Image 1
Image 2

Un britanic fură bilete de loterie de peste 9.000 lire și încasează doar 250 lire

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

O știre recentă a stârnit amuzamentul tuturor: tânărul Daniel Milne, muncitor la un supermarket britanic, încercând să adune bani pentru o casă, a sustras din magazinul în care lucra bilete de loterie în valoare de 9.250 de lire.

Însă după două luni de furat și răzuit mii de lozuri, el nu a reușit să încaseze pe bilete decât 250 de lire. Și pentru ca ghinionul lui să fie deplin, a fost depistat de camere și adus în fața instanței. Acum trebuie să-și plătească datoria și să răspundă în fața legii.

Această știre, dincolo de nostimada ei, mai are însă o implicație interesantă și ceva mai serioasă. Problema care se impune e dacă raportul dintre prețul lozurilor și suma câștigată este cel practicat în mod constant de loterie, sau Milne a avut pur și simplu ghinion. Dacă primul caz ar fi adevărat, aceasta ar însemna că din banii încasați de loterie doar 2,7% au mers în fondul de premii, iar restul de 97.3% au fost profitul brut al casei. Această discrepanță ne-a stârnit curiozitatea și am încercat să aflăm care este “adaosul” unei loterii la lozurile vândute.

După declarațiile oficiale ale loteriei britanice, 50% din banii încasați sunt alocați la premii, 28% merg către cauze bune și, după alte impozite și cheltuieli, profitul net al companiei este de doar 5%. Adică, în cazul nostru, 46 de lire.

Nu punem la îndoială aceste procentaje, însă nu ne putem opri să nu observăm că, chiar și așa, loteriile (inclusiv cea română) oferă de departe cel mai mic procentaj de câștiguri în raport cu restul jocurilor de casino, cu unele mici excepții despre care vom scrie mai jos.

Explicația, în cazul loteriei britanice, este procentajul foarte mare din încasări care merge la cauze caritabile: 28%. La urma urmei, putem fi de acord să contribuim în mod indirect cu bani la ajutorarea celor mai puțin favorizați de soartă atunci când plătim un bilet la loto. Însă, din păcate, acest lucru nu este valabil și în cazul loteriei române. Pentru a limpezi acest aspect, l-am contactat pe Sorin Constantinescu, fost consilier la Loteria Română.

Am aflat de la domnia sa că jucătorii români la loterie primesc în medie circa 40% din încasări sub formă de premii. Unde merge restul de 60%? Nimic – sau mai nimic – către cauze caritabile, cu excepția unor acțiuni cu iz de PR ca de exemplu “Crosul Loteriei Române”. Ce se întâmplă cu restul banilor e aparent un mister, căci Loteria Română estimează pe 2017 un profit brut de doar 7,75%. Nu e treaba noastră să investigăm, căci aceste cifre spun suficient. Însă, vom face mai jos o scurtă analiză comparativă a rentabilității sumelor pe care le alocăm distracției, în funcție de tipul de joc.

Așadar, loteriile au “avantaj” de 50-60% în fața jucătorilor. Ei bine, niciun joc clasic de cazinou nu percepe nici pe departe un comision atât de mare.

De pildă, cel mai scump joc de cazinou pare a fi Sic-Bo, cu până la 33% avantaj, urmat de Keno, cu 26-29%. Iar media tuturor jocurilor de cazinou este sub 10%! Cel mai popular joc de cazinou din lume, ruleta europeană (cea cu un singur zero), are un avantaj de doar 2,7%.

Care este însă de la distanță jocul în care casa are cel mai mic avantaj? E blackjackul, considerat de aceea pe bună dreptate regele jocurilor de cazinou, cu doar 0,28% profit pentru dealer.

Dacă până acum doi ani loteria nu avea în România concurență cu excepția puținelor cazinouri live, explozia popularității jocurilor online pare să schimbe balanța. Când un joc cu avantaj pentru jucător de sute de ori mai mare este accesibil imediat, de pe propriul computer sau mobil, bătrâna loterie și lozurile ei își pierd cu repeziciune din popularitate.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with