Image 1
Image 2

Un discurs despre libertate şi democraţie

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Adevărată aventură, periculoasa călătorie a preşedintelui Joe Biden într-o zonă de război, a făcut înconjurul lumii. Este un mare act de curaj sau doar o provocare? Este cel mai puternic om de pe planetă purtătorul unui mesaj de pace sau o nouă declaraţie de război?
  În orice caz, Rusia spune că a fost anunţată de vizita preşedintelui american în Ucraina. Joe Biden a făcut zece ore cu trenul din Polonia până la Kiev. Aşadar, nu a fost un act de mare curaj, ci un act deliberat, o provocare. 
Dar indiferent ce promisiuni i-a făcut preşedintelui Zelenski, important este discursul de la Varşovia, întâlnirea cu şefii de stat şi de guvern europeni. 
Ajutoare militare. Asta îşi doresc ucrainenii. Asta primesc. Preşedintele Biden a luat hotărârea de a trimite avioane F-16  în Ucraina, unde sunt masaţi peste 300 000 de militari ruşi. Liderii europeni au fost de acord. 
În cazul în care Rusia câştigă războiul nu va mai respecta niciun tratat internaţional. Nu va plăti despăgubiri de război şi nu va fi trasă la răspundere pentru crimele de război. Cu alte cuvinte, se va comporta ca o ţară ieşită victorioasă dintr-o confruntare cu NATO, cu SUA şi UE. În timp, sancţiunile se vor estompa. Interesul economic va prima în faţa distrugerilor, forţei brute, abuzului de putere săvârşit de Rusia în Ucraina. 
Punct de vedere umanim recunoscut, este în interesul lumii libere să nu permită o victorie a Rusiei în Ucraina.  Acest lucru se poate face într-un singur fel: prin forţa armelor livrate armatei ucrainene. 
În prima fază a războiului s-a încercat slăbirea Rusiei prin sancţiuni economice.
Măsurile s-au întors împotriva ţărilor  care le-au aplicat, iar puterea economică a Rusiei nu a scăzut în aşa măsură încât să nu mai poată susţine campania militară.
Putin a găsit metode `n a-şi exporta gazul şi produsele petroliere, în China, India, alte ţări care nu se află în sfera de influenţă americană.
Deşi nu s-au făcut publice, se poate bănui că între marile puteri s-au purtat negocieri. Fără niciun rezultat din moment ce China strânge legăturile cu Rusia. 
  În aşteptarea discursului istoric al preşedintelui Biden, Rusia nu a stat cu mâinile în sân. Putin a anunţat că nu recunoaşte integritatea teritorială a Republicii Moldova şi cere şi vrea ca Transnistria să fie recunoscută ca stat. Preşedintele Biden este în aceeaşi situaţie în care era Germania în 1961. Atunci preşedintele Kennedy a spus că cine atacă Berlinul atacă America, terminându-şi discursul cu “:i eu sunt berlinez”.
Hrusciov a dat în spate, evitând un război cu Statele Unite. Peste timp, la peste 80 de ani, preşedintele Biden pare să spună acelaşi lucru: “:i eu sunt ucrainean”.  
Doamne fereşte să nu trebuiască să spună preşedintele american “:i eu sunt moldovean”. Rusia, de fapt Putin, joacă tare. 
Tot ieri războinicul de la Moscova a anunţat că Federaţia Rusă îşi suspendă participarea la tratatul privitor la armele nucleare.  De asemenea, ameninţă că dacă Statele Unite vor testa arme nucleare, Rusia va face la fel. Mai rău de atât nu se poate. 
Putin nu dă niciun semn că s-ar lăsa intimidat. Căderea lui nu poate veni decât din interior. Se mai bucură de susţinerea populaţiei? Nu ca la  începutul invaziei când credea că Ucraina va cădea în câteva zile. Războiul-fulger îl tentează şi pe el, la fel ca pe Hitler.
Preşedintele Biden a vorbit în esenţă despre democraţie, despre libertate. A lăudat Ucraina. :i-a exprimat încrederea în unitatea NATO. 
Nu a uitat să amintească şi de Republica Moldova şi să o felicite pe Maia Sandu pentru tăria de care dă dovadă în apărarea ţării sale. 
  Pentru libertate, în numele democraţiei, preşedintele american este hotărât să meargă până la capăt. Adică până la înfrângerea tiranului de la Kremlin. El a ales acest război. Soluţia este simplă: Rusia a pornit acest război, Rusia poate opri acest război. 
Va avea vreo consecinţă vizita preşedintelui american în teatrul de luptă? Fără îndoială. Joe Biden a dat un semnal  puternic, a arătat că Statele Unite sunt decise să meargă până la capăt, adică până la retragerea armatelor ruse dintr-o Ucraină decisă să meargă pe calea democraţiei şi libertăţii. 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

PNL, linia Valeriu Stoica

Pornind de la gafa preşedintelui Iohannis care a negat că pe teritorul României ar fi căzut un rest de dronă rusească, Valeriu Stoica face o analiză rece, la obiect, a stării partidului al cărui lider a fost până i-a cedat de bună voie funcţia lui Theodor Stolojan.

Doi politicieni locali: Boc și Buzatu

Ghinionul stă la pândă şi când te aştepţi cel mai puţin, înhaţă câte un baron local. Ultimele victime au fost, din întâmplare, din rândul liderilor PSD.