Image 1
Image 2

Un nou proiect cu finanțare germană pentru ajutorarea copiilor din Vetiș

Participanții la programul social au primit diplome din partea parohiei, protopopiatului și a Primăriei Vetiș
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Participanții la programul social au primit diplome din partea parohiei, protopopiatului și a Primăriei Vetiș
Participanții la programul social au primit diplome din partea parohiei, protopopiatului și a Primăriei Vetiș

Miercuri, 23 iulie, la parohia greco-catolică din Vetiş, judeţul Satu Mare, a avut loc o întâlnire în care s-a făcut bilanţul proiectelor desfăşurate în anul şcolar 2013-2014 la grădiniţa din localitate.
La eveniment au participat toţi cei implicaţi, s-au împărţit diplome şi s-au pus la cale viitoare activităţi pentru copiii ce provin din familii defavorizate. Finanţarea provine din partea unor nemţi care au fost şi ei prezenţi pentru a afla cum sunt gestionate fondurile.
Cel mai important proiect demarat încă din anul şcolar 2012-2013 se numeşte “Din inimă pentru suflet” şi are în vedere oferirea unei mese calde pentru 21 de copiii proveniţi din familii de etnie rromă din Vetiş. Cu toate că activităţile de întrajutorare par a fi de bun augur, educatoarele se plâng de lipsa de interes din partea părinţilor.
Începând încă din anul 2012, parohia greco-catolică Vetiş a demarat o serie de proiecte în colaborare cu primăria din localitate, şcoala gimnazială Vetiş şi comunitatea locală. Primul proiect demarat de ei cu ajutorul preotului Klabunde Eckhard – rector colegiul pastoral al bisericii Saxone, Bernd Franke – reprezentantul fundaţiei “Spangenberg“ din Germania şi Harold Pepel – preotul protopopiatului evanghelic Meissen-Grossenaain, din Germania, a avut în vizor tinerii proveniţi din familii defavorizate, aceştia fiind învăţaţi cu ajutorul unui meşter să împletească coşuri. În anul 2014, pentru această activitate, conform datelor primite de la organizatori, s-au cheltuit doar 560 de lei. “Însuşind  abilitatea de a împleti coşuri, copiii, după speranţele noastre, vor reuşi să ducă mai departe această tradiţie privind împletirea coşurilor“, ne spune Buzgău Iosif, preotul paroh al bisericii greco-catolice din Vetiş.
Cel mai mare proiect, demarat şi el încă din 2013, are în vedere oferirea unei mese calde pentru copii de etnie rromă ce frecventează grădiniţa din Vetiş şi care au bineînţeles o situaţie familială defectuoasă. Organizatorii ne mărturisesc că iniţial  proiectul a avut o susţinere financiară pentru 10 copii, însă datorită indiferenţei, respectiv comodităţii de care au dat dovadă părinţii acestora, au beneficiat de o masă caldă doar 5 copii.“Am avut bani iniţial doar pentru 10 copii, dar din păcate doar 5 au beneficiat deoarece părinţii s-au dovedit a fi mult prea comozi. În luna noiembrie, în urma dialogului purtat cu partea germană, respectiv cu reprezentanţii autorităţilor locale, având în vedere susţinerea financiară, numărul copiilor care au beneficiat de o masă caldă a fost ridicat la 21, din semestrul doi al anului şcolar 2013-2014. De această dată părinţii copiilor au dat dovadă de mai multă seriozitate privind acest program“, a mărturisit preotul Buzgău Iosif.
Tot preotul ne mai spune că selectarea copiilor care să  beneficieze de masa caldă s-a realizat în funcţie de venitul pe familie dupa cum urmează< 2 familii cu venituri între 50 şi 100 lei> 10 familii cu venituri între 100 -250 lei> 3 familii cu venituri între 250-350 lei> 2 familii cu venituri între 350-500 lei> 3 familii cu venituri între 500-750 lei şi o familie cu venituri între 750-1000 lei.
În urma programului prezentat în rândurile de mai sus, frecvenţa la grădiniţă a fost una mai bună, copiii au învăţat să se comporte adecvat în timpul servirii mesei şi şi-au format deprinderi bune privind alimentaţia sănătoasă. Cheltuielile acestui proiect au fost  în valoare totală de 6468 lei, adică 1650 euro.
De curând un proiect nou a fost demarat tot în ideea de a-i ajuta pe tineri să se integreze mai uşor în societate şi să deprindă unele elemente de bază în meseria de croitor. A fost inaugurat în data de 18 iulie anul curent, iar la el participă momentan patru copii.
La întâlnire, pe lângă finanţatorii germani şi reprezentanţii parohiei greco-catolice din Vetiş, a mai participat primarul Juhasz Ludovic, viceprimarul Daniel Ionel Codrea, protopopul greco-catolic de Satu Mare Dumitru Roman, dar şi educatoarele de la grădiniţa din Vetiş.
Aceştia au primit toţi diplome din partea protopopiatului, a parohiei greco-catolice şi a Primăriei din Vetiş pentru implicarea în activităţile sociale.

1 comentariu

  1. Este laudabil ca auzim astfel de actiuni ! Meritul marea este al preotilor H.Pepel Germania si I.Buzgau protopop gr.catolic din Vetis,dar si cu contributia celor amintiti mai sus.Sigur acest gest este inaltator si cred ca va asigura pe maideparte lucrarile incepute, care sunt de bun augur pentru societatea locala. Inca odata va felicit cu draga inima,Dumnezeu sa va Binecuvinteze !

Lasă un răspuns

Connect with