Audienţe în direct, cu Eva Laczko, invitat: Bogdan Georgescu. Titlul emisiunii: Cu ce programe vor fi aşteptaţi turişti la Carei în sezonul estival (reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Dumitru Pop,Eugen Kovacs,Doina Feher. Titlul emisiunii: A intrat preşedintele în campania electorală. (reluare) 02.10 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Romeo Poiană. Titlul emisiuni: Romeo Poiană – rapor la 6685 de zile . 03.10 Teatru 04.50 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat: Crstina Sălăgean.Titlul emisiunii: Cultura de Coacăze. 05.40 Natura ne cheamă, cu Ioana Zaharia. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Ilyes Ilona. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Prinzinger Zsoka. 08.00 Audienţe în direct, cu Eva Laczko, invitat: Bogdan Georgescu. Titlul emisiunii: Cu ce programe vor fi aşteptaţi turişti la Carei în sezonul estival?(reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Ilyes Ilona. 09.10 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc,invitat: Mark Nagy Janos. Titlul emisiunii:Noutăţi în custodia ariei protejate de pe râul Tur. 09.45 Sănătate frumuseţe stil, cu Ioana Vladimirescu. 10.35 Religie, cu Eva Laczko , invitat: Pallai Bele. Titlul emisiunii: Gorog katolikus elet. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Dumitru Pop,Eugen Kovacs,Doina Feher. Titlul emisiunii: A intrat preşedintele în campania electorală. (reluare) 13.00 Ştiri13.25Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat: Crstina Sălăgean.Titlul emisiunii: Cultura de Coacăze. 14.20 Teleshopping 14.40 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Romeo Poiană. Titlul emisiuni: Romeo Poiană – rapor la 6685 de zile. 15.40 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu, invitat: Formaţia Clasic. 16.40 Panoramic sportiv, cu Constantin Damian, invitat: Dacian Nastai. Titlul emisiunii: Primăvara sportivă cu Dacian Nastai. 17.30 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Călin Durla. 18.30 Audienţe în direct 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Cultură 22.30 Sănătate, frumuseţe, stil, cu Ioana Vladimirescu. 23.30 Ştiri

Un ministru de dreapta

Scris de Dumitru Păcuraru, 30 iunie 2016 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Puţini miniştri au rămas în istorie cu ziceri, declaraţii sau fapte cu totul şi cu totul ieşite din comun. Mic este şi numărul celor care îşi pot înscrie numele pe o măsură de reformă. În schimb, din păcate, numărul celor care s-au remarcat prin gafe este uriaş. Ultima îi aparţine ministrului Marius Bostan. Ca membru în guvernul de tehnocraţi, ocupând portofoliul Ministerului Comunicaţiilor, Marius Bostan a avut proasta inspiraţie de a vorbi despre sistemul de educaţie din România.

Opinia lui este că nu toţi profesorii îşi fac datoria, iar pentru a avea o şcoală performantă ar trebui ca învăţământul să nu fie gratuit. Ceea ce a supărat în declaraţia sa a fost faptul că a afirmat că este “o imbecilitate”  din partea profesorilor să pretindă că nu sunt obligaţi să predea ca lumea pentru că au salarii prea mici. Toată lumea a sărit în sus. Premierul Cioloş l-a somat pe ministrul Bostan să-şi ceară scuze. Elevi, părinţi, profesori, s-au simţit ofensaţi şi îi cer demisia ministrului.

   În realitate foarte multă lume este de aceeaşi părere. Nu toţi profesorii sunt dedicaţi muncii lor. Calitatea învăţământului în general lasă de dorit. Dar această tristă realitate nu dă dreptul nimănui facă afirmaţii nepotrivite la adresa sistemului de învăţământ în termeni care duc cu gândul la o politică de orientare de extremă dreapta. O asemenea opinie nu cadrează cu normele democratice.

Dar opinia acestui personaj lansat în viaţa politică în timpul guvernului CDR, nu este singulară. Preşedintele Traian Băsescu îl depăşeşte. Fostul preşedinte afirma nici mai mult nici mai puţin că şcoala românească “produce” proşti. Evident, nu i s-a întâmplat nimic. Presa a vorbit o vreme, l-a tocat mărunt pe preşedinte, însă nimeni nu i-a cerut demisia. Marius Bostan nu este în poziţia fostului preşedinte. El nu s-a remarcat până acum prin declaraţii radicale. De fapt, nu a simţit nevoia să se facă remarcat. Nu s-a deosebit de restul miniştrilor din cabinetul Cioloş.

Iată că tocmai acum premierul Cioloş le cere miniştrilor săi să iasă în public, să arate ce au făcut, ce au de gând să facă. De unde vine această nevoie bruscă de publicitate? De ce ar avea nevoie un guvern de tehnocraţi de reclamă? În mod sigur, premierul Cioloş a fost atenţionat de liderii PNL că plăteşte cineva politic toate gafele şi nerealizările guvernului pe care îl conduce. Întâlnirea a avut loc recent. PNL, partid care îşi asumă public susţinerea guvernului, aşteaptă puţină recunoştinţă. Sunt luni bune de când s-a instalat acest guvern şi PNL nu a primit nimic în schimbul susţinerii sale. Chiar şi gafa ministrului Bostan se răsfrânge până la urmă tot asupra PNL. Vor ajunge liberalii să-i ceară demisia, la unison cu elevii, studenţii şi profesorii nemulţumiţi? Aşa ar fi normal. PNL ar demonstra că are, totuşi, un cuvânt de spus.

Nu în ultimul rând, ar trebui să-şi spună punctul de vedere preşedintele Klaus Iohannis. Şeful statului încă nu s-a făcut remarcat prin nimic spectaculos în domeniul învăţământului, ca fost profesor. Lumea este în aşteptarea unui punct de vedere al preşedintelui în ceea ce priveşte educaţia. Este drept că preşedintele a vorbit la un moment dat despre un pact pe educaţie. Acest pact se lasă aşteptat. În lipsa lui apar tot felul de elucubraţii. Declaraţiile ministrului Bostan mai degrabă pot fi încadrate în zona afirmaţiilor necontrolate decât a unui curent politic. Prin urmare, în ciuda scandalului pe care l-au iscat,  ar trebui trecute cu vederea. Dar acest episod se constituie într-un semnal de alarmă. La un  moment dat chiar şi-ar putea face apariţia grupări de extremă dreaptă, care să aibă acelaşi gen de opinii ca ministrul Bostan.

Abonează-te acum Online!