Image 1
Image 2

Un nou poet sătmărean intră în arenă: Adrian Lupescu

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Cunoscut ca foarte talentat folkist, câștigător al ediției 2019 a Festivalului-concurs “Octavian Bud”, tânărul Adrian Lupescu s-a lansat public și ca poet vineri după prânz, primul său volum fiind prezentat în Sala Pictată a Centrului Multicultural Poesis într-un eveniment la care poezia și muzica au adunat un public numeros și bun cunoscător al artelor.

Cartea a primit un titlu simbolic: “Aici începe altceva”. A apărut la editura clujeană Ecou Transilvan, în foarte bune condiții tipografice, și are 150 de pagini. Coperta 1 are ca ilustrație lucrarea “Icar” a sculptorului Radu Ciobanu, iar coperta 4 găzduiește cuvântul de întâmpinare al lectorului cărții, poetul Felician Pop, și reproducerea unui portret al lui Adrian, realizat de pictorița Elisabeta Talpoș.

O voce poetică puternică și originală

Lansarea a fost deschisă de autor în calitatea sa de cantautor, cu piesa care i-a adus succesul la festivalul din toamnă: “Vis posibil”. Visul debutului s-a dovedit nu doar posibil, ci împlinit cu prisosință, căci rareori avem parte de o voce poetică atât de puternică și originală în condițiile în care poetul abia va împlini 16 ani în aprilie, fiind elev în clasa a IX-a la Colegiul Economic “Gheorghe Dragoș”.

Evenimentul a fost moderat de Felician Pop în calitate nu atât de poet, cât de prieten și poate mentor al autorului. Au ținut să ia cuvântul poeții Dumitru Păcuraru, Robert Laszlo și Radu Ulmeanu, editoarea Nadia Fărcaș, profesorul Teodor Curpaș, criticul Kereskenyi Sandor. Poeme ale lui Adrian Lupescu au fost rostite de actorii Sorin Oros și Crina Andriucă de la Teatrul de Nord, iar Petrică Mureșan și-a arătat și valențele de folkist, solo și în duet cu Lupescu.

Finalul a fost o surpriză plăcută, un duet închinat de Felician Pop și Adrian Lupescu memoriei lui Vasile Lucaciu, în apropierea aniversării sale, la “instigarea” prietenească a lui Teodor Curpaș. Pe panourile desfășurate în scena ad-hoc de la Poesis era tipărit poate cel mai inspirat poem al cărții.

Noua generație de scriitori sătmăreni

Pe aceleași panouri sta scris: “Sătmarul creatorilor tineri”. După cum a subliniat Dumitru Păcuraru, se naște o generație nouă de scriitori sătmăreni. În context s-au povestit amintiri din vremea debuturilor în volum ale generației care i-a dat pe Păcuraru, Ulmeanu, George Vulturescu, Ion Baias, Ion Bledea și alți scriitori care au ajuns în timp la o faimă națională. Legătura temporală între generații a făcut-o profesorul Curpaș, care amintindu-și de tinerii săi elevi deveniți autori de succes l-a felicitat acum și pe Adrian Lupescu.

Din public au mai luat cuvântul prieteni ai autorului, directorul cancelariei prefectului, Adrian Cozma, poetul și consilierul județean Ioan Belbe, dar și nelipsitul și inspiratul epigramist Ioan Tipu Sălăjanu. Publicul a fost rugat să doneze, în schimbul cărților, sume în beneficiul unei talentate trupe folk din Chișinău care are nevoie de instrumente noi.

2 comentarii

  1. Conform statisticii recente (!) un roman cheltuie pt. cultura in medie 4 lei/luna iar pt. bautura in medie 70 lei/luna !!!. Cam asta este valoarea culturii si nivelul de cultura la romani !. Apropoo,…, cele peste 100 de diplome de excelenta acordate la Poesis recent sunt recunoscute de Ministerul Culturii ( au stampila acestuia pe el , ma indoiesc ) sau numai de “Ministerul Poesis “( mai mult ca sigur )????.

Lasă un răspuns

Connect with

STÂNA, SOCONZEL, CUȚA

Slujbe de comemorare la mormintele unor eroi

Programul ”Comemorarea eroilor neamului în județul Satu Mare”, coordonat de Instituția Prefectului, derulat de asociațiile de rezerviști militari din MAI, MApN și SRI, în parteneriat cu Muzeul Județean Satu Mare, Direcția Județeană pentru Cultură Satu Mare și UAT – uri din județ, a continuat, joi 19 octombrie, în comuna Socond.