Audienţe în direct, cu Ioan Aniţaş, invitaţi: Iacob Izvorean, Daniel Frei, Răzvan Blaga. Titlul emisiunii: Asociaţie versus cooperativă. (reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Adrian Albu, Dumitru Pop, Ioan Leitner. Titlul emisiunii: Începe desecretizarea protocoalelor? (reluare) 02.30 Portret de artist – leontina Dorca 03.00 Cultură 04.00 Concert Alina Manole 04.30 Natura ne cheamă, cu Ioana Zaharia. 05.40 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat: Fazekas Jozsef. Titlul emisiunii: Fermierii din Halmeu. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Anzik Arnold. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Barta Zoltan. 08.00 Audienţe în direct, cu Ioan Aniţaş, invitaţi: Iacob Izvorean, Daniel Frei, Răzvan Blaga. Titlul emisiunii: Asociaţie versus cooperativă. (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Anzik Arnold. 09.30 Educaţie ecologică, Cristina Bursuc invitat: Elisabeta Bekessy. Titlul emisiunii: Cometiţia cel mai tare lareciclare. 10.00 La psiholog, cu Ioana Vladimirescu, invitat: Călin Secan. Titlul emisiunii: Cu fericirea...la psiholog. 10.30 Religie, cu Eva Laczko , invitat: Radu Hutton. Titlul emisiunii: Pregătiri de Paşte în parohiile greco-catolice din Ciuperceni şi Dumbrava. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Adrian Albu, Dumitru Pop, Ioan Leitner. Titlul emisiunii: Începe desecretizarea protocoalelor? (reluare) 13.00 Ştiri 13.30 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat: Petre Doroş. Titlul emisiunii: Tineri din Bocicău revin la agricultură. 14.40 Teleshopping 15.00 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Daniel Buda. Titlul emisiuni: Daniel Buda – rapor la 1.380 de zile . 16.10 Info studio, cu Ioan Aniţaş, invitaţi: Dumitru Costin,Florin Jianu. Titlul emisiunii:Creative-start – start creativităţii în Satu Mare. 17.10 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu, invitat: Nicolae Muresan. 18.30 Concert vocal-simfonic extraordinar dedicat centenarului Marii Uniri (in direct) 19.30 Ştiri 21.30 Cultură 22.30 Ne cheamă natura 23.30 Ştiri

Un partid, două programe

Scris de Dumitru Păcuraru, 30 iunie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Nu a trecut decât o jumătate de an şi ambiţiosul program al PSD îşi arată slăbiciunile. Totul este dat peste cap. PSD  constată că nu se poate ţine de promisiuni din simplul motiv că nu sunt bani suficienţi. Sub masca promisiunilor de creştere a salariilor se ascunde intenţia guvernului de a introduce noi taxe şi impozite.

Audierile candidaţilor la funcţiile de miniştri au scos la iveală inconsistenţa unui program electoral de pe urma căruia un partid a obţinut 45% din voturi.

Dacă la instalarea guvernului din ianuarie PSD era încrezător, la jumătatea anului tot mai mulţi parlamentari social democraţi sunt convinşi că păcăleala nu mai ţine. Nu mai poate fi ascunsă preocuparea noului guvern de a găsi noi surse de finanţare a promisiunilor. Firmele vor fi stoarse şi mai mult. Scăderea TVA-ului se amână, se inventează taxe şi impozite noi, se caută metode mai eficiente de a aduna bani la buget şi apoi direcţionarea lor spre salarii, adică spre consum. În rest nu prea contează ce au de gând să facă noii miniştri. Din care vreo 17 sunt tot cei vechi.

    Trecut de votul parlamentului, Guvernul Tudose nu are motive de bucurie. Instalarea noului executiv coincide cu declanşarea procesului de erodare. Baba cu colacii dispare odată cu Sorin Grindeanu. PSD începe să-şi piardă din avânt. Va trebui să repornească maşina de făcut promisiuni. Şi într-adevăr, forţează nota şi promite un salariu minim de 2.000 de lei. Introduce taxa de solidaritate, care poate fi numită taxa Robin Hood. Adică se va lua mai mult de la cei care câştigă mai mult şi se va da la cei mai săraci.

Despre relaxare fiscală nici nu mai poate fi vorba.

Pe bună dreptate partidele de opoziţie nu au votat guvernul Tudose. Cel mai nemulţumit ar trebui să fie ALDE. Odată cu noua direcţie, partidul lui Tăriceanu se îndepărtează de principiile liberalismului. PSD alunecă periculos spre stânga. Dintr-un partid care îşi făcea un titlu de glorie că şi-a însuşit soluţii din programul PNL, ALDE renunţă brusc şi prezintă un alt program de guvernare.

Nu sunt simple ajustări. Sunt măsuri luate de nevoie. De exemplu se blochează posturile în administraţie, atât la nivel central cât şi local. Desigur, măsura nu era cuprinsă în programul electoral. Dacă PSD ar fi anunţat că va bloca angajările la stat ar fi luat cu câteva procente mai puţin la alegerile parlamentare.

Noul program prezentat de Mihai Tudose pare mai degrabă unul de austeritate. Nu numai că s-a ajuns la fundul sacului, dar se pare că s-a ajuns la blocaje. Lipsa investiţiilor, nivelul foarte scăzut al accesării fondurilor europene, cumulate cu majorările de salarii şi pensii, pot fi socotite adevăratele motive ale schimbării guvernului. Nu ştim cât înţelegea fostul premier din această realitate îngrijorătoare. Noul premier vorbea despre direcţia pe care a mers fostul premier, dar şi despre „o frână” pe care acesta a pus-o pe economie. Tudose vorbeşte despre întârzierile şi nerealizările din primele şase luni. Este o recunoaştere făţişă a semi-eşecului guvernării PSD-ALDE.

Acum devine clar că prin îndepărtarea lui Sorin Grindeanu s-a urmărit modificarea programului de guvernare. Noua faţă a PSD-ului ar trebui să-l ia prin surprindere şi pe preşedintele Klaus Iohannis. Pe de altă parte, opoziţiei i se iveşte ocazia de a-şi prezenta propriile soluţii, un program bine ancorat în realitate. În rest, cum se spunea pe vremuri, „schimbarea guvernului, bucuria proştilor”.

Abonează-te acum Online!