18.01.2019 00.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Vasile Fernea, Romeo Nicoară, Dan Burulea. Titlul emisiunii: Iohannis refuză a treia oară propunerea lui Dăncilă. (reluare) 01.30 Cultură – Russian Night la Poesis – Concert cu Tania Pop. 03.00 Cultură – Festivalul de datini şi obiceiuri de iarnă de la Negreşti. 04.50 Cultură – 10x10 Născut în România 05.50 Iată omul cu Gabriel Ghişan, invitat: Liviu Ciupe. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Audienţe în direct cu Eva Laczko, invitat: Erdei D. Istvan. Titlul emisiuni: Cum va fi bugetul din care se va gospodări România în 2019? (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 09.30 Educaţie Ecologică cu Cristina Bursuc, invitat: Vasile Fănăţean. Titlul emisiunii: Aspecte sesizate în cursul controalelor gărzii de mediu. 10.00 La Psiholog cu Mihaela Ghiţă, invitat: Delia Danea.Titlul emisiuni: Stabilirea priorităţilor.Ce e important pentru tine? 10.30 Religie, cu Laczko Eva, invitaţi: Barta Barnabas. Titlul emisiunii: Ministranţii diecezei au învheiat un an bogat. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Vasile Fernea, Romeo Nicoară, Dan Burulea. Titlul emisiunii: Iohannis refuză a treia oară propunerea lui Dăncilă. (reluare) 13.00 Ştiri 13.30 Viaţa la Ţară, cu Ioan Aniţaş 14.30 Teleshopping 14.50 În Slujba Comunităţii cu Mihai Sălceanu, invitat: Romeo Nicoară. Titlul emisiuni: Romeo Nicoară – raport la 753 de zile. 16.00 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjan. Titlul emisiunii: Despre planurile sătmărenilor la şah in 2019. 16.40 Cultură – Festivalul de datini şi obiceiuri de iarnă de la Negreşti. 18.30 Audienţe în direct 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct (reluare) 23.00 Cultură

Un om obosit

Scris de Dumitru Păcuraru, 01 noiembrie 2018 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Mai interesante decât votul în sine, au fost cometariile pe marginea moţiunii îndreptate împotriva ministrului Justiţiei.
Tudorel Toader se dovedeşte unul dintre cei mai talentaţi oratori ai vremurilor noastre. Cunoştinţele sale juridice sunt îmbrăcate într-un limbaj aparent simplu, dar în realitate foarte complicat, foarte elaborat. Stăpânind mecanismele logicii formale, el pare să-şi fi însuşit lecţiile marilor logicieni ieşeni.

Dincolo de pregătirea profesională, profesorul Tudorel Toader alternează propoziţiile categorice cu tehnica amânării specifică politicienilor răbdători.
Ca şi în cazul procesului de evaluare a şefei DNA, a făcut din raportul de evaluare a procurorului general un adevărat foileton. Suspansul a însoţit mereu ieşirile lui publice, pentru ca, în final, să formuleze o concluzie ce pare fără cusur.

Parlamentul, în actuala lui formulă, nu gustă nici oratoria de modă veche, nici logica, fie ea chiar formală.
Confruntat cu o moţiune înaintată de opoziţie, Tudorel Toader s-a trezit pe jumătate abandonat de cei care i-au oferit demnitatea publică de ministru al Justiţiei.

S-a vorbit că Liviu Dragnea ar profita de ocazie pentru a scăpa de un membru al guvernului care nu se înscrie în tipologia comună. Un ministru, în viziunea conducerii PSD, este o persoană obedientă şi linguşitoare pusă la dispoziţia liderului partidului, slujind interesele partidului datorită căruia a ajuns să ocupe respectiva funcţie.

Un ministru neafiliat politic, un tehnocrat care-şi respectă profesia, este greu de stăpânit. Liviu Dragnea vrea rezultate, nu poveşti. Frazele meşteşugite sunt bune pentru iubitorii de literatură. În actuala conjunctură portretul-robot al ministrului de Justiţie este mai apropiat de un Florin Iordache, cel cu „altă întrebare, altă întrebare, altă întrebare”, decât de actualul ministru.

Dacă Tudorel Toader ar fi fost asumat de un guvern de dreapta, ar fi avut rezultate spectaculoase. Într-un guvern de stânga pare nefiresc, artificial. În orice caz, face figură aparte în guvernul Dăncilă.
A vrut cu adevărat Liviu Dragnea să scape de el? S-a gândit să se folosească de acest prilej pentru a testa fidelitatea parlamentarilor PSD faţă de el?

Tudorel Toader a devenit ţinta opoziţiei, dar în acelaşi timp a devenit aproape indezirabil şi în arcul guvernamental. Atitudinea lui a contribuit la răcirea relaţiilor dintre Călin Popescu Tăriceanu şi Liviu Dragnea. Preşedintele ALDE şi-a exprimat public susţinerea pentru ministrul incomod, deşi portofoliul Justiţiei aparţine PSD-ului.

A mai apărut o speculaţie. S-a vorbit că adversarii lui Dragnea şi-ar fi propus să voteze moţiunea pentru a tensiona relaţiile dintre Tăriceanu şi Dragnea. Votul a clarificat situaţia. Moţiunea a fost respinsă. Niciun zvon nu s-a adeverit, dar lucrurile rămân în continuare complicate. ALDE începe să aibă o agendă proprie.

În PSD se conturează tot mai clar grupurile. Remanierea anunţată pentru săptămâna viitoare va duce la o creştere a temperaturii în interiorul partidului.
Liviu Dragnea dă semne de oboseală. Cedează sub presiunea enormă venită din toate părţile.

Până la urmă izbucneşte şi spune că a fost condamnat pentru referendumul de suspendare a lui Traian Băsescu şi într-un dosar banal de pe vremea când era preşedinte de consiliu judeţean. Cu nervii la pământ, întreabă retoric: asta-i marea corupţie?

Situaţia lui poate fi înţeleasă mai bine dacă este pusă în relaţie cu lentoarea cu care rezolvă lucrurile ministrul Tudorel Toader. După cum s-a exprimat foarte plastic liderul PSD, de la ministrul Justiţiei aşteaptă acţiune, nu gargară.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.