Program ITV: 00.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitaţi Maskulik Csaba, Kereskenyi Gabor, titlul emisiunii: Podul trei peste Someş, vis sau realitate? (reluare) 01.00 Agenda publică, cu Mihai Sălceanu, invitaţi Adrian Cozma, Ciprian Crăciun, Zazula Bela, titlul emisiunii: Preşedintele Iohannis i-a acceptat pe toţi miniştri propuşi de PSD (reluare) 02.20 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjean, invitaţi Vasile Fuşle, Attila Felcz, titlul emisiunii: Turneu internaţional de judo la veterani în 21 octombrie 03.05 Digănia la Hodişa 03.35 Sănătate, frumuseţe, stil, cu Ioana Vladimirescu, invitat Laura Porcza 04.25 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu, titlul emisiunii: Arthur Piricsi – raport la 1.940 de zile 05.30 Iată omul, cu Gabriel Ghişan, invitat Andreea Paul 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Simona Nistea 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul Arnold Anzik 08.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitaţi Maskulik Csaba, Kereskenyi Gabor, titlul emisiunii: Podul trei peste Someş, vis sau realitate? (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Simona Nistea 09.36 Religie, cu Mihalea Ghiţă, invitat Alin Toma, titlul emisiunii: Suferinţa şi bioetica 10.38 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjean, invitaţi Vasile Fuşle, Attila Felcz, titlul emisiunii: Turneu internaţional de judo la veterani în 21 octombrie 11.15 Teleshopping 11.30 Şedinţa extraordinară a Consiliului Local Satu Mare 11.38 Agenda publică, cu Mihai Sălceanu, invitaţi Adrian Cozma, Ciprian Crăciun, Zazula Bela, titlul emisiunii: Preşedintele Iohannis i-a acceptat pe toţi miniştri propuşi de PSD (reluare) 13.00 Ştiri 13.33 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu, titlul emisiunii: Arthur Piricsi – raport la 1.940 de zile 14.34 Teleshopping 15.02 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, titlul emisiunii: Putere economică în creştere la Medieşu Aurit 16.06 Iată omul, cu Gabriel Ghişan, invitat Vasa Nicolin 17.00 Mesager educaţional, cu Vasile Nechita, invitat Viorel Solschi, titlul emisiunii: Centrul de excelenţă, şcoală a perfomanţei 18.00 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat Georgeta Pop, titlul emisiunii: Noi soluţii pentru investigaţii paraclinice 18.30 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Mihai Sălceanu 21.30 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitat Anca Roxana Kaitar, titlul emisiunii: Activităţi ecologice la Liceul Ham Janos 22.30 Sănătate, frumuseţe, stil, cu Ioana Vladimirescu, invitat Elena Popa 23.30 Ştiri

Un pas spre fosta economie dirijată

Scris de Dumitru Păcuraru, 21 septembrie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

O nouă trăsnaie din gama PSD riscă să ducă la un nou val de proteste. Guvernul a decis că este momentul să se amestece şi în problemele interne ale agenţilor economici privaţi. Se va da o lege prin care să oblige firmele să mărească salariile angajaţilor. În acest fel încearcă să stopeze exodul mâinii de lucru dinspre economia reală spre sistemul bugetar.

S-ar părea că strategul PSD a găsit soluţiile miraculoase prin care să arate că se ţine de promisiunile electorale.
Cum secretul succesului în alegeri a constat în promisiuni fără acoperire economică, coaliţia de guvernare vrea să scoată bani mai degrabă prin adoptararea unor legi decât prin stimularea economiei reale.

Dacă nu ar fi restricţionat de obligaţia de a menţine deficitul la 3% din PIB guvernul ar da drumul la maşina de făcut bani. Aşa cum fac toate guvernele populiste în perioadele de criză. Nu le pasă de consecinţe.

Nu trebuie o analiză economică foarte sofisticată pentru a vedea consecinţele introducerii de noi impozite şi taxe, a accizelor şi altor dări. Consecinţa imediată este creşterea preţurilor la toate produsele. PSD şi-a făcut un cap de pod electoral din creşterea salariilor.

Consideră că şi-a asigurat victoria la viitoarele alegeri. În tot acest timp a uitat că a făcut promisiuni electorale privind relaxarea fiscală. Reducerile promise s-au transformat sub presiunea creşterii salariilor în noi impozite şi taxe.

Niciun guvern nu a pus atâta presiune pe agenţii economici. La un moment dat ţintele liderilor PSD şi ALDE au fost multinaţionalele şi băncile. Pe măsură ce s-a golit sacul cu bani, guvernul s-a îndreptat spre toate firmele, asumându-şi riscul de a le duce la faliment.

Abia acum PSD demonstrează cu prisosinţă ce înseamnă un guvern de stânga. Ca şi greierul, cântă şi nu adună nimic în cămară pentru iarnă. Liviu Dragnea a devenit principalul strateg pe cele două paliere, cel economic şi cel juridic. Dacă şi reforma în Justiţie urmează aceleaşi procente ca şi cele economice, nu există nicio îndoială că ne aflăm într-un moment de răscruce al istoriei postcomuniste.

În democraţiile moderne rolul guvernului este tot mai redus. Se dau nişte direcţii generale, iar societatea se conduce după principiile economiei de piaţă, a cererii şi ofertei, într-un mediu concurenţial corect.

Guvernul PSD-ALDE începe să dirijeze economia, ca într-un regim comunist. Era de aşteptat o reaşezare a legislaţiei în tipare democratice, respectând legile economiei de piaţă, însă depăşirea atribuţiilor guvernului va conduce la instabilitate politică, juridică şi economică.

Sub pretextul că s-au făcut abuzuri se produc atacuri sistematice la independenţa Justiţiei. Sub pretextul creşterii nivelului de trai se fac ingerinţe ilegitime la independenţa mediului de afaceri private.
În tot acest timp opoziţia asistă neputincioasă. Pur şi simplu aşteaptă implozia din interior a PSD şi explozia nemulţumirilor populaţiei afectată de politicile social democraţilor. Liderul PNL a declarat deschis că va încuraja protestele de stradă.

La rândul său, preşedintele Klaus Iohannis preferă să atragă atenţia că România este îndreptată într-o direcţie greşită prin programul de guvernare nerealist. Ca şi opoziţia aşteaptă momentul izbucnirii crizei. Campania prezidenţială bate la uşă. Peste câteva luni se intră în anul care precedează alegerile prezidenţiale. Orice gafă a PSD este în avantajul candidatului opoziţiei.

Dar preţul este prea mare. În cazul în care PNL va ajunge la guvernare va avea parte de o moştenire cu adevărat grea. Va fi obligat să taie salariile, iar PSD va deveni iarăşi partidul care nu taie, ci creşte salariile. Vechea tactică prin care a câştigat două rânduri de alegeri. Dar cu preţul distrugerii economiei.

Abonează-te acum Online!
Baby Trend