Un miliard de euro pentru împrumuturi destinate tinerilor fermieri | Informaţia Zilei

Un miliard de euro pentru împrumuturi destinate tinerilor fermieri

Scris de Ioan Aniţaş, 04 mai 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Comisia Europeană şi Banca Europeană de Investiţii (BEI) au lansat luni, 29 aprilie 2019, un program comun pentru împrumuturi cu dobânzi avantajoase, acordate tinerilor fermieri. Este alocat un miliard de euro pentru ajutorul destinat tinerilor agricultori, anunţă Comisia Europeană.

Programul este finanţat în totalitate de BEI şi urmează să fie completat de băncile participante în cadrul fiecărui stat membru UE, ceea ce ar putea majora suma totală disponibilă la 2 miliarde de euro.

Credite cu dobânzi avantajoase pentru tinerii agricultori

Creditele cu dobânzi avantajoase, acordate tinerilor fermieri, sunt una dintre modalităţile de menţinere şi atragere a acestora în agricultură pentru reînnoirea generaţiei. Aproape toate ţările membre UE se confruntă cu problema îmbătrânirii populaţiei care se ocupă de agricultură. Peste un sfert dintre cererile pentru credite depuse de tinerii agricultori dinUE au fost respinse (27%), comparativ cu o rată de 9% pentru agricultori în general, susţine Comisia Europeană, preocupată de reînnoirea generaţiilor în agricultură.

Tânărul agricultor are sub 40 de ani

Potrivit legislaţiei europene, un „tânăr agricultor” are mai puţin de 40 de ani. Această categorie reprezenta 11% din totalul celor 10,3 milioane de agricultori în 2016, potrivit cifrelor Eurostat, în timp ce 32% aveau peste 65 de ani. Tinerii agricultori sunt cu precădere rari în Cipru (3,3%), în Portugalia (4,2%) şi în Marea Britanie (5,3%), dar sunt mai numeroşi în Austria (22,2%), Polonia (20,3%)şi Slovacia (19%). În Franţa, ei reprezintă 15,6% dintre agricultori.

“Este o problemă majoră de a le oferitinerilor agricultori credite pe termen lung cu dobânzi rezonabile”, a subliniat Phil Hogan, comisarul european pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală. „Accesul la finanţare este crucial şi adesea un obstacol pentru tinerii care vor să îmbrăţişeze această profesie. În condiţiile în care 11% dintre fermierii europeni au vârsta sub 40 de ani, sprijinirea fermierilor tineri în acest sector este o prioritate pentru Comisia Europeană şi pentru politica agricolă comună în perioada de după anul 2020. Mă bucur să constat că această nouă iniţiativă comună este vie şi activă.”

Agricultura, coloana vertebrală a economiei Uniunii Europene

Vicepreşedintele BEI responsabil pentru agricultură şi bioeconomie,AndrewMcDowell, a declarat: “Sectorul agricol reprezintă coloana vertebrală a economiei UE şi joacă un rol esenţial nu numai pentru a produce alimente sănătoase, ci şi pentru a lupta împotriva schimbărilor climatice şi pentru a proteja mediul. Prin această nouă iniţiativă, BEI are în vedere viitorul sectorului şi abordarea unei lacune importante de pe piaţă, şi anume lipsa accesului la finanţare al fermierilor, în special al generaţiei viitoare de fermieri. Acest program de creditare va sprijini, de asemenea, creşterea economică şi competitivitatea în sectorul agricol/bioeconomic, prin păstrarea şi crearea de locuri de muncă în regiunile rurale şi în cele de coastă.”

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

  • Dacă vrei ca reclama ta să apară aici, sună la 0745.657.429 sau 0744.55.2345