Image 1
Image 2

Un nedeclarat doliu național

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Lentoarea cu care acționează instituțiile în cazul rezolvării monstruoaselor crime de la Caracal arată o gravă disoluție a statului român. Cum ne aflăm în fața unor alegeri importante, a șefului acestui stat incompetent, este de așteptat ca unii dintre candidați să fie aspru sancționați.

 

Fiind la guvernare, primul care va plăti electoral este PSD. Fiind șeful statului este normal ca și candidatul Klaus Iohannis să fie făcut responsabil pentru modul cum nu funcționează instituțiile statului.

Neimplicarea lui Klaus Iohannis în probleme ce țin de viața de zi cu zi este un fapt de netăgăduit. Nu s-a făcut simțită puterea lui instituțională nici cu ocazia crimelor de la Caracal. Fostul președintele Traian Băsescu i-a atras atenția să se implice, dar iată că președintele nu l-a ascultat. Mai mult, în aceste zile s-a fotografiat zâmbind cu gura până la urechi alături de o fetiță care l-a vizitat la Cotroceni. Tatăl fetei a pus fotografiile pe facebook, dar le-a șters când lumea s-a scandalizat.

Crimele în serie dintr-un orășel pare să fi blocat întrega Românie. În realitate cazul de la Caracal trezește lumea la realitate. S-a văzut foarte clar nefuncționalitatea instițiilor responsabile de siguranța cetățeanului. S-au vehiculat cifre amețitoare privind dispariția unor persoane. De ani de zile sunt date dispărute și nimeni nu a făcut nimic. Nu se știe nici măcar numărul lor exact. Identitatea celor dispăruți sunt ținute la secret.

Lucrurile acestea se vor schimba după tristul episod de la Caracal? Din punctul de vedere al presei nu se va face lucru după ce va trece furtuna. Sistemul în totalitatea lui trebuie schimbat. Cine să-l schimbe?

PSD, prin premierul Dăncilă, a dat afară câteva persoane, ministrul de Interne, prefectul din județul Dolj, șeful Poliției  Române, șefii poliției județene și municipale, dar și pe ministrul Ecaterina Andronescu, pentru că s-a exprimat nefericit în legătură cu victimele.

Ce a făcut opoziția? Nu s-a aventurat în declarații dure ca de obicei. PNL a făcut un gest simbolic punând 400 de perechi de pantofi în piață, echivalentul copiilor dispăruți. De unde știe PNL că au dispărut 400 și nu 450 sau doar 350? Gestul în sine este plin de semnificații, dar în același timp este și ipocrit. PNL a fost ani buni la guvernare, așadar poartă o parte din vină pentru modul jalnic în care funcționează instituțiile statului.

O parte din vină o poartă procurorul care a interzis poliției să pătrundă în casa criminalului până la ora șase dimineața. Procurorul respectiv a fost suspendat, dar să nu uităm că în urmă cu luni de zile opoziția, președintele Iohannis protestau în diverse forme clamând independența procurorilor.

Cum reacționează opinia publică? Ca întotdeauna crede în schimbare. Cum să se schimbe un sistem bine consolidat, împietrit în fața suferinței, având la îndemână toate instrumentele pentru a se menține în funcțiune, pentru a se proteja de orice intervenție dinafară?

Tot mai multe voci spun că trebuie să vină dinafară cineva dinafara lumii politice, un tip hotărât ca Alexandru Cumpănașu, cel care a scos la lumină toată tărășenia, toată mizeria sistemului.

Constatăm că tristul eveniment a produs deja efecte. PSD și-a amânat congresul. USR-PLUS și-a amânat data strângerii de semnături pentru candidatul prezidențial. PNL anunțase că se va lansa candidatura lui Iohannis pentru un nou mandat în data de 10 august, dată simbolică marcând protestele de anul trecut. Ce efect va avea lansarea în conjuctura actuală, a acestui holocaust în miniatură de la Caracal?  Greu de spus, dar în niciun caz nu este momentul lansării de baloane colorate, a zâmbetelor electorale largi, cu gura până la urechi.

Întrega populație a României simte că se află într-un nedeclarat doliu național în memoria acelor victime nevinovate care au meritul de a ne trezi la realitate.

Dai în vouchere, dai în turism

Fără să putem numi “Reformă” iniţiativa primului ministru Marcel Ciolacu este meritorie în sine. Adică omul vrea, dar nu se poate. O dată se opune sistemul, altădată PNL, întotdeauna oamenii din sectorul propus a fi revăzut, revizuit, restructurat, reorganizat, reconfigurat.