Image 1
Image 2

Un manuscris al savantului Alan Turing, vândut la licitaţie cu 1 milion de dolari

Alan Turing
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Alan Turing
Alan Turing

Un manuscris de 56 de pagini aparţinând lui Alan Turing, matematicianul britanic care a descifrat codul Enigma folosit de nazişti în Al Doilea Război Mondial şi, de asemenea, pionier al computerelor, a fost vândut cu 1 milion de dolari la o licitaţie organizată de casa Bonhams, luni, la New York.

Alan Turing, un geniu în domeniul matematicii, a condus o echipă de experţi în criptografie care a reuşit să spargă codul Enigma folosit de nazişti pentru a comunica în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, informează Reuters. Reuşita savantului britanic a grăbit încheierea războiului şi a contribuit astfel la salvarea unui număr mare de vieţi.

“Manuscrisul datează din perioada în care Turing era implicat în procesul crucial de descifrare a codului Enigma”, a declarat Cassandra Hatton, specialistă în cărţi rare şi manuscrise în cadrul casei de licitaţii Bonhams.

“Conţinutul matematic al acestui caiet oferă acces în mintea extraordinară a unuia dintre cele mai mari genii ale secolului al XX-lea”, a mai spus Hatton.

Casa Bonhams a refuzat să dea publicităţii numele cumpărătorului.

O parte din încasările obţinute din această tranzacţie vor fi donate unei asociaţii de caritate.

Caietul, care nu a fost prezentat niciodată în public, este considerat singurul manuscris extensiv al savantului Alan Turing care a supravieţuit până în zilele noastre. El datează din 1942 şi a fost lăsat moştenire de Turing bunului său prieten Robin Gandy. Paginile sale conţin numeroase formule matematice la care a lucrat Alan Turing şi care au stat la baza informaticii.

Robin Gandy a adăugat la rândul său câteva note personale între paginile scrise de Alan Turing şi a păstrat ascuns acest caiet până la moartea sa.

Alan Turing nu a primit niciodată recunoaşterea oficială a muncii sale din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial şi s-a sinucis în 1954, după ce primise un tratament hormonal ca parte a pedepsei sale, după ce a fost condamnat pentru că era homosexual. În acea perioadă, în Marea Britanie, homosexualitatea era considerată o infracţiune şi era pedepsită cu închisoarea sau castrarea chimică (tratarea hormonală a impulsurilor sexuale, n.r.).

Lui Turing i-au fost recunoscute meritele şi a fost reabilitat postum 60 de ani mai târziu, când savantul a primit o “iertare” din partea reginei Elizabeth a II-a.

Benedict Cumberbatch a fost nominalizat anul acesta la premiul Oscar pentru cel mai bun actor, pentru interpretarea rolului Alan Turing în filmul “The Imitation Game. Jocul Codurilor”. Lungmetrajul a câştigat Oscarul la categoria “cel mai bun scenariu adaptat”. Filmul a avut la bază cartea “Alan Turing: The Enigma” scrisă de Andrew Hodges.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with