20.09.2018 00.00 Agenda publică, cu Stela Cădar invitaţi: Doina Feher, Aurelia Fedorca, Eugen Kovacs. Titlul emisiunii: Război în PSD. (reluare) 01.30 Cultură 02.30 Natura ne cheamă 03.35 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Liviu Rotaru. Titlul emisiuni: Liviu Rotaru – raport la 2440 de zile. 04.30 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat: Ioan Coţ. Titlul emisiunii: Bacul de la Pomi se apropie de pensie. 05.35 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Mihai Pătraşcu. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Audienţe în direct, cu Ioan Aniţaş, invitat: Iuliu Ilyes. Titlul emisiunii: Zona metropolitană şi dezvoltarea comunelor limitrofe.(reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 09.30 Sănătate, frumuseţe, stil, cu Ioana Vladimirescu. 10.20 Religie, cu Mihaela Ghiţă, invitat: Ioan Marcel Malanca. Titlul emisiunii: Să cunoaştem protopopiatul Negreşti Oaş. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar invitaţi: Doina Feher, Aurelia Fedorca, Eugen Kovacs. Titlul emisiunii: Război în PSD. (reluare) 13.00 Ştiri 13.30 Viaţa la ţară 14.30 Teleshopping 15.00 Cultură, Digania – O tradiţie reînviată 15.30 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Mihai Pătraşcu. 16.40 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjean, invitat: Viorel Plosca. Titlul emisiunii: Viitorul boxului sătmărean sună bine. 17.30 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Vasile Fernea.Titlul emisiuni:Profilul criminalului. 18.30 Audienţe în direct 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct (reluare) 23.00 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Liviu Rotaru. Titlul emisiuni: Liviu Rotaru – raport la 2440 de zile.

Un nou proiect Erasmus+ la Liceul Tehnologic Constantin Brâncuşi

Scris de Vasile Nechita, 09 octombrie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

În perioada 23 septembrie – 29 septembrie 2017, la Liceul Tehnologic Constantin Brâncuşi Satu Mare s-a desfăşurat întâlnirea de proiect Erasmus+, intitulat “În căutarea fericirii” – “The Pursuit of Happiness”.

Liceul este partener alături de şcoli din Germania, oraşul Pluderhausen, Olanda, Silvolde şi Turcia, Pinarbaşi. Proiectul este finanţat din fonduri europene şi se derulează în anii şcolari 2016-2017 şi 2017-2018.

Întâlniri transnaţionale

Prima întâlnire transnaţională din cadrul acestui proiect a avut loc în perioada 16 ianuarie 2017-20 ianuarie 2017 în Turcia, oraşul Pinarbaşi, unde fiecare şcoală a fost reprezentată de patru profesori. La liceul sătmărean, s-a desfăşurat prima întâlnire de tipul predare, învăţare, formare, unde şcolile partenere Almende College, Isala, Silvolde, Olanda respectiv Hohbergschule Pluderhausen, Pluderhausen, Germania au fost reprezentate de câte cinci elevi şi câte doi profesori. Din motive obiective şcoala parteneră din Pinarbaşi, Kayseri, Turcia nu a putut participa la întâlnire.

Activităţile elevilor

În decursul celor cinci zile de activităţi, elevii au participat la ateliere de lucru atractive, pe tema fericirii, a incluziunii sociale respectiv managementul conflictelor. Duminică a avut loc deschiderea oficială a proiectului şi vizitarea şcolii, după care s-au organizat activităţi de socializare pentru ca elevii să se cunoască.
Ziua de luni a debutat cu un atelier inititulat “Ce este fericirea pentru mine?”, unde elevii, individual, şi-au exprimat opiniile, la sfârşitul activităţii au decorat copacul fericirii cu gândurile lor. De asemenea, s-a iniţiat Camera Fericirii prin decorarea acesteia cu diferite postere, vederi, poze şi obiecte personale, prin toate acestea ei exprimând cât de important este să avem o viaţă echilibrată, să ne simţim fericiţi şi să ştim preţui acest lucru. După masa elevii au participat la vizitarea oraşului, prin jocul “Vânătoarea comorilor”. Ei au fost împărţiţi în două grupe cu naţionalităţi mixte, şi aveau de descoperit frumuseţile meleagurilor noastre. Ziua s-a încheiat cu vizitarea Cetăţii din Ardud, urmată de o seară petrecută în mijlocul naturii la Ardud Vii, unde cu toţii au participat la activităţi de recreere în aer liber, au savurat o cină delicioasă şi şi-au împărtăşit poveştile fericirii la căldura focului de tabără.
Ziua de marţi a început prin participarea elevilor la pregătirea unor activităţi de îndemânare, parte a activităţilor de la Asociaţia Congregaţia Fiicele Îndurării. Fiind 26 septembrie, nu au pierdut prilejul de a sărbători Ziua Limbilor Europene prin activităţi specifice dedicate acestui eveniment, familiarizând elevii cu un vocabular internaţional la nivelul limbilor română, maghiară, engleză, germană şi olandeză. Un alt moment plăcut al acestei zile a fost completarea chestionarului fericirii, în care elevii şi-au identificat nivelul de fericire, urmat de discuţii în grupe mixte pe baza acestuia. Ultimul atelier de lucru al acestei zile s-a intitulat Fericirea prin unghiul meu, care a cuprins patru activităţi diferite, dar toate privite din unghiul fericirii. Astfel, o grupă de elevi a lucrat la o prezentare PowerPoint, alta pe un poster, a treia pe un rebus iar ultima grupă a avut de conceput o poezie sau o poveste a fericirii. După masa de marţi, profesorii au petrecut-o în mijlocul copiilor de la Asociaţia Congregaţia Fiicele Îndurării, unde s-au desfăşurat activităţi de recreere, sportive şi de îndemânare, respectiv toţi elevii au oferit micuţilor cadouri.

