Image 1
Image 2

Un mod original de marcare a pensionării – prin organizarea unui simpozion ştiinţific

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Ideea îi aparţine sărbătoritului: profesorul de matematică dr. Kiss Sándor

Cu prilejul pensionării, profesorul de matematică dr. Kiss Sándor a avut ideea originală de a sărbători momentul prin organizarea unui simpozion ştiinţific pe parcursul câtorva ore.

În demersul său, profesorul a fost sprijinit de un coleg de breaslă – profesorul dr. Ovidiu T. Pop, preşedintele Societăţii de Ştiinţe Matematice, filiala Satu Mare (care a avut şi rolul de a modera manifestarea, de Daniela Şimon, directoarea Liceului Tehnologic „Constantin Brâncuşi” Satu Mare (şcoala la care a predat Kiss Sandor) şi de Valerica Doina Muntean, inspector şcolar.
Manifestarea a avut loc joi, 6 septembrie 2018, între orele 9 şi 13, în amfiteatrul Liceului Tehnologic „Constantin Brâncuşi”.

Comunicarea unor noutăţi într-o atmosferă destinsă

”Nu am vrut ca momentul pensionării mele să-l marchez printr-o banală petrecere, aşa că am organizat acest simpozion cu mai mulţi colegi şi prieteni din specialităţi diferite”, ne-a spus sărbătoritul într-un scurt interviu acordat ziarului nostru şi postului de televiziune Informaţia TV. Într-adevăr, manifestarea la care am avut onoarea de a participa a fost o fericită combinare de transmitere a unor noutăţi dintre cele mai interesante din ştiinţe într-o atmosferă destinsă, pigmentată pe alocuri cu momente umoristice.

Participanţi

Ne aşteptam ca momentul pensionării să fie sărbătorit doar alături de colegii de breaslă de la unitatea de învăţământ unde a lucrat. Am avut însă surpriza să întâlnesc, alături de mai mulţi profesori de matematică (aşa cum e firesc), şi profesori de istorie, de discipline tehnologice, de chimie, o consilieră de patrimoniu. Îi enumerăm în cele ce urmează: dr. Ovidiu T. Pop (profesor de matematică); dr. Doina Muntean (inspectoare, profesoară de matematică): dr. Átyim Pál (inspector, profesor de chimie); Radu David (profesor de istorie): dr. Petru Braica (profesor de matematică); Király Ildikó (profesoară de chimie); Aurelia Grad (profesoară de matematică); ing. Traian Tămîian (profesor de matematică); ing. Adrian Mureşan (profesor de discipline tehnologice); dr. Kiss Imola (consilier de patrimoniu) şi sărbătoritul: dr. Kiss Sándor (profesor de matematică). Cu toţii au prezentat interesante comunicări ştiinţifice cu caracter de noutate, fiecare în domeniul său. Au mai participat, în calitate de ”spectatori”, şi alţi colegi din domeniu, precum şi jurnalişti.

Noutăţile expunerilor

Spre deosebite de Kiss Sandor, care s-a autodefinit ca fiind un profesor clasic, care a utilizat pentru demonstraţii doar tabla şi creta colorată, expunerile celorlalţi s-au făcut cu ajutorul videoproiectoarelor.
Am aflat numeroase noutăţi cu acest prilej – rezultatele unor cercetări recente în chimie, de exemplu, ale unor cercetări arheologice privind cauzele trecerii omului primitiv de la vânătoare şi pescuit la agricultură şi efectele acesteia asupra civilizaţiei, cercetarea unor probleme de geometrie şi algebră (recunoaştem, într-un limbaj esoteric pentru un jurnalist), dispute între cercetători pe anumite teme, evoluţia industriei lemnului în judeţ, starea clădirilor de patrimoniu din municipiul reşedinţă de judeţ… (Poate că ar fi de folos şi de interes ca lucrările simpozionului să fie publicate integral).

Referiri la personalitatea sărbătoritului

În expunerea sa, Ovidiu Pop a prezentat biografia sărbătoritului, arătând că Nagydobai Kiss Sándor (semnătura de autor în lucrările sale ştiinţifice) a publicat peste 40 de articole în ţară şi în străinătate. Într-o miniexpoziţie din sala simpozionului, erau expuse şapte cărţi ale sale, între care şi o monografie a satului natal. Cu alte cuvinte, pe lângă activitatea didactică, Kiss Sandor şi-a dovedit şi vocaţia de cercetător, aşadar a adăugat valoare domeniului în care a profesat. Acesta este motivul pentru care Ovidiu Pop a făcut distincţie între profesorul de matematică şi matematician, care nu se limitează la activitatea de la catedră.
În final, pe lângă felicitările care se adresează îndeobşte cu acest prilej, profesorului Kiss Sandor i-au fost înmânate: o diplomă de onoare din partea Societăţii de Ştiinţe Matematice filiala Satu Mare, o diplomă de apreciere din partea Inspectoratului Şcolar Judeţean Satu Mare şi o diplomă de onoare din partea Liceului Tehnologic „Constantin Brâncuşi”.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with