Un moment de răscruce | Informaţia Zilei

Un moment de răscruce

Scris de Dumitru Păcuraru, 20 aprilie 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Când vorbim despre strânsa prietenie dintre PSD şi ALDE trebuie să vedem şi partea bună a lucrurilor. Nicio coaliţie nu a reuşit performanţele atinse de actuala guvernare. Dacă ne raportăm la mandatul normal de patru ani, iată că PSD a reuşit doar în doi ani şi jumătate să facă fericiţi trei politicieni care-şi pot pune în CV că au deţinut funcţia de prim-ministru al României.

Şirul de fericiţi continuă cu miniştrii.

Zeci şi zeci de politicieni simpli care în viaţa lor nu mai avuseseră funcţii publice importante vor avea, datorită coaliţiei PSD-ALDE, în CV-ul propriu funcţia de ministru. Nu este puţin lucru. Se ştie că şi după mulţi ani de zile, cel care a fost o dată ministru i se spune mereu „domnule ministru”.

Recunoaştem că nu ştim numele tuturor miniştrilor din ultimii doi ani şi jumătate. Trebuie să apelăm la memoria calculatoarelor, dar şi acolo este destul de greu să scoţi o listă şi să fii sigur că este corectă.

Celor trei premieri din 2017, 2018 şi jumătatea lui 2019, este foarte posibil să li se adauge şi alţii. Poate nu din rândul coaliţiei PSD-ALDE. Despre ce este vorba? După remanierea unui număr de trei miniştri în perioada următoare preşedintelui Iohannis i-a ieşit norocul în cale. Guvernul, de fapt cele două partide, sunt la mâna lui. Dacă nu validează cele trei propuneri de miniştri guvernul se va afla în faţa unui nou blocaj.

Cum preşedintele are ritmul lui făcându-şi un obicei din a amâna deciziile ce vin dinspre guvern, Dragnea şi Tăriceanu ameninţă că vor recurge la o soluţie care să-l ocolească pe Iohannis. Vor restructura întregul guvern şi vor merge în Parlament pentru un vot de încredere. După migraţia parlamentarilor de la o formaţiune la alta, PSD şi ALDE au o majoritate fragilă. Doar şapte voturi îi despart de opoziţie. Este adevărat că există un protocol de susţinere parlamentară cu UDMR, dar într-o situaţie specială UDMR poate adopta o altă strategie. Poate vota alături de opoziţie, se poate abţine sau alege să rămână alături de PSD şi ALDE. Mai sunt şi cele 11 voturi ale Minorităţilor care la rândul lor pot fi manipulaţi.

Dar totul se negociază. În primul rând pot apărea noi plecări din PSD. Dinspre PSD spre Pro România este un drum deja bătătorit. Pot exista nemulţumiţi şi în partidul lui Tăriceanu. Pe scurt căderea guvernului Dăncilă este posibilă. Dragnea şi Tăriceanu riscă să piardă guvernarea dacă se decid să apeleze la acest parlament destul de volatil. Ca întotdeauna apar şi speculaţii. De pildă că Liviu Dragnea şi-ar negocia propria situaţie. Dă guvernarea contra libertăţii personale. Astfel Klaus Iohannis poate demara negocierile pentru formarea unui nou guvern, evident unul de dreapta.

Scenariul este greu de acceptat, dar nu imposibil. Se traversează o perioadă în care tensiunile din viaţa politică s-au transferat în viaţa socială. Lumea este din ce în ce mai scârbită de politică. Instituţiile sunt scăpate de sub control. Se fac greşeli de ordin economic ale căror consecinţe pe termen lung sunt greu de prevăzut. Consumăm din nou mai mult decât producem. PSD a ales să supradimensioneze aparatul bugetar şi să-l facă din ce în ce mai ineficient. Unde sunt oameni mulţi care nu au ce face se creează o birocraţie greu de ţinut în frâu. Să ne amintim că în timpul guvernului Cioloş vicepremierul Vasile Dâncu a început o campanie prin care se urmărea reducerea birocraţiei, implicit o reducere a sistemului de stat. Actualul guvern a aspirat din economie zeci de mii de angajaţi. Pentru un singur scop: rotunjirea bazinului electoral. Practic PSD şi-a cumpărat voturile cu salarii tot mai mari şi muncă tot mai puţină. Dar coaliţia PSD-ALDE are şi merite indiscutabile. A reuşit să stopeze abuzurile instituţiilor de forţă. SRI şi DNA se văd obligate să intre în matca lor constituţională. Se opun din răsputeri. Ca orice putere discreţionară, sistemul se apără. Partidele de dreapta s-au văzut obligate, de dragul de a fi contra PSD-ului, să intre într-un joc politic periculos, apărând exact pe ceea ce trebuie să critice: încălcarea drepturilor şi libertăţilor omului.

Viaţa politică este pe dos. Cine o va readuce la normalitate?

Abonează-te acum Online!
  • Dacă vrei ca reclama ta să apară aici, sună la 0745.657.429 sau 0744.55.2345