Image 1
Image 2

Un muzeu Jimi Hendrix deschis în apartamentul în care a locuit celebrul chitarist

Jimi Hendrix
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Jimi Hendrix
Jimi Hendrix

Micul apartament în care Jimi Hendrix, figură legendară a rock-ului, a locuit la Londra în perioada 1968-1969, împreună cu iubita lui britanică Kathy Etchingham, a fost transformat în muzeu și va putea fi vizitat începând de miercuri, relatează marți AFP.

Situat în cartierul Mayfair, la 23 Brook Street, apartamentul se află la etajul al treilea și este locul în care genialul chitarist a inventat tonuri care au revoluționat muzica timpului său, în care a descoperit ceaiul și farmecul muzicii lui Haendel.

Totul a fost reconstituit datorită memoriei precise a lui Kathy și a unor fotografii din anii 1960. Albumele pe care le savurau cei doi tineri pot fi văzute lângă un pick-up, iar un disc cu Bob Dylan pare fi pregătit pentru a fi ascultat. Pe podeaua acoperită cu covoare persane sunt așezate un serviciu de ceai, două telefoane și un televizor. În apartament se mai găsește un joc Monopoly, iar șemineul este decorat cu pene, într-o ambianță foarte hippie.

Oglinda și măsuța joasă sunt cele originale, iar pe noptieră se pot vedea un manuscris și un aparat de înregistrare portabil. Este cu”adevărat ca atunci”, spune Kathy Etchingham, care a fost prima femeie DJ din capitala britanică în anii 1960.

Apartamentul se găsește într-o clădire care se învecinează, la numărul 25, cu aceea ocupată în secolul al XVIII-lea de compozitorul Georg Haendel, transformată între timp în muzeu. În prezent, se pot vizita și dormitorul lui Jimi Hendrix și casa lui Haendel, unde este expusă o chitară acustică a americanului, Epiphone FT79. “Este probabil cea mai bună chitară care ne-a rămas fiindcă obișnuia să strice multe pe scenă”, afirmă Martin Wzatt, director adjunct al muzeului.

În timpul șederii lui în capitala britanică, Hendrix a aflat multe despre Haendel, născut cu două secole înainte în Germania și stabilit la Londra. O placă în memoria compozitorului german era plasată în mod ambiguu pe zidul fostei sale case, făcea vizitatorii să ezite între numerele 23 și 25. Astfel Hendrix a cunoscut mulți studenți la conservator și admiratori ai lui Haendel. “Cum a discutat mult cu ei, Jimi s-a gândit că ar fi mai bine să îi cunoască opera”, își amintește Kathy Etchingham. Așa că a cumpărat o înregistrare cu “Mesia”, una dintre cele mai celebre creații ale lui Haendel, compusă cu 227 de ani înainte de cealaltă parte a peretelui dormitorului său londonez.

Născut la Seattle, pe coasta vestică a Statelor Unite, Jimi Hendrix s-a adaptat bine la viața britanică. “Nu băuse niciodată ceai înainte să vină aici, dar nu a avut de ales”, spune glumind fosta lui iubită. Cei doi au închiriat apartamentul în 4 iulie 1968 cu 30 de lire (circa 40 de euro) pe lună. Și-au adus și pisica, Pussy.

“Jimi era foarte ordonat și îi plăcea ca totul să fie la locul lui. Fusese în armată și era obișnuit să își facă patul, era un perfecționist”, spune Kathy Etchingham. Hendrix s-a mutat de acolo în octombrie 1969 și a murit un an mai târziu, la 27 de ani, într-un hotel londonez, probabil din cauza unei supradoze de barbiturice.

Micul muzeu se poate vizita în grupuri de cel mult 2-0 de persoane simultan, iar biletul de intrare costă 7,5 lire sterline (circa 10 euro).

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with