Image 1
Image 2

Un cercetător propune UE interzicerea instalării de centrale individuale

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Emisiile de carbon din încălzirea rezidenţială pot fi drastic reduse dacă Europa va accepta interzicerea de noi instalaţii de încălzire pe gaze, cel mai târziu până în 2030, potrivit unui cercetător danez care a condus un studiu la nivel european pentru reducerea emisiilor sectorului de încălzire.

Brian vad Mathiesen este, conform Euractiv, academician şi cercetător specializat în sisteme de energie inteligentă la Universitatea Aalborg din Danemarca. El este coordonatorul principal al Heat Road Europe, un proiect finanţat de UE, menit să dezvolte o strategie europeană în domeniu. Proiectul a analizat sistemele de încălzire din 14 ţări membre UE, printre care şi România.

Vad Mathiesen spune că 50-70% din gospodăriile din UE ar putea fi deservite mai ieftin, prin intermediul reţelelor de termoficare.

O dată certă pentru interzicerea centralelor şi boilerelor pe petrol şi gaze ar trebui să fie inclusă în strategia europeană 2050 pentru emisii scăzute de dioxid de carbon, cu 2030 termen limită pentru instalarea de noi cazane pe gaz, spune profesorul. O astfel de interdicţie ar face gazele disponibile pentru utilizarea în scopuri mai valoroase decât încălzirea.

Cu toate acestea, majoritatea ţărilor UE intenţionează în prezent să extindă sistemele de furnizare a gazelor, nu să le reducă, notează Euractiv.

În mai multe judeţe din România CET-urile au fost complet desfiinţate din lipsă de abonaţi. În acest moment, în judeţele Alba, Bistriţa Năsăud, Brăila, Caraş-Severin, Dâmboviţa, Ialomiţa, Maramureş, Satu Mare, Sălaj nu mai există deloc sistem centralizat de încălzire, vechii abonaţi optând pentru un sistem propriu.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with