Image 1
Image 2

Un guvern nou, o birocrație veche

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Așa cum era de așteptat, conform strategiei lui Liviu Dragnea, din guvern vor face parte oameni fără anvergură politică. A trecut vremea “greilor”, a baronilor locali care își impuneau oamenii în guvern. Lista a fost întocmită cu grijă, astfel încât să nu atragă atenția asupra viitorilor miniștri. Sunt persoane relativ integre, relativ bine pregătiți profesional, dar fără să strălucească. Nu au nicio mare notorietate, cu excepția primăriței din Craiova.

De altfel,  Olguța Vasilescu este singura cu dosare. Dacă se vor face presiuni asupra guvernului și a PSD, cu toate că a înregistrat câteva victorii, ea reprezintă, totuși, punctul cel mai vulnerabil. Probabil i se va reproșa că a ales să rămână în parlament pentru a se folosi de imunitate.

Despre noua echipă guvernamentală votată în unanimitate de conducerea PSD, nu se pot spune la început de drum lucruri rele. Sunt puțin cunoscuți marelui public, dar au  ca punct comun loialitatea față de partid. Par disciplinați. La prima vedere nici unul nu va ieși din cuvântul președintelui.

Pe de altă parte nu a fost cooptat în echipă niciun om care trecera drept susținător al lui Victor Ponta. Ruptura pare totală. Dacă vreodată se va ivi pe undeva o grupare disidentă, este greu de presupus că din acel grup ar putea face vreunul dintre cei ce vor fi votați mâine miniștri.

Oricum, este prea devreme să se vorbească despre dizidențe și nemulțumiți. Liviu Dragnea va putea controla fără dificultate guvernul. Va mai introduce câteva mecanisme de control, atât din partea partidului cât și a parlamentului. Mai ales, așa cum a declarat, va pune guvernul la muncă.

Prin programul foarte punctual poate fi controlat la zi fiecare ministru. Atârnând deasupra capului fiecărui ministru, ca o sabie a lui Damocles, programul de guvernare în sine este ca o demisie în alb.  Care va mișca în front, poate fi foarte ușor înlăturat punându-i în față lista cu obligațiile asumate pe domenii.

Mai greu va fi cu miniștri ALDE. Primul ministru cu siguranță nu va căuta să-și exercite autoritatea asupra lor. Călin Popescu Tăriceanu este prea orgolios pentru a putea fi luat la întrebări chiar și de către Liviu Dragnea. Cele patru ministere nu sunt foarte importante.

Ministerul de externe ține mai mult de relația cu președintele Iohannis. Mediul, Energia, și relația cu parlamentul sunt domenii secundare care nu pot impienta asupra programului de guvernare a lui Liviu Dragnea. Dacă totuși se vor ivi fricțiuni, PSD își poate asigura majoritatea apelând la UDMR. Cel puțin în primul interval al mandatului nu va fi cazul. ALDE nici nu are un loc de refugiu. Și nu pare să aibă nici o motivație politică. Doar dacă nu intenționează să înghită PNL, de dragul unificării dreptei.

Este de remarcat viteza cu care s-a mișcat PSD după ce președintele Klaus Iohannis și-a dat acordul pentru desemnarea primului ministru. În 24 de ore după ce premierul desemnat și-a anunțat echipa, România va avea un nou guvern. Candidații au fost testați în comisii urgent, Parlamentul se pregătește să-i voteze, iar președintele a acceptat să învestească noul guvern miercuri seara. Joi la Palatul Victoria va fi instalat un nou guvern. Dacian Cioloș pleacă fără să se fi acoperit de glorie.

Timpul a fost scurt, nu a beneficiat de o susținere parlamentară autentică și nici din partea președintelui nu au putut primi un mare ajutor. Speranțe mari, totuși, au fost puse în joc. Pentru toate nerealizările a fost acuzată clasa politică. Iată că nici tehnocrații nu au putut face mare lucru. Au dat vina pe birocrație. Oare nu aceeași birocrație va plana și asupra noului guvern? PSD, Liviu Dragnea, promit că vor sparge toate barierele birocratice. Vor reuși? Vom avea un prim răspuns peste aproximativ șase luni.

Migrația primarilor PNL

Într-o lume din ce în ce mai instabilă economic sunt necesare relații politice stabile, sigure și de încredere.

Un Kutuzov al zilelor noastre

Nu încetez să cred că Nicolae Ciucă este un fel de Kutuzov al zilelor noastre. Stă și așteaptă. Așteaptă și gândește. Gândește și așteaptă.