Audienţe în direct, cu Eva Laczko,invitaţi: Kereskenyi Gabor, Maskulik Csaba.Titlul emisiunii:Van koltsegvetesunk! Mire lesz eleg? (reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Alexandru Horvat, Ressler Stefan, Horea Andreco . Titlul emisiunii: Viorica Dăncilă,prima vizită externă la Bruxelles. (reluare) 02.30 Info studio, cu Ioan Aniţaş, invitat Ioan Coroianu. Titlul emisiunii: Dispariţie sau crimă? 03.30 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Daniel Buda. Titlul emisiuni: Daniel Buda –rapor la 1.380 de zile . 04.30 Reportaj-Mihai Neamţu 05.00 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat: Marta Bzduch. Titlul emisiunii: Obezitatea se plăteşte cu sănătatea. 05.30 Natura ne cheamă, cu Ioana Zaharia. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Elisabeta Princzinger. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul Barta Zoltan. 08.00 Audienţe în direct, cu Eva Laczko,invitaţi: Kereskenyi Gabor, Maskulik Csaba.Titlul emisiunii: Van koltsegvetesunk! Mire lesz eleg? (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Elisabeta Princzinger. 09.30 Sănătate, frumuseţe, stil, cu Ioana Vladimirescu. Titlul emisiunii: În paşi de dans de la pasiune la performanţă. 10.30 Religie, cu Eva Laczko, invitaţi: Istvanfi Szilard, Racz Ervin, Pallai Bela. Titlul emisiunii: Miert van szuksegunk a bojtre? 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Alexandru Horvat, Ressler Stefan, Horea Andreco . Titlul emisiunii: Viorica Dăncilă,prima vizită externă la Bruxelles. (reluare) 13.00 Ştiri 13.30 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş. Titlul emisiunii: Zootehnia sătmăreană la cheremul multinaţionalelor. 14.20 Teleshopping 14.40 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc,invitat:Elisabeta Bekessy.Titlul emisiunii:Situl Someşul inferior aduce oportunităţi iniţiativelor de mediu. 15.15 Mesager educaţional, cu Vasile Nechita, invitaţi: Ovidiu Pop, Marius Horsia, Marina Necşe. Titlul emisiunii: Organizaţii de tineret la CNME. 16.00 Info studio, cu Ioan Aniţaş, invitat Ioan Coroianu. Titlul emisiunii: Dispariţie sau crimă. 17.00 Panoramic sportiv, cu Ionut Blăjan, invitaţi: Robert Magos, Armin Vida. Titlul emisiunii: Planurile şahului A.J de karate Satu Mare in anul 2018. 17.30 Zone foclorice, cu Ioana Vladimirescu, invitat: Ionela Toma. 18.30 Audienţe în direct 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Cultură 22.30 Sănătate, frumuseţe, stil, cu Ioana Vladimirescu. 23.30 Ştiri

Un partid fără nr. 1, altul fără nr. 2

Scris de Dumitru Păcuraru, 16 octombrie 2015 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

    Victor Ponta ar fi propus desfiinţarea funcţiei de preşedinte executiv pe motiv că nici în PNL nu există această funcţie. Practic, premierul a propus desfiinţarea numărului doi din partid. Locul ar fi fost luat de patru prim-vicepreşedinţi. Liviu Dragnea a refuzat. Cpacana era pregătită pentru Valeriu Zgonea, unicul candidat pentru această importantă poziţie din PSD. În eventualitatea condamnării definitive a recentului ales preşedinte, conducerea partidului va reveni preşedintelui executiv.


Dacă PSD era cât pe ce să rămână fără numărul doi din partid, situaţia PNL este şi mai dramatică. Nu există un numărul 1 în partid. Ambii copreşedinţi au aceleaşi atribuţii. Mai precis, niciunul dintre ei nu se poate considera lider. Este un fel de locotenenţă domnească. O improvizaţie care durează deja prea mult şi începe să dăuneze grav. Modelul de insucces de la vârf este imitat în fiecare organizaţie.
În politică, aşa cum s-a demonstrat cu prisosinţă până acum, unde-s doi puterea nu creşte. Dimpotrivă, se dărâmă unul pe altul. Au fost doi atunci când au înfiinţat Alianţa DA. Cât au stat împreună Traian Băsescu şi Călin Popescu Tăriceanu? Până au pus mâna pe putere. Apoi au început să se ciomăgească. Alt cuplu, Ponta şi Antonescu, şi-au promis că vor rămâne „împreună pentru România” cel puţin până în 2020. Au divorţat cu scandal după ce au câştigat împreună alegerile din 2012.
Au fost cupluri şi în interiorul aceluiaşi partid care au ajuns la cuţite. Traian Băsescu şi Vasile Blaga. Sau Mircea Geoană şi purtătorul său de cuvânt, Victor Ponta. Exemplele, din trecut şi de azi, se pot înmulţi la infinit. Puterea este un produs  atât de mizerabil încât nu se poate împărţi la doi.
Deocamdată între Vasile Blaga şi Alina Gorghiu nu au apărut fisuri. Cuplul, destul de ciudat politic şi nepotrivit din punct de vedere estetic, nu dă semne că este pe cale de a se despărţi. Relaţia poate continua în aceiaşi termeni până la alegeri. Abia după ce vor ajunge la putere vor începe să se certe pentru ciolan, cum se zice în popor.
PSD va rămâne cu aceeaşi formulă de guvernare. Liviu Dragnea va fi secondat de Valeriu Zgonea. Cei doi nu au fost într-o relaţie foarte apropiată, dar nici adversari pe faţă. Este posibil să se învârtă în cercuri de interese diferite, însă acestea de regulă se armonizează în prima etapă după alegeri. Liviu Dragnea şi Valeriu Zgonea sunt obligaţi să facă o echipă pentru că 2016 este un an electoral. Nu-şi pot permite să tragă în direcţii diferite.
Punând faţă în faţă cele două partide, fiecare cu formula lui de conducere, se poate uşor observa că PSD este în avantaj. Există o ierarhie, există disciplină şi partidul are toate datele pentru a se transforma într-o maşinărie electorală. PNL mai are de muncit. Conducerea bicefală poate conduce la conflicte interpersonale, născute din orgolii. De pildă, noul PNL trebuie să apeleze şi să preia ceva din experienţa şi abilitatea electorală a fostului PDL. Până acum, din păcate, nu s-a prea observat că prin fuziune noul partid ar fi preluat tot ce era mai bun de la fiecare dintre ele.  Sunt prea multe zone albe, atât în ceea ce priveşte organizarea cât şi programele. Nu este exclus ca neajunsurile să fie provocate exact de structurile de conducere greoaie de la centru şi din teritoriu. Este ca o maşină cu doi şoferi. Cu cât va reveni mai repede la formula tradiţională, cu atât mai mult şansele PNL de a demonstra că este o adevărată alternativă la guvernarea actuală cresc. Pe de altă parte, şansele PSD de a se menţine la putere depind în foarte mare măsură de modul în care va fi organizat partidul după terminarea alegerilor. Până una-alta, avem două formaţiuni politice foarte diferite. Una care nu s-a decis dacă merită să existe un numărul doi în partid, şi alta care nu are un numărul 1.

Abonează-te acum Online!