Image 1
Image 2
Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Ca orice partid mic sau mijlociu, ALDE își joacă fiecare carte considerată ca fiind câștigătoare. De la spargerea USL acest partid desprins din PNL într-un moment critic a fost principalul punct de sprijin pentru PSD. Rolul său a crescut după alegerile din 2016. Și continuă să încline acul balanței între putere și opoziție.
Partidul lui Tăriceanu a ales neutralitatea după izbucnirea scandalurilor în PSD. Doar în ultimele zile ALDE transmite câteva semnale.

Se vorbește despre o ieșire de la guvernare, dar nu și de spargerea majorității parlamentare. Tăriceanu, potrivit acestei teze, ar urma să rămână președintele Senatului și după retragerea miniștrilor din guvernul Dăncilă.
Fără să dea foarte multe dovezi că ar fi un partid de dreapta, în acest guvern atât de fragil deține ministere economice importante. Doar ca susținător al majorității parlamentare ar fi cam în aceeași postură ca UDMR. Deci ar pierde.

Prin urmare, ieșirea de la guvernare este puțin probabilă dacă nu este compensată printr-un joc politic la două capete. Eliberat de responsabilitatea guvernării, Tăriceanu ar putea negocia cu opoziția pentru formarea unei majorități, ținând astfel PSD în șah.
De asemenea, ieșirea dintr-un guvern controversat i-ar putea fi de ajutor în campania electorală. Într-un cuvânt, ALDE se află într-un moment bun, poate cel mai propice de când a intrat în alianță cu PSD.

Călin Popescu Tăriceanu pare să-și fi normalizat și relațiile cu președintele Klaus Iohannis. Spre dezamăgirea PNL. Atâta vreme cât PNL nu poate face o majoritate fără ALDE, în numele coagulării dreptei s-ar putea ajunge la un compromis. Cea mai radicală ar fi oferirea funcției de prim-ministru. Totuși, lucrurile nu pot merge atât de departe.

Dacă dreapta are multe de oferit unui partid destul de lacom, precum este ALDE, nici PSD nu stă foarte rău în această privință. Dată fiind situația din PSD, Tăriceanu poate forța mâna lui Dragnea. De pildă în cazul Legii offshore, unde se pare că ALDE, ca partid liberal, are un interes.

PSD se află într-unul dintre cele mai nefavorabile momente de după înfrângerea la prezidențialele din 2014. Victor Ponta și-a format un partid având un număr apreciabil de parlamentari. În interior există un grup de nemulțumiți care poate crește. Liviu Dragnea are pe cap câteva procese.

Guvernul nu este unul foarte performant din moment ce se face o amplă remaniere. Continuă presiunile externe asupra PSD pentru legile justiției, dar și pentru slaba accesare a fondurilor europene.

PSD se agață doar de majorarea salariilor și de creșterea economică. În rest, probleme peste probleme. Nici măcar meritul desecretizării protocoalelor secrete nu și-l poate aroga pentru că tot ce face în materie de modificare a legilor justiției este interpretat ca fiind în interesul personal al lui Liviu Dragnea.

ALDE nu are cum să nu profite de situația creată pe scena politică. Știe foarte bine că nu poate sta la infinit în remorca PSD.
Nu se poate rupe total nici de dreapta. După divorțul de PNL lui Tăriceanu i-ar surâde măcar o logodnă cu fostul lui partid, dacă nu cumva și o nouă căsătorie.

Lucrurile nu sunt deloc clare. Așa cum există un moment când toată lumea se ceartă cu toată lumea, vine o vreme când toată lumea se poate alia cu toată lumea. Cu excepția PSD. Izolat, partidul lui Liviu Dragnea este aproape de faza când poate fi considerat nefrecventabil. Mai rău de atât nu se poate.