Image 1
Image 2

Un grup de elevi maghiari, despăgubit cu 60.000 de lei în urma desființării unei clase

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Ministerul Educației și Inspectoratul Județean Cluj trebuie să plătească despăgubiri în valoare totală de 60.000 de lei pentru un grup de zece elevi discriminați, în urma unei decizii din 2019 a Curții de Apel București confirmate, în septembrie 2021, de Înalta Curte de Casație și Justiție, potrivit unui comunicat al unei asociații clujene care s-a ocupat de caz în sprijinul acelor minori. Aceasta arată că respectivul dosar, legat de închiderea unei clase a unui liceu clujean, este relevant prin faptul că este primul în care o instanță din România acordă despăgubiri pentru discriminare lingvistică.

Potrivit comunicatului transmis de asociația Advocacy Group for Freedom of Identity (AGFI), Înalta Curte de Casație și Justiție a respins, în septembrie a.c., un recurs depus împotriva unei hotărâri a Curții de Apel București care constata vinovăția Ministerului Educației și a Inspectoratului Școlar Județean Cluj în cazul Liceului Apáczai, vinovăție constatată inițial de Tribunalul București.
Aceasta înseamnă că decizia Curții de Apel devine definitivă.

Curtea de Apel a decis, în decembrie 2019, că 10 elevi maghiari din Cluj Napoca trebuie să primească despăgubiri de câte 6.000 de lei, pentru faptul că, în 2016, ISJ Cluj decisese prin discriminare să închidă o clasă de arte plastice din Liceul Teoretic Apáczai Csere János, potrivit AGFI. 

2 comentarii

  1. Felicitari asociaţiei Advocacy Group for Freedom of Identity (AGFI) !!!. Directorul mizerabil si discriminatoriu de la Liceul Teoretic Apáczai Csere János care a facut mizeria asta trebuia bagat la puscarie !!!. Despagubirile acordate in acest caz sunt simbolice si ridicole !. In fond, cine va plati si de unde aceste despagubiri ????. ( de la Bugetul de Stat…. !). Macar de-ar fi fost imputata directorului…..

  2. UDMR tot da ca exemplu Tirolul de Sud, regiune din nordul Italiei locuita de 69% germani.
    In Tirolul de Sud nu exista asa ceva, acolo numai gradinitele sint exclusiv in limba germana, nu exista nici o scoala primara sau liceu cu predare exclusiv in limba germana. Exista cel mult bilingve (la cerere), jumatate din materii sint in limba italiana, jumatate in limba germana. Cu toate acestea germanii nu se pling de lipsa drepturilor.
    Cazul de fata nu-l cunosc, dar ma gindesc cum poti forma o clasa cu 10 elevi intr-un oras cum e Clujul? Unde e discriminarea? Eu zic ca trebuie regindita problema minoritatilor si sa ne aliniem la practica europeana.
    Nu trebuie in nici un caz sa facem ca Ucraina care a dat lege de desfiintare a invatamintului in limbile minoritatilor, dar nici sa cadem in cealalta extrema neglijind limba romana.

Lasă un răspuns

Connect with