Image 1
Image 2

Un demers cu dus-întors

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Plângerile penale înaintate de Ludovic Orban la adresa premierului Dăncilă și a președintelui PSD nu pot trece neobservate din cauza acuzațiilor. De la procesul soților Ceaușescu, un înalt demnitar, un șef de guvern și altul de partid, nu au fost acuzați de înaltă trădare.

Dacă ar fi luată în serios, iar procurorii vor ajunge la concluzia că se justifică întrutotul acuzația, vom avea cel mai răsunător proces de la revoluția anticomunistă din decembrie 1989.
Dacă acuzațiile nu se justifică, Ludovic Orban va ieși foarte șifonat din această afacere.

Poate că motivul pentru care președintele Klaus Iohannis refuză să comenteze pe marginea acestei plângeri cu totul neobișnuite este exact lipsa de încredere într-un astfel de demers. El depășește limitele jocului politic.

Despre gravitatea celorlalte acuzații nu mai este cazul să vorbim. Ludovic Orban a forțat nota înșirând acuzații dintre cele mai grave, specifice guvernelor autoritariste, dictaturilor. Demersul lui de “simplu cetățean”, pe persoană fizică, i-a șocat și pe colegii de partid. Un lider de partid nu este nici simplu cetățean, și nici nu-și poate permite luxul de a fi “persoană fizică”. Funcția obligă.

Este riscant pentru un înalt demnitar, pentru șefii unor partide mari să dea și un vecin în judecată pentru că i-a intrat pisica în grădină. Există o anumită ținută obligatorie în toate manifestările publice în cazul unor personalități. Acest lucru, dar și enormitatea acuzațiilor, i-a făcut pe unii lideri ai PNL să se îndoiască de necesitatea depunerii unei plângeri penale împotriva premierului. Ludovic Orban riscă să plătească un preț enorm pentru gestul său. Poate chiar pierde funcția de președinte al PNL.

Dar să presupunem că procurorii îi vor da dreptate. ~n acest caz președintele o va suspenda pe Viorica Dăncilă. Acesta este și scopul urmărit. Klaus Iohannis i-a cerut de mai multe ori să demisioneze. Dat fiind faptul că presupusa suspendare vine în urma intervenției unor procurori complică lucrurile. PSD va reacționa dur mergând până la suspendarea președintelui.

Cu un președinte suspendat, cu un premier acuzat de înaltă trădare, nu se poate ajunge decât la un haos total. Când se vorbește despre înaltă trădare, despre suspendarea președintelui se poate accepta chiar și ideea unui război civil.

Este, totuși, prea mult. PSD guvernează prost. Adoptă soluții care afectează economia. ~ncearcă să încalece justiția mimând grija față de drepturile și libertățile omului. S-au comis și abuzuri, dar sunt mult exagerate. PSD merită cu prisosință să fie trimis în opoziție, însă prin alte mijloace decât apelând la justiție. Plângerea lui Orban este cu dus-întors. S-ar putea întoarce împotriva lui.

Competiția politică implică programe alternative mai bune, prezentarea unor soluții concrete pentru rezolvarea unor probleme cu care se confruntă societatea. Nu în ultimul o formațiune politică mare trebuie să faciliteze apariția unor mari personalități.

Un partid care se prezintă ca principală forță de opoziție este obligat să aibă un program atractiv, dar și un grup de lideri capabili să preia guvernarea din mers. Aceste lucruri lipsesc și cel responsabil nu poate fi nimeni altul decât liderul PNL.

PSD a câștigat alegerile pe baza unei platforme populiste. De ce este atât de greu să prezinți o alternativă la acest program?

Spre o nouă dezordine mondială

Ca și în România, potrivit sondajelor și în Germania partidul populist Alternativa pentru Germania, a fost recent clasificat de Oficiul pentru Protecția Constituției drept “caz suspect de extremism de dreapta” în întreaga țară, iar în două state federale din Est s-a mers mai departe clasificându-l ca “partid cu un anumit extremism de dreapta.”

Plățile cash sparg coabitarea PNL-PSD

Câinele nu pleacă din fața măcelăriei, spune un proverb drag politicienilor optimiști când vine vorba despre desfacerea unei coaliții de guverne.

This content is for IZ Plus Lunar, IZ Digital+Print, IZ Duminica si IZ Plus 1 An, IZ Plus si Ziarul Digital 1 An, IZ+ si IZ PDF Lunar, IZ+ si IZ PDF 1 An, IZ+ si IZ PDF 3 luni, IZ+ si Tiparit si PDF Lunar, IZ+ si Tiparit si PDF 1 An, IZ+ si Tiparit si PDF 3 Luni, IZ+ si PDF <35 1 Luna, IZ+ <35, IZ PLUS ANUAL, and IZ PLUS 3 LUNI members only.
Log In Join Now