Audienţe în direct, cu Ioan Anițaș, invitați: Iacob Izvorean, Daniel Frei, Răzvan Blaga. Titlul emisiunii: Asociație versus cooperativă. (reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitați: Adrian Albu, Dumitru Pop, Ioan Leitner. Titlul emisiunii: Începe desecretizarea protocoalelor? (reluare) 02.30 Portret de artist – leontina Dorca 03.00 Cultură 04.00 Concert Alina Manole 04.30 Natura ne cheamă, cu Ioana Zaharia. 05.40 Viața la țară, cu Ioan Anițaș, invitat: Fazekas Jozsef. Titlul emisiunii: Fermierii din Halmeu. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Anzik Arnold. 07.00 Știri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Barta Zoltan. 08.00 Audienţe în direct, cu Ioan Anițaș, invitați: Iacob Izvorean, Daniel Frei, Răzvan Blaga. Titlul emisiunii: Asociație versus cooperativă. (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Anzik Arnold. 09.30 Educație ecologică, Cristina Bursuc invitat: Elisabeta Bekessy. Titlul emisiunii: Cometiția cel mai tare lareciclare. 10.00 La psiholog, cu Ioana Vladimirescu, invitat: Călin Secan. Titlul emisiunii: Cu fericirea...la psiholog. 10.30 Religie, cu Eva Laczko , invitat: Radu Hutton. Titlul emisiunii: Pregătiri de Paște în parohiile greco-catolice din Ciuperceni și Dumbrava. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitați: Adrian Albu, Dumitru Pop, Ioan Leitner. Titlul emisiunii: Începe desecretizarea protocoalelor? (reluare) 13.00 Știri 13.30 Viața la țară, cu Ioan Anițaș, invitat: Petre Doroș. Titlul emisiunii: Tineri din Bocicău revin la agricultură. 14.40 Teleshopping 15.00 În slujba comunității, cu Mihai Sălceanu,invitat: Daniel Buda. Titlul emisiuni: Daniel Buda – rapor la 1.380 de zile . 16.10 Info studio, cu Ioan Anițaș, invitați: Dumitru Costin,Florin Jianu. Titlul emisiunii:Creative-start – start creativității în Satu Mare. 17.10 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu, invitat: Nicolae Muresan. 18.30 Concert vocal-simfonic extraordinar dedicat centenarului Marii Uniri (in direct) 19.30 Știri 21.30 Cultură 22.30 Ne cheamă natura 23.30 Știri

Un pas spre fosta economie dirijată

Scris de Dumitru Păcuraru, 21 septembrie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

O nouă trăsnaie din gama PSD riscă să ducă la un nou val de proteste. Guvernul a decis că este momentul să se amestece și în problemele interne ale agenților economici privați. Se va da o lege prin care să oblige firmele să mărească salariile angajaților. În acest fel încearcă să stopeze exodul mâinii de lucru dinspre economia reală spre sistemul bugetar.

S-ar părea că strategul PSD a găsit soluțiile miraculoase prin care să arate că se ține de promisiunile electorale.
Cum secretul succesului în alegeri a constat în promisiuni fără acoperire economică, coaliția de guvernare vrea să scoată bani mai degrabă prin adoptararea unor legi decât prin stimularea economiei reale.

Dacă nu ar fi restricționat de obligația de a menține deficitul la 3% din PIB guvernul ar da drumul la mașina de făcut bani. Așa cum fac toate guvernele populiste în perioadele de criză. Nu le pasă de consecințe.

Nu trebuie o analiză economică foarte sofisticată pentru a vedea consecințele introducerii de noi impozite și taxe, a accizelor și altor dări. Consecința imediată este creșterea prețurilor la toate produsele. PSD și-a făcut un cap de pod electoral din creșterea salariilor.

Consideră că și-a asigurat victoria la viitoarele alegeri. În tot acest timp a uitat că a făcut promisiuni electorale privind relaxarea fiscală. Reducerile promise s-au transformat sub presiunea creșterii salariilor în noi impozite și taxe.

Niciun guvern nu a pus atâta presiune pe agenții economici. La un moment dat țintele liderilor PSD și ALDE au fost multinaționalele și băncile. Pe măsură ce s-a golit sacul cu bani, guvernul s-a îndreptat spre toate firmele, asumându-și riscul de a le duce la faliment.

Abia acum PSD demonstrează cu prisosință ce înseamnă un guvern de stânga. Ca și greierul, cântă și nu adună nimic în cămară pentru iarnă. Liviu Dragnea a devenit principalul strateg pe cele două paliere, cel economic și cel juridic. Dacă și reforma în Justiție urmează aceleași procente ca și cele economice, nu există nicio îndoială că ne aflăm într-un moment de răscruce al istoriei postcomuniste.

În democrațiile moderne rolul guvernului este tot mai redus. Se dau niște direcții generale, iar societatea se conduce după principiile economiei de piață, a cererii și ofertei, într-un mediu concurențial corect.

Guvernul PSD-ALDE începe să dirijeze economia, ca într-un regim comunist. Era de așteptat o reașezare a legislației în tipare democratice, respectând legile economiei de piață, însă depășirea atribuțiilor guvernului va conduce la instabilitate politică, juridică și economică.

Sub pretextul că s-au făcut abuzuri se produc atacuri sistematice la independența Justiției. Sub pretextul creșterii nivelului de trai se fac ingerințe ilegitime la independența mediului de afaceri private.
În tot acest timp opoziția asistă neputincioasă. Pur și simplu așteaptă implozia din interior a PSD și explozia nemulțumirilor populației afectată de politicile social democraților. Liderul PNL a declarat deschis că va încuraja protestele de stradă.

La rândul său, președintele Klaus Iohannis preferă să atragă atenția că România este îndreptată într-o direcție greșită prin programul de guvernare nerealist. Ca și opoziția așteaptă momentul izbucnirii crizei. Campania prezidențială bate la ușă. Peste câteva luni se intră în anul care precedează alegerile prezidențiale. Orice gafă a PSD este în avantajul candidatului opoziției.

Dar prețul este prea mare. În cazul în care PNL va ajunge la guvernare va avea parte de o moștenire cu adevărat grea. Va fi obligat să taie salariile, iar PSD va deveni iarăși partidul care nu taie, ci crește salariile. Vechea tactică prin care a câștigat două rânduri de alegeri. Dar cu prețul distrugerii economiei.

Abonează-te acum Online!