Image 1
Image 2

Un moment de cotitură în relaţia PNL-PSD

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Demisia preşedintelui organizaţiei PNL Bucureşti a dat naştere la foarte multe speculaţii. Ciprian Ciucu, primarul sectorului 6, s-a făcut remarcat prin declaraţia lui că dacă se va face o alianţă pe Bucureşti între PNL şi PSD el îşi va da demisia. Faptul că şi-a dat demisia este interpretat ca un argument că liberalii şi social democraţii au bătut palma pentru a sprijini un candidat comun la alegerile locale de anul viitor.
Într-adevăr PNL stă rău în sondaje, inclusiv la Bucureşti.
La precedentele alegeri l-a sprijinit pe Nicuşor Dan. Recent s-a anunţat o alianţă USR-PMP-Forţa Dreptei, formaţiuni care vor susţine candidatura actualului primar general. :ansele de victorie sunt mici, dar deloc neglijabile. Orice vot luat de un candidat la primărie care nu are nicio şansă înseamnă diminuarea masei votanţilor pentru candidaţii de pe primele două locuri.
Dacă conducerile celor două partide discută despre un candidat comun înseamnă că au ajuns la concluzia foarte pragmatică, foarte raţională, că nu trebuie să te arunci într-o competiţie pe care ştii că o vei pierde.
Dacă la Bucureşti se parafează înţelegerea înseamnă că peste tot unde un primar PNL sau PSD nu este sigur de reuşită se vor face alianţe.
În aceeaşi logică se înscriu şi localităţile cu populaţie mixtă în care candidatul UDMR câştigă alegerile, deşi ponderea maghiarilor este în jur de o treime din populaţie sau chiar mai mică.
O problemă se iveşte la municipiul Satu Mare. UDMR îşi impune candidatul fără probleme atâta vreme cât partidele româneşti merg fiecare cu propriul candidat. Se ştia că şansele candidaţilor români sunt zero atât la alegerile din 2016, cât la fel ca alegerile din 2020. Problema nu constă în faptul că câştigă un primar maghiar. Inconvenientul constă în faptul că spre sfârşitul mandatului se adresează exclusiv propriului electorat, cel maghiar. La fel procedează şi un primar român. :i de aici disconfortul ambelor etnii, rând pe rând.
La Satu Mare o alianţă PNL-PSD pare imposibilă. Conducerile celor două organizaţii judeţene nu sunt în relaţii tocmai bune. Dacă pe faţă nu se atacă, în culise se poartă un război mai mult fierbinte decât rece. Adrian Cozma este intransigent, nu întotdeauna în sensul cel bun. Nu a acceptat o alianţă locală cu UDMR nici la Primăria Satu Mare, nici la Consiliul Judeţean. Spre nemulţumirea multor liberali, mai cu seamă primari, şi-a retras oamenii din funcţiile de viceprimari şi vicepreşedinţi. Astfel funcţiile rămase vacante de PNL au fost ocupate de social democraţi. Desigur, spre satisfacţia conducerii judeţene PSD.
Incompatibili par să fie şi liderii organizaţiilor judeţene, respectiv Adrian Cozma şi Mircea Govor. Ca şi la Bucureşti, şi la Satu Mare se tatonează terenul pentru preluarea puterii locale de unul dintre cele două partide. S-a comandat un sondaj, dar încă este prea devreme pentru a se stabili care dintre posibilii candidaţi se situează cel mai bine. După experienţa celor două rânduri de alegeri pierdute chiar conducerile centrale recomandă alianţe locale. Oficial, nu admit alianţe cu AUR, dar la următoarele alegeri partidul lui George Simion va fi un jucător important şi la alegerile locale, nu doar la cele parlamentare. Nu poate câştiga funcţii de primari sau preşedinţi de consilii, dar poate strica socoteala candidaţilor cu şanse de la partidele mari.
Pentru un cetăţean de rând, pentru alegătorul cinstit, sunt de neînţeles aceste calcule politicianiste. Aşa se explică şi rata mare de absenteism. Ce fel de alegeri democratice sunt acelea la care cel puţin jumătate dintre alegători nu se prezintă la vot?

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

Sigla Informatia Zilei

Sfaturi de pe margine

Asculta acest articol Ce mai fac, ce mai spun foştii? Unii dau sfaturi, alţii au reintrat în anonimatul din care

Populismul de stânga și demagogia de dreapta

Vorbim despre partidele populiste ca și cum partidele tradiționale ar fi sinceritatea întruchipată. Nu promit mai mult decât pot livra, nu manipulează, nu introduc teme false în discursurile lor, într-un cuvânt, nu înșală poporul?