Image 1
Image 2

Un nou caz de pestă porcină africană în Valea Seacă

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

În perioada 30 august – 5 septembrie, inspectorii Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Satu Mare au realizat 117 acţiuni de control.

Verificările au vizat: exploataţii profesionale şi non profesionale de animale, primării, cabinete medicale veterinare, asociaţii şi fonduri de vânătoare, acţiuni în traficul rutier.
Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Satu Mare, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean, Poliţia de Frontieră, continuă programul de verificare în trafic, pentru prevenirea şi sancţionarea comerţului şi transporturilor ilicite cu animale vii, produse alimentare şi pentru prevenirea difuzării pestei porcine africane în judeţ şi în această săptămână.

Nu se declară la timp animalele nou achiziționate

Ca urmare a neregulilor constatate în timpul verificărilor, inspectorii de specialitate au aplicat 4 sancţiuni contravenţionale, din care o amendă în valoare de 1.200 lei, în cazul unei exploataţii non profesionale din Boghiş pentru înstrăinarea de animale fără documentele prevăzute de legislaţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor şi 3 avertismente în cazurile unor crescători particulari din localităţile: Sătmărel, Apa şi Carei, pentru nedeclararea în termenul stabilit de legislaţie a animalelor nou achiziţionate.

Rămân active, focarele de Pestă Porcină Africană, din exploataţiile non profesionale din localităţile: Bercu Nou – 2, Porumbeşti – 9, Mesteacăn – 3, Sărăuad – 6, Tăşnad – 2, Santău – 1, Cidreag – 5, Halmeu – 1,Valea Seacă – 1. Dintre cei 290 de porci domestici suspecţi de boală, 21 capete au murit iar 280 (11 în plus faţă de situaţia anterioară) au fost ucişi în focar.

Din cei 152 (151 anterior) de mistreţi găsiţi morţi în 16 Fonduri de Vânătoare – un număr de 116 capete au fost pozitivi, iar din cei 1.465 ( 1.440 anterior) mistreţi împuşcaţi în 45 Fonduri de Vânătoare, un număr de 40 (39 anterior) de mistreţi au fost declaraţi pozitivi, în urma examenelor specifice de laborator.

Toate aglomerările şi expoziţiile de animale din localităţile judeţului Satu Mare, rămân închise până la noi dispoziţii.

În localităţile cuprinse în zona de supraveghere, având o rază de 10 km este interzisă orice fel de mişcare a suinelor în localitate sau între localităţi.

Măsuri sporite de biosecuritate

Aplicarea tuturor măsurilor de biosecuritate în exploataţiile comerciale cât şi în cele non profesionale este obligatorie.

Se impune înăsprirea la maxim, a tuturor măsurilor de biosecuritate în exploataţiile comerciale cât şi în cele non profesionale, constând în: împrejmuirea totală a exploataţiei, asigurarea unui dezinfector rutier şi pietonal, vestiar filtru, echipament de protecţie obligatoriu, respectarea condiţiilor privind angajarea personalului muncitor şi circulaţia personalului în exploataţii, angajaţi permanenţi, cu carnete de sănătate, vizate la zi, cu interdicţia de a creşte porci la domiciliu sau în altă localitate, fără a intra în contact cu alţi porci domestici sau mistreţi, accesul vizitatorilor se va face doar în cazuri fortuite şi numai cu respectarea regimului de filtru.

Reamintim şi pe această cale, că toţi crescătorii de suine, atât cei din exploataţiile profesionale, cât şi cei din exploataţiile non profesionale, au obligaţia ca orice suspiciune de boală sau îmbolnăvire la porci, să fie anunţat imediat medicul veterinar concesionar, medicului veterinar oficial, precum şi DSVSA -ului Satu Mare.

Atenţionăm crescătorii de suine, că în cazul sacrificărilor de porci pentru consum propriu, aceştia au obligaţia de a anunţa imediat medicul veterinar din localitatea de domiciliu, în vederea efectuării unui examen ante mortem al porcului viu şi post mortem a carcasei, precum şi pentru a recolta probe pentru examene specifice de laborator.

DSVSA Satu Mare solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea măsurilor dispuse şi întreprinse de autorităţi, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

TABĂRĂ DE VARĂ LA ODOREU

Icoane pe sticlă pictate de tineri

Parohia Ortodoxă “Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” de pe str. Botizului din Municipiul Satu Mare, cu binecuvântarea Prea Sfinţitului Părinte, Iustin, Episcop ul Maramureşului şi Sătmarului a organizat timp de trei zile o tabără adresată adolescenţilor.