Sprijin pentru vârstnici

Prima parte a următoarei zile a fost dedicată pregătirii mâncărurilor tradiţionale ceea ce s-a transformat într-un adevărat festival culinar. Activitatea s-a desfăşurat în cantina liceului gazdă, elevii fiecărei ţări pregătind nişte delicii culinare tradiţionale, care în aceeaşi zi au fost servite persoanelor vârstnice de la Căminul de Argint din Viile Satu Mare. Elevii au fost foarte entuziasmaţi în timpul gătitului, dorind să ofere persoanelor vârstnice o masă cât mai delicioasă.
Atelierul următor s-a desfăşurat de asemenea sub semnul activităţilor caritabile şi de voluntariat, elevii pregătind felicitări 3D, pe tema fericirii, şi adăungând mesaje de suflet persoanelor vârstnice de la Căminul de Argint din Viile Satu Mare. Vizita în partea a doua a zilei a fost foarte emoţionantă, fiind primiţi cu inimile şi sufletele deschise de persoane vârstnice care s-au putut bucura de un spectacol multicultural al dansurilor tradiţionale germane şi româneşti iar reprezentanţii Olandei le-au captat atenţia cu jocuri tradiţionale specifice zonei lor. Aceste activităţi au fost urmate de degustarea mâncărurilor tradiţionale pregătite de elevii din Pluderhausen – Germania, Silvolde – Olanda şi Satu Mare.

Ateliere de lucru

Ultima zi a fost marcată de două ateliere de lucru, una pe tema incluziunii sociale iar următoarea pe cea a managementului conflictelor. La activităţile pe tema incluziunii sociale, elevii din cele trei ţări au lucrat împreună pentru a conştientiza cât este de important să integrăm toţi elevii în grupurile sociale, chiar şi cei cu anumite deficienţe. Este important ca aceştia să participe activ la toate activităţile, nu doar să fie prezenţi fizic. Trebuie să îi integrăm, nu doar să îi includem.
Elevii au lucrat pe grupe şi au creat cuvinte legate de “incluziune socială”, au jucat scrabble, fiecare elev trebuia sa mimeze cuvântul nou format, apoi să îl ataşeze cuvintelor celorlate. La atelierul de lucru pe tema managementul conflictelor, elevii au încercat să găsească strategii de rezolvare a conflictelor apărute între elevi. Elevii au creat Copacul Fericirii. Fiecare grupă a avut de creat câte o parte a copacului, pentru a întări ideea că împreună putem lucra mai frumos decât dacă lucrăm singuri.

Expoziţia din Camera Fericirii

Totul s-a încheiat prin finalizarea expoziţiei din Camera Fericirii, unde toate produsele finale ale activităţilor elevilor au fost expuse, bucurându-ne împreună de aceasta. Tot în cadrul acestei activităţi li s-a prezentat elevilor un filmuleţ trimis de partenerii din Pinarbaşi, Turcia, care din motive obiective nu au putut participa la întâlnire.
După masa s-a petrecut cu activităţi culturale, elevii şi profesorii lor vizitând Casa Olarului din Vama respectiv Muzeul Ţării Oaşului din Negreşti Oaş. Seara s-a încheiat printr-o cină festivă tradiţională, la cantina liceului gazdă, unde atât elevilor cât şi profesorilor li s-au înmânat certificatele de participare de la întâlnirea de proiect.
În cadrul atelierelor de lucru organizate pentru profesori, ei au decis că următoarea întâlnire de proiect se va organiza în perioada 20-24 noiembrie la Almede College, Isala, Silvolde, Olanda şi de asemenea au discutat despre activităţile ce se vor întreprinde la nivelul fiecărei şcoli în perioadele ce urmează.

Obiectivele programului

Obiectivele programului sunt de colaborare la nivel internaţional, pentru inovare şi schimb de bune practici. De fapt este vorba de metode şi mijloace care au ca scop fericirea şi bunăstarea elevilor la şcoala. Echipele din cadrul proiectului îşi propun să descopere ce i-ar face pe elevi să vină la şcoală cu mai multă plăcere şi să vadă şcoala nu ca pe o corvoadă, ci ca pe un loc unde ei se simt bine, în siguranţă, acceptaţi aşa cum sunt, găsind acea motivaţie intrinsecă de a învăţa şi de a evolua.
Informaţiile ne-au fost transmise de coordonatorul proiectului, Olivia Pop, directoare adjunctă.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.