08.04.2020 00.00 Agenda Publică cu Stela Cădar, invitaţi: dr. Călin Bumbuluţ, dr. Adrian Farcău, Gabriel Leş. Titlul emisiunii: Realitatea din spitalele din România.(reluare) 01.30 Ştiri 02.00 Audienţe în direct cu Victor Constantinovici, invitaţi: Adrian Marc, Cătălin Tolontan, Călin Cruceru. Titlul emisiunii: Încep testările pentru Covid 19 la Satu Mare. (reluare) 03.30 Portret de artist 04.40 Concert la Filarmonica Dinu Lipati din Satu Mare. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Agenda Publică cu Stela Cădar, invitaţi: dr. Călin Bumbuluţ, dr. Adrian Farcău, Gabriel Leş. Titlul emisiunii: Realitatea din spitalele din România.(reluare) 09.35 Info Studio cu Ioan Aniţaş. Titlul emisiunii: Producţia de confecţii între necesitate şi realitate.. 10.25 La Psiholog cu Ioana Vladimirescu. Titlul emisiunii: De ce facem sacrificii? 11.05 Info Magazin cu Adriana Mureşan. Titlul emisiunii: Arta de a dărui. 11.45 Teleshopping 12.00 Ştiri 12.30 Audienţe în direct cu Victor Constantinovici, invitaţi: Adrian Marc, Cătălin Tolontan, Călin Cruceru. Titlul emisiunii: Încep testările pentru Covid 19 la Satu Mare. (reluare) 14.00 Agenda Publică cu Stela Cădar, invitaţi: dr. Călin Bumbuluţ, dr. Adrian Farcău, Gabriel Leş. Titlul emisiunii: Realitatea din spitalele din România.(reluare) 15.37 Teleshopping 15.55 Sănătate Frumuseţe Stil cu Ioana Vladimirescu şi Ioana Zaharia. 17.00 În Slujba Comunităţii cu Mihai Sălceanu, invitat: Eugeniu Avram. 18.00 Audienţe în direct cu Ioan Aniţaş, invitat: Eugenia Sabou (direct) 19.30 Ştiri 20.00 Agenda Publică, cu Stela Cădar (direct) 22.00 Ştiri 22.30 Audienţe în direct cu Ioan Aniţaş, Eugenia Sabou (reluare)

Un nou poet sătmărean intră în arenă: Adrian Lupescu

Scris de Vasile Andreica, 18 ianuarie 2020 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Cunoscut ca foarte talentat folkist, câştigător al ediţiei 2019 a Festivalului-concurs “Octavian Bud”, tânărul Adrian Lupescu s-a lansat public şi ca poet vineri după prânz, primul său volum fiind prezentat în Sala Pictată a Centrului Multicultural Poesis într-un eveniment la care poezia şi muzica au adunat un public numeros şi bun cunoscător al artelor.

Cartea a primit un titlu simbolic: “Aici începe altceva”. A apărut la editura clujeană Ecou Transilvan, în foarte bune condiţii tipografice, şi are 150 de pagini. Coperta 1 are ca ilustraţie lucrarea “Icar” a sculptorului Radu Ciobanu, iar coperta 4 găzduieşte cuvântul de întâmpinare al lectorului cărţii, poetul Felician Pop, şi reproducerea unui portret al lui Adrian, realizat de pictoriţa Elisabeta Talpoş.

O voce poetică puternică şi originală

Lansarea a fost deschisă de autor în calitatea sa de cantautor, cu piesa care i-a adus succesul la festivalul din toamnă: “Vis posibil”. Visul debutului s-a dovedit nu doar posibil, ci împlinit cu prisosinţă, căci rareori avem parte de o voce poetică atât de puternică şi originală în condiţiile în care poetul abia va împlini 16 ani în aprilie, fiind elev în clasa a IX-a la Colegiul Economic “Gheorghe Dragoş”.

Evenimentul a fost moderat de Felician Pop în calitate nu atât de poet, cât de prieten şi poate mentor al autorului. Au ţinut să ia cuvântul poeţii Dumitru Păcuraru, Robert Laszlo şi Radu Ulmeanu, editoarea Nadia Fărcaş, profesorul Teodor Curpaş, criticul Kereskenyi Sandor. Poeme ale lui Adrian Lupescu au fost rostite de actorii Sorin Oros şi Crina Andriucă de la Teatrul de Nord, iar Petrică Mureşan şi-a arătat şi valenţele de folkist, solo şi în duet cu Lupescu.

Finalul a fost o surpriză plăcută, un duet închinat de Felician Pop şi Adrian Lupescu memoriei lui Vasile Lucaciu, în apropierea aniversării sale, la “instigarea” prietenească a lui Teodor Curpaş. Pe panourile desfăşurate în scena ad-hoc de la Poesis era tipărit poate cel mai inspirat poem al cărţii.

Noua generaţie de scriitori sătmăreni

Pe aceleaşi panouri sta scris: “Sătmarul creatorilor tineri”. După cum a subliniat Dumitru Păcuraru, se naşte o generaţie nouă de scriitori sătmăreni. În context s-au povestit amintiri din vremea debuturilor în volum ale generaţiei care i-a dat pe Păcuraru, Ulmeanu, George Vulturescu, Ion Baias, Ion Bledea şi alţi scriitori care au ajuns în timp la o faimă naţională. Legătura temporală între generaţii a făcut-o profesorul Curpaş, care amintindu-şi de tinerii săi elevi deveniţi autori de succes l-a felicitat acum şi pe Adrian Lupescu.

Din public au mai luat cuvântul prieteni ai autorului, directorul cancelariei prefectului, Adrian Cozma, poetul şi consilierul judeţean Ioan Belbe, dar şi nelipsitul şi inspiratul epigramist Ioan Tipu Sălăjanu. Publicul a fost rugat să doneze, în schimbul cărţilor, sume în beneficiul unei talentate trupe folk din Chişinău care are nevoie de instrumente noi.

Abonează-te acum Online!
  1. Babacu a spus: 19 ianuarie 2020, ora 20:35

    ai toate dreptate

  2. Dac Bulibas a spus: 19 ianuarie 2020, ora 11:19

    Conform statisticii recente (!) un roman cheltuie pt. cultura in medie 4 lei/luna iar pt. bautura in medie 70 lei/luna !!!. Cam asta este valoarea culturii si nivelul de cultura la romani !. Apropoo,…, cele peste 100 de diplome de excelenta acordate la Poesis recent sunt recunoscute de Ministerul Culturii ( au stampila acestuia pe el , ma indoiesc ) sau numai de „Ministerul Poesis „( mai mult ca sigur )????.

Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.