Image 1
Image 2

Un manual de guvernare la dispoziția tuturor

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Guvernul Grindeanu este primul Executiv de după 1990 care are un program care poate fi urmărit punct cu punct. Promisiuni au mai fost. Unele ceva mai concrete, gen 15.000 de specialiști cu care se lăuda CDR în 1996, sau foarte vagi, cum a fost “statul de drept și Justiția independentă“ a lui Traian Băsescu, preluată de PDL, iar acum și de USR.

De data aceasta PSD riscă, propunând un program punctual, ce poate fi urmărit având termene precise. Așa, ca o paranteză, mulți primari se laudă că ei nu au promis nimic în campania electorală, lăsând să se înțeleagă că nu pot fi trași la rost.

Se înșeală amarnic. Toată lumea poate fi trasă la rost, inclusiv partidele de opoziție. PNL, de pildă, se află acum în opoziție, dar nu scapă de critici. Pentru proasta prestație din campania electorală, pentru lipsa unui program cât de cât închegat, pentru prestația guvernului Cioloș, va încasa în continuare multe critici.

Discutabil în multe puncte, programul de guvernare PSD-ALDE are meritul de a fi fost pus pe hârtie. Întreaga Românie, fiecare cetățean îl poate urmări și poate trage concluzii. Acest mod de a pune problema, se va extinde la nivelul fiecărui județ, a fiecărei primării.

Oamenii vor învăța că pot cere autorităților un “scadențar” pentru fiecare gen de activitate. Iată de pildă deszăpezirea. Satu Mare și Maramureș au intrat deja în atenția întregii țări prin lipsa de măsuri luate. Sunt bile negre pentru cele două județe.

Prin programul prezentat, chiar dacă Liviu Dragnea a precizat că noii miniștri nu sunt vedete, ei vor fi mereu în atenția opiniei publice datorită acelui “scadențar”. Aici este și o chestiune de piar.

PSD se dovedește un partid profund preocupat de imagine. În acest moment, de fapt, PSD nu face altceva decât să vândă o imagine, un film despre un viitor mai bun. Strategii PSD au reușit să dea concretețe speranțelor puse în fiecare nouă putere.

În timp ce opoziția a rămas încremenită în slogane – stat de drept, justiție, penali, aplecarea spre UE – PSD propune creșterea salariilor și pensiilor, susținerea capitalului românesc, taxe mai mici, investiții mai mari etc. Cum să nu atragi atenția printr-un astfel de program?

În același timp, ce să mai aștepți de la programul PNL, care, în frunte cu președintele Iohannis,  o dă înainte cu lupta anti-corupție, cu statul de drept, cu orientarea spre UE? PNL este dator să vină cu proiecte concrete, punctuale, dacă vrea să crească, să devină o alternativă la actuala putere.  

Manualul de guvernare a PSD vine ca un tăvălug. Desigur, nu se vor atinge toate punctele. Este o chestiune de timp, să se vadă fisurile unui proiect atât de vast, de ambițios. Dar dacă, totuși, se poate? Până și cei mai sceptici adversari ai PSD trebuie să recunoască, și recunosc neoficial, că merită urmărit cu atenție efortul PSD. Este o lecție pentru viitor. De acum înainte partidele și candidații se vor prezenta în fața alegătorilor cu programe concrete, punctuale. Este un mare câștig pentru democrație, în general. Așa cum am mai spus, un astfel de impuls l-a dat programul CDR din 1996.

Nu s-a ajuns foarte departe, dar după guvernarea PNȚCD-PNL- USD-UDMR, partidele au luat contact cu realitatea concretă. Ce a urmat? PNȚCD a dispărut, a proliferat un partid naționalist ca PRM, iar PSD s-a relansat înregistrând rezultate remarcabile în guvernarea Năstase.

În cazul unui eșec, PSD va avea soarta fostului PNȚCD. Dacă reușește, își asigură guvernarea pentru mai multe mandate. PSD prezintă un manual de guvernare accesibil tuturor. Deci, poate fi controlat. O putere ce poate fi controlată are toate datele să fie considerată democratică. Să așteptăm.

Sigla Informatia Zilei

PSD devine partid istoric

Asculta acest articol Social democraţia nu a fost inventată în România după revoluţia din decembrie 1989. La fel ca Radu

EDITORIAL-DUMITRU-PACURARU

PARTIDUL

“La noi la partid” este o expresie des întâlnită în conversațiile dintre politicieni. Te întâlnești cu unul cu altul pe stradă, îl întrebi ce mai face, iar el îți spune că merge “la partid”.