin urmare, George Maior face parte din tabăra președintelui Klaus Iohannis.

 

 

După nouă ani petrecuți printre secrete, depozitar al secretelor și, probabil, și beneficiar, nu i se poate cere fostului senator PSD să fie un personaj oarecare. Că va fi rechemat în țară, că va rămâne la Washington, va continua să fie nu doar interesat de viața politică, de politicieni, ci va intra efectiv în jocurile pentru putere.

 

 

O întrebare de bun simț este dacă experiența lui nu-l califică pentru o funcție mai importantă în statul român. Unul dintre foștii șefi ai SIE a fost desemnat prim ministru. Este vorba despre Mihai Răzvan Ungureanu. A capotat.
Conform datelor prezentate de șeful comisiei de control al SRI, George Maior este obiectul unei anchete parlamentare pline de acuzații deloc măgulitoare.

 

 

Câteva date prezentate după audiere arată că s-a implicat în câteva dosare ale unor oameni politici, printre care se numără și dosarul de incompatibilitate al fostului primar din Sibiu, actualul președinte Klaus Iohannis. Sunt doar presupuneri.

 

 

Deși este jenat de declarațiile lui privind scrisoarea lui Giuliani, PSD s-a erijat în acuzator public la adresa fostului director SRI și doar în plan secundar a ambasadorului.

 

 

Ceea ce merită reținut este că George Maior va fi în următoarea perioadă un personaj în jurul căruia se vor broda foarte multe povești despre lupta politico-secretizantă, fiecare tabără prevalându-se de informațiile pe care le va obține prin metode mai mult sau mai puțin oneste.

 

 

Dependența de conflicte

Nimeni nu poate contrazice un fapt vizibil zi de zi: există partide politice dependente de conflicte. Dar ce partid nu recurge la atacuri pentru că știe că asta este una din condițiile pentru care te apreciază alegătorul?