Un bilanţ mai puţin obişnuit | Informaţia Zilei

Un bilanţ mai puţin obişnuit

Scris de Dumitru Păcuraru, 07 ianuarie 2020 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Guvernul îşi prezintă un fel de dare de seamă la două luni de guvernare, unde altundeva decât pe facebook-ul PNL. Realizările sunt prezentate amestecat, unele făcute pentru că erau în programul PSD, altele pentru imagine, şi câteva pentru că era nevoie de ele pentru un început de punere în echilibru a veniturilor cu cheltuielile.

În opinia guvernului, mai precis a premierului Orban, realizările sunt suficiente pentru a trasa calea spre care se va merge în continuare, dar şi pentru a oferi posibilitatea de a se face diferenţa dintre politicile promovate de PSD şi cele promovate de PNL.

S-au atins câteva puncte nevralgice, ce ţin strict de propagandă, cum ar fi desecretizarea dosarului 10 august şi primele demersuri pentru desfiinţarea secţiei speciale. Majorarea salariului minim, câteva măsuri economice, importante, însă insuficiente, completează lista realizărilor.

Desigur, nu sunt prinse nerealizările. Acestea cad în sarcina opoziţiei să le scoată în evidenţă. Darea de seamă oferă o şansă în plus partidelor anti-guvernamentale să iasă în evidenţă.

Practic a început competiţia dintre PSD şi Pro România pentru ocuparea râvnitului loc de principal opozant al PNL, până la urmă a partidelor de dreapta.

Marcel Ciolacu se dovedeşte mai vorbăreţ decât părea înainte de a deveni preşedinte interimar al PSD. Victor Ponta îşi foloseşte experienţa de fost prim ministru, de cunoscător din interior al modului cum funcţionează un guvern.

Încă nu sunt suficiente erori de guvernare, suficiente gafe, pentru compromiterea iremediabilă a guvernului PNL. Ludovic Orban este un politician atent la mişcările sale, are o privire distributivă asupra întregului spectru politic, mai ales asupra guvernului pe care-l conduce cu o mână destul de fermă.

  Timpul nu este însă în favoarea lui. De aceea s-a şi grăbit să prezinte un bilanţ la doar două luni. Măsurile luate sunt, totuşi, mărunte în raport cu aşteptările uriaşe ale mediului de afaceri, ale populaţiei, şi poate chiar ale preşedintelui Iohannis.

Neputinţa lui majoră se traduce în amânarea luării unor decizii pe care le-a promis principalului colaborator, USR-PLUS, în ceea ce priveşte alegerile anticipate şi alegerea primarilor în două tururi.

  Problemele se aglomerează, iar timpul se rostogoleşte mai repede decât şi-ar dori premierul.

PSD şi-a anunţat deja candidatul pentru primăria Bucureşti. USR încă este la faza de sondaj cu PLUS pentru  desemnarea unui candidat pentru Bucureşti, în timp ce PNL nu are nici cea mai vagă idee despre candidatul propriu. Urmează negocieri cu USR, dar şi cu restul partidelor de dreapta pentru desemnarea unui candidat comun. PMP pare să fie cel mai preocupat de câştigarea primăriei Capitalei de un candidat comun al dreptei.

Traian Băsescu