Audienţe în direct, cu Ioan Aniţaş, invitat: Marius Cionca. Titlul emisiunii: Vânătoarea între pasiune şi necesitate (reluare)01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Kereskenyi Gabor,Adrian Albu, Gabriel Leş. Titlul emisiunii: Este afectat bugetul primăriei de revoluţia fiscală.(reluare) Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Călin Durla. 03.50 Mesager educaţiona, cu Vasile Nechita, invitat: Vlaicu Popescu. Titlul emisiuni: Învăţământul dual la Colegiul Tehnic Unio- Traian-Vuia. 04.45 Natura ne cheamă, cu Ioana Zaharia. 05.40 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat: Nicolae Popan. Titlul emisiunii: Carnea de struţ. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Ilyes Ilona. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Prinzinger Zsoka. 08.00 Audienţe în direct, cu Ioan Aniţaş, invitat: Marius Cionca. Titlul emisiunii: Vânătoarea între pasiune şi necesitate (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Ilyes Ilona. 09.40 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc,invitat: Mark Nagy Janos. Titlul emisiunii:Noutăţi în custodia ariei protejate de pe râul Tur. 10.15 La psiholog, Ioana Vladimirescu,invitat: Adriana Laszlo.Titlul emisiuni: Obiceiurile fericirii. 10.50 Religie, cu Eva Laczko , invitat: Florin Fodoruţ. Titlul emisiunii: De la Înviere Mântuitorul până la Înălţarea la cer. 11.40 Teleshopping 12.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Kereskenyi Gabor,Adrian Albu, Gabriel Leş. Titlul emisiunii: Este afectat bugetul primăriei de revoluţia fiscală.(reluare) 13.00 Ştiri 13.30 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Romeo Poiană. Titlul emisiuni: Romeo Poiană – rapor la 6685 de zile. 14.30 Teleshopping 14.45 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş. Titlul emisiunii:Monitorizarea lucrărilor agricole prin satelit. 15.40 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Călin Durla. 16.45 Panoramic sportiv, cu Constantin Damian, invitat: Dacian Nastai. Titlul emisiunii: Primăvara sportivă cu Dacian Nastai. 17.35 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu, invitat: Universal Band. 18.30 Audienţe în direct 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat- Sebi Borlaştean. 22.30 Ne cheamă natura 23.30 Ştiri

Un personaj cheie între PNL şi PSD

Scris de Dumitru Păcuraru, 24 septembrie 2016 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Pe cât de mult s-a străduit să fie un personaj din umbră, care să acţioneze departe de ochii lumii, pe atât de mult Gabriel Oprea reuşeşte să stârnească nemulţumiri. Imediat după accidentul în care şi-a pierdut viaţa poliţistul Gigină, strada a reacţionat. Dacă şi-ar fi dat demisia imediat după accident se crede că nu ar fi căzut guvernul Ponta. Făcut parcă să producă scandal, după votul din Senat care părea să-l scape de urmărirea penală strada a reacţionat violent.

Se adună mii de oameni în stradă. Ei nu cer doar demisia lui Oprea. Merg mai departe şi cer ca parlamentarii să nu mai aibă imunitate. De fapt în jurul imunităţii se derulează jocul de-a şoarecele şi pisica dintre două instituţii fundamentale ale statului. Preşedintele Băsescu şi-a construit întreaga carieră politică pe marginea conceptului de imunitate. Şi-a dat demisia din Parlament pentru a fi anchetat în legătură cu vânzarea flotei. Ajuns preşedinte, a declanşat o campanie împotriva parlamentarilor penali. Punând faţă în faţă “statul de drept” cu “penalii” din Parlament care se ascundeau în spatele imunităţii, a reuşit să-şi creeze imaginea unui preşedinte justiţiar.

Fără imunitate, anchetarea parlamentarilor ar deveni banală. Cum anchetele trebuie să fie discrete, iar până la sentinţa finală acuzatul se bucură de prezumţia de nevinovăţie, nu s-ar mai putea oferi acest spectacol de prost gust. Parlamentarii nu se pot plasa deasupra legii. Dacă ar avea puţină minte, liderii partidelor s-ar aşeza la aceeaşi masă şi ar decide să scape de această pavăză, care în realitate este o povară.

Neîncrederea în clasa politică în general vine din neîncrederea în parlamentari. Mai departe, lipsa de încredere în parlamentari duce la lipsa de încredere în cea mai importantă instituţie a statului de drept şi a democraţiei, Parlamentul. Dacă nu crezi în Parlament, în partidele politice, nu crezi, de fapt, în democraţie.

Un om ca Gabriel Oprea, ajuns în condiţii discutabile la poziţiile pe care le-a ocupat, aflat într-un loc nepotrivit la timpul nepotrivit, poate da naştere unei transformări majore în conştiinţa publică. Dacă se încăpăţânează şi nu-şi dă demisia, cel ce în calitate de lider al UNPR a menţinut la guvernare PDL ar putea avea din nou un rol de o importanţă capitală. Alegând imunitatea din calcul politic, prezenţa lui în Senat va conduce la amplificarea manifestărilor de stradă. Dacă se adună în stradă mii de cetăţeni revoltaţi, sub pretextul că PSD l-a scăpat din braţele DNA, partidul lui Liviu Dragnea poate pierde alegerile. PNL ar avea tot interesul să-l menţină pe Oprea în poziţie de luptă. Cu cât generalul se va ţine mai mult cu unghiile de fotoliul de senator, cu atât mai mult cresc şansele PNL. Liviu Dragnea se străduieşte să demonstreze că cei care au votat împotriva ridicării imunităţii au fost liberalii. Intuind pericolul care pândeşte PSD, Dragnea cere repetarea votului. Cine se opune? Toţi cei care se arată revoltaţi că nu a fost votată încuviinţarea DNA de începere a urmăririi penale.

Gabriel Oprea însuşi a făcut o scurtă cerere de reluare a votului. S-a decis să nu facă jocul PNL? Se simte ameninţat de PSD?

În viitorul apropiat, dacă se doreşte cu adevărat o consolidare a statului de drept, imediat după alegerile parlamentare, partidele trebuie să cadă de acord asupra modificării Constituţiei. În caz contrar, indiferent de partidul care va ajunge la guvernare, ne vom afla în aceeaşi situaţie, criza instituţională va continua la cote şi mai înalte.

Abonează-te acum Online!