Image 1
Image 2

Un nou proiect Erasmus+ la Liceul Tehnologic Constantin Brâncuşi

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

În perioada 23 septembrie – 29 septembrie 2017, la Liceul Tehnologic Constantin Brâncuşi Satu Mare s-a desfăşurat întâlnirea de proiect Erasmus+, intitulat “În căutarea fericirii” – “The Pursuit of Happiness”.

Liceul este partener alături de școli din Germania, oraşul Pluderhausen, Olanda, Silvolde şi Turcia, Pinarbaşi. Proiectul este finanțat din fonduri europene şi se derulează în anii școlari 2016-2017 şi 2017-2018.

Întâlniri transnaţionale

Prima întâlnire transnațională din cadrul acestui proiect a avut loc în perioada 16 ianuarie 2017-20 ianuarie 2017 în Turcia, oraşul Pinarbaşi, unde fiecare școală a fost reprezentată de patru profesori. La liceul sătmărean, s-a desfășurat prima întâlnire de tipul predare, învățare, formare, unde școlile partenere Almende College, Isala, Silvolde, Olanda respectiv Hohbergschule Pluderhausen, Pluderhausen, Germania au fost reprezentate de câte cinci elevi și câte doi profesori. Din motive obiective școala parteneră din Pinarbași, Kayseri, Turcia nu a putut participa la întâlnire.

Activităţile elevilor

În decursul celor cinci zile de activități, elevii au participat la ateliere de lucru atractive, pe tema fericirii, a incluziunii sociale respectiv managementul conflictelor. Duminică a avut loc deschiderea oficială a proiectului și vizitarea școlii, după care s-au organizat activități de socializare pentru ca elevii să se cunoască.
Ziua de luni a debutat cu un atelier inititulat “Ce este fericirea pentru mine?”, unde elevii, individual, şi-au exprimat opiniile, la sfârşitul activităţii au decorat copacul fericirii cu gândurile lor. De asemenea, s-a iniţiat Camera Fericirii prin decorarea acesteia cu diferite postere, vederi, poze şi obiecte personale, prin toate acestea ei exprimând cât de important este să avem o viaţă echilibrată, să ne simţim fericiţi şi să ştim preţui acest lucru. După masa elevii au participat la vizitarea oraşului, prin jocul “Vânătoarea comorilor”. Ei au fost împărţiţi în două grupe cu naţionalităţi mixte, şi aveau de descoperit frumuseţile meleagurilor noastre. Ziua s-a încheiat cu vizitarea Cetăţii din Ardud, urmată de o seară petrecută în mijlocul naturii la Ardud Vii, unde cu toţii au participat la activităţi de recreere în aer liber, au savurat o cină delicioasă şi şi-au împărtăşit poveştile fericirii la căldura focului de tabără.
Ziua de marţi a început prin participarea elevilor la pregătirea unor activităţi de îndemânare, parte a activităţilor de la Asociația Congregaţia Fiicele Îndurării. Fiind 26 septembrie, nu au pierdut prilejul de a sărbători Ziua Limbilor Europene prin activităţi specifice dedicate acestui eveniment, familiarizând elevii cu un vocabular internaţional la nivelul limbilor română, maghiară, engleză, germană şi olandeză. Un alt moment plăcut al acestei zile a fost completarea chestionarului fericirii, în care elevii şi-au identificat nivelul de fericire, urmat de discuţii în grupe mixte pe baza acestuia. Ultimul atelier de lucru al acestei zile s-a intitulat Fericirea prin unghiul meu, care a cuprins patru activităţi diferite, dar toate privite din unghiul fericirii. Astfel, o grupă de elevi a lucrat la o prezentare PowerPoint, alta pe un poster, a treia pe un rebus iar ultima grupă a avut de conceput o poezie sau o poveste a fericirii. După masa de marţi, profesorii au petrecut-o în mijlocul copiilor de la Asociația Congregaţia Fiicele Îndurării, unde s-au desfăşurat activităţi de recreere, sportive şi de îndemânare, respectiv toţi elevii au oferit micuţilor cadouri.

Sprijin pentru vârstnici

Prima parte a următoarei zile a fost dedicată pregătirii mâncărurilor tradiţionale ceea ce s-a transformat într-un adevărat festival culinar. Activitatea s-a desfăşurat în cantina liceului gazdă, elevii fiecărei ţări pregătind nişte delicii culinare tradiţionale, care în aceeaşi zi au fost servite persoanelor vârstnice de la Căminul de Argint din Viile Satu Mare. Elevii au fost foarte entuziasmaţi în timpul gătitului, dorind să ofere persoanelor vârstnice o masă cât mai delicioasă.
Atelierul următor s-a desfăşurat de asemenea sub semnul activităţilor caritabile şi de voluntariat, elevii pregătind felicitări 3D, pe tema fericirii, şi adăungând mesaje de suflet persoanelor vârstnice de la Căminul de Argint din Viile Satu Mare. Vizita în partea a doua a zilei a fost foarte emoţionantă, fiind primiţi cu inimile şi sufletele deschise de persoane vârstnice care s-au putut bucura de un spectacol multicultural al dansurilor tradiţionale germane şi româneşti iar reprezentanţii Olandei le-au captat atenţia cu jocuri tradiţionale specifice zonei lor. Aceste activităţi au fost urmate de degustarea mâncărurilor tradiţionale pregătite de elevii din Pluderhausen – Germania, Silvolde – Olanda şi Satu Mare.

Ateliere de lucru

Ultima zi a fost marcată de două ateliere de lucru, una pe tema incluziunii sociale iar următoarea pe cea a managementului conflictelor. La activitățile pe tema incluziunii sociale, elevii din cele trei țări au lucrat împreună pentru a conștientiza cât este de important să integrăm toți elevii în grupurile sociale, chiar și cei cu anumite deficienţe. Este important ca aceștia să participe activ la toate activitățile, nu doar să fie prezenți fizic. Trebuie să îi integrăm, nu doar să îi includem.
Elevii au lucrat pe grupe și au creat cuvinte legate de “incluziune socială”, au jucat scrabble, fiecare elev trebuia sa mimeze cuvântul nou format, apoi să îl atașeze cuvintelor celorlate. La atelierul de lucru pe tema managementul conflictelor, elevii au încercat să găsească strategii de rezolvare a conflictelor apărute între elevi. Elevii au creat Copacul Fericirii. Fiecare grupă a avut de creat câte o parte a copacului, pentru a întări ideea că împreună putem lucra mai frumos decât dacă lucrăm singuri.

Expoziţia din Camera Fericirii

Totul s-a încheiat prin finalizarea expoziţiei din Camera Fericirii, unde toate produsele finale ale activităţilor elevilor au fost expuse, bucurându-ne împreună de aceasta. Tot în cadrul acestei activităţi li s-a prezentat elevilor un filmuleţ trimis de partenerii din Pinarbaşi, Turcia, care din motive obiective nu au putut participa la întâlnire.
După masa s-a petrecut cu activităţi culturale, elevii şi profesorii lor vizitând Casa Olarului din Vama respectiv Muzeul Ţării Oaşului din Negreşti Oaş. Seara s-a încheiat printr-o cină festivă tradiţională, la cantina liceului gazdă, unde atât elevilor cât şi profesorilor li s-au înmânat certificatele de participare de la întâlnirea de proiect.
În cadrul atelierelor de lucru organizate pentru profesori, ei au decis că următoarea întâlnire de proiect se va organiza în perioada 20-24 noiembrie la Almede College, Isala, Silvolde, Olanda și de asemenea au discutat despre activitățile ce se vor întreprinde la nivelul fiecărei școli în perioadele ce urmează.

Obiectivele programului

Obiectivele programului sunt de colaborare la nivel internațional, pentru inovare și schimb de bune practici. De fapt este vorba de metode și mijloace care au ca scop fericirea și bunăstarea elevilor la școala. Echipele din cadrul proiectului își propun să descopere ce i-ar face pe elevi să vină la școală cu mai multă plăcere și să vadă școala nu ca pe o corvoadă, ci ca pe un loc unde ei se simt bine, în siguranță, acceptați așa cum sunt, găsind acea motivație intrinsecă de a învăța și de a evolua.
Informaţiile ne-au fost transmise de coordonatorul proiectului, Olivia Pop, directoare adjunctă.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

IFPLUS CAMPANIE INTENSĂ

Studenții români sunt atrași în Rusia

Rusia desfășoară de trei săptămâni, prin ambasada sa la București, o campanie intensă de atragere a tinerilor români către universitățile rusești, cu oferte de burse și alte promisiuni.

This content is for IZ Plus Lunar, IZ Digital+Print, IZ Duminica si IZ Plus 1 An, IZ Plus si Ziarul Digital 1 An, IZ+ si IZ PDF Lunar, IZ+ si IZ PDF 1 An, IZ+ si IZ PDF 3 luni, IZ+ si Tiparit si PDF Lunar, IZ+ si Tiparit si PDF 1 An, IZ+ si Tiparit si PDF 3 Luni, IZ+ si PDF <35 1 Luna, IZ+ <35, IZ PLUS ANUAL, and IZ PLUS 3 LUNI members only.
Log In Join Now