20.07.2018 00.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Ciprian Crăciun, Emil Şuhani, Radu Creţu. Titlul emisiunii: Şedinţă de guvern cu protestatarii la gard. (reluare) 01.30 Natura ne cheamă, cu Ioana Zaharia. 02.40 Cultură, Hajduszoboszlo vacante de vis. 03.00 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 04.30 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Adrian Pristopan. 05.30 Info Studio cu Laczko Eva. Titlul emisiuni: Casa zâmbetelor-oază de bucurie. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea: Simona Niste. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea: Ilyes Ilona. 08.00 Audienţe în direct cu Ioan Aniţaş, invitat: Adrian Cozma. Titlul emisiuni: Creşterea cailor de rasa şi relaxarea. (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea: Simona Niste. 09.30 Sănătate frumuseţe stil, cu Ioana Vladimirescu, invitat: . 10.30 Religie, cu Laczko Eva, invitaţi: Barta Barnabas, Gordan Dalma, Gsiszar Lorant. Titlul emisiunii: La Satu Mare se organizează Întâlnirea Naţională a Tineretului Catolic. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Ciprian Crăciun, Emil Şuhani, Radu Creţu. Titlul emisiunii: Şedinţă de guvern cu protestatarii la gard. (reluare) 13.00 Ştiri 13.30 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Iuliu Cadar. Titlul emisiuni: Iuliu Cadar-raport la 3650 de zile. 14.35 Teleshopping 15.00 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Adrian Pristopan. 16.00 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 17.30 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitat: Alina Perşa. Titlul emisiunii: Asociaţia ACT4U, implicată în diverse activităţi ecologice. 18.00 Sănătate,cu Mihaela Ghiţă, invitat: Cătălin Cismaş. Titlul emisiuni: Cum controlăm furia? 18.30 Şedinţă de Consiliu 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct, cu Mihai Sălceanu, invitat: Constantin Demian, Daniela Silaghi. Titlul emisiunii: Care sunt cele mai mari probleme ale adolescenţilor?(reluare) 23.00 Şedinţă de Consiliu

Un personaj cheie între PNL şi PSD

Scris de Dumitru Păcuraru, 24 septembrie 2016 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Pe cât de mult s-a străduit să fie un personaj din umbră, care să acţioneze departe de ochii lumii, pe atât de mult Gabriel Oprea reuşeşte să stârnească nemulţumiri. Imediat după accidentul în care şi-a pierdut viaţa poliţistul Gigină, strada a reacţionat. Dacă şi-ar fi dat demisia imediat după accident se crede că nu ar fi căzut guvernul Ponta. Făcut parcă să producă scandal, după votul din Senat care părea să-l scape de urmărirea penală strada a reacţionat violent.

Se adună mii de oameni în stradă. Ei nu cer doar demisia lui Oprea. Merg mai departe şi cer ca parlamentarii să nu mai aibă imunitate. De fapt în jurul imunităţii se derulează jocul de-a şoarecele şi pisica dintre două instituţii fundamentale ale statului. Preşedintele Băsescu şi-a construit întreaga carieră politică pe marginea conceptului de imunitate. Şi-a dat demisia din Parlament pentru a fi anchetat în legătură cu vânzarea flotei. Ajuns preşedinte, a declanşat o campanie împotriva parlamentarilor penali. Punând faţă în faţă “statul de drept” cu “penalii” din Parlament care se ascundeau în spatele imunităţii, a reuşit să-şi creeze imaginea unui preşedinte justiţiar.

Fără imunitate, anchetarea parlamentarilor ar deveni banală. Cum anchetele trebuie să fie discrete, iar până la sentinţa finală acuzatul se bucură de prezumţia de nevinovăţie, nu s-ar mai putea oferi acest spectacol de prost gust. Parlamentarii nu se pot plasa deasupra legii. Dacă ar avea puţină minte, liderii partidelor s-ar aşeza la aceeaşi masă şi ar decide să scape de această pavăză, care în realitate este o povară.

Neîncrederea în clasa politică în general vine din neîncrederea în parlamentari. Mai departe, lipsa de încredere în parlamentari duce la lipsa de încredere în cea mai importantă instituţie a statului de drept şi a democraţiei, Parlamentul. Dacă nu crezi în Parlament, în partidele politice, nu crezi, de fapt, în democraţie.

Un om ca Gabriel Oprea, ajuns în condiţii discutabile la poziţiile pe care le-a ocupat, aflat într-un loc nepotrivit la timpul nepotrivit, poate da naştere unei transformări majore în conştiinţa publică. Dacă se încăpăţânează şi nu-şi dă demisia, cel ce în calitate de lider al UNPR a menţinut la guvernare PDL ar putea avea din nou un rol de o importanţă capitală. Alegând imunitatea din calcul politic, prezenţa lui în Senat va conduce la amplificarea manifestărilor de stradă. Dacă se adună în stradă mii de cetăţeni revoltaţi, sub pretextul că PSD l-a scăpat din braţele DNA, partidul lui Liviu Dragnea poate pierde alegerile. PNL ar avea tot interesul să-l menţină pe Oprea în poziţie de luptă. Cu cât generalul se va ţine mai mult cu unghiile de fotoliul de senator, cu atât mai mult cresc şansele PNL. Liviu Dragnea se străduieşte să demonstreze că cei care au votat împotriva ridicării imunităţii au fost liberalii. Intuind pericolul care pândeşte PSD, Dragnea cere repetarea votului. Cine se opune? Toţi cei care se arată revoltaţi că nu a fost votată încuviinţarea DNA de începere a urmăririi penale.

Gabriel Oprea însuşi a făcut o scurtă cerere de reluare a votului. S-a decis să nu facă jocul PNL? Se simte ameninţat de PSD?

În viitorul apropiat, dacă se doreşte cu adevărat o consolidare a statului de drept, imediat după alegerile parlamentare, partidele trebuie să cadă de acord asupra modificării Constituţiei. În caz contrar, indiferent de partidul care va ajunge la guvernare, ne vom afla în aceeaşi situaţie, criza instituţională va continua la cote şi mai înalte.

Abonează-te acum Online!