Image 1
Image 2
Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

În timp ce tensiunea dintre PSD și DNA, personal dintre Liviu Dragnea și Laura Codruța Kovesi este în creștere, președintele Klaus Iohannis pare din ce în ce mai liniștit. Se plimbă prin țară într-o costumație lejeră, aparent de vacanță, însă aleasă cu grijă. Mai iese afară la câte o întâlnire, iar din când în când mai apostrofează guvernul, însă cu blândețe.
Klaus Iohannis este pe cale de a se constitui într-un model. Figura sa inspiră liniște, siguranță de sine, îndeamnă la calm.

Nu mai are ieșirile de înainte, cum a fost aruncarea pardesiului pe mașină. A renunțat la manifestările nervoase în favoarea unei atitudini controlate. Totuși este devreme să se spună că președintele a intrat în campanie electorală.

Vizita în județele Harghita și Covasna fac parte dintr-un turneu pe care președintele s-a hotărât să-l facă prin țară. Întâlnirea cu secuii nu a fost lipsită de capcane. S-a cântat imnul secuilor, iar un cetățean i-a oferit și steagul. Președintele a ascultat imnul, dar a refuzat steagul.

Nu a căzut în capcană decât pe jumătate. Încă există temerea că intonându-se imnul și arborându-se steagul secuiesc se pierde Transilvania. Doar în lupta politică și mai cu seamă în campaniile electorale funcționează aceste mecanisme mentale.

Tot ca o declarație de campanie electorală poate fi luat și îndemnul adresat PSD de a se duce acasă dacă nu este în stare să guverneze. Aici președintele are dreptate. PSD-ul de azi nu mai este acel PSD renumit pentru oamenii bine pregătiți pe care îi are.

Generația fostelor cadre de partid s-a dus, specialiștii au fost epurați, iar politicienii experimentați cam săltați de DNA. Partidul pe care îl conduce Liviu Dragnea nu mai este același partid pe care îl conducea Adrian Năstase și Mircea Geoană.

Nu este nici la nivelul intelectual al PSD-ului condus de Victor Ponta. PSD-ul de azi a ajuns un partid de amatori, la fel ca alte formațiuni incapabile să furnizeze oameni competenți. La acest lucru se referea președintele Klaus Iohannis. Această recomandare nu este un atac dur la adresa PSD. Este o simplă constatare la îndemâna oricui.

PSD ori se decide să guverneze ori să plece acasă.
Punând față-n față situația de acum cu situația din timpul mandatelor lui Traian Băsescu se poate ușor observa că Liviu Dragnea i-a luat locul fostului președinte. Doar că are alt discurs, însă finalitatea este aceeași. Generează conflicte la fel ca Băsescu, pune instituțiile cap în cap, își direcționează atacul asupra unor persoane concrete.

În împrejurările actuale Klaus Iohannis se detașează de toți politicienii din toate partidele. Nu este cazul PNL să-și facă griji pentru candidatul prezidențial. Restul partidelor de dreapta chiar dacă vor avea candidați la președinție în turul întâi, vor vota în final candidatul dreptei, adică pe Klaus Iohannis.

Rămâne o problemă pentru PSD. Nu încurajează apariția unor perseonalități capabile să se confrunte cu actualul președinte. Liviu Dragnea, ca președinte, nu concepe să lanseze pe cineva ca posibil candidat prezidențial. Sunt vehiculate în presă Gabriela Firea și Victor Ponta. Dacă ar fi întrebat Liviu Dragnea cu siguranță l-ar tăia de pe listă pe predecesorul său.

Ponta nu este în grațiile lui Dragnea. Alegerile prezidențiale sunt departe, însă pregătirea bate la ușă. Ele reprezintă un ghid pentru partidele mari. Dau sens confruntărilor politice, obligă partidele să-și croiască de pe acum programele electorale.

În această cheie trebuie citite acțiunile președintelui Iohannis. El lucrează la construcția unui nou model de om politic. Evident, modelul este el însuși. Întrebarea este dacă și Liviu Dragnea poate fi luat de model de om politic viabil.

Patru alegeri, zece buletine de vot

S-a intrat în mult disputatul an electoral 2024. Patru rânduri de alegeri în România. În alte aproximativ 70 de țări vor fi alegeri tot anul acesta.

Toate sondajele îngrozesc

Schimbarea opțiunilor alegătorilor de la o zi la alta denotă neîncrederea populației în partidele politice actuale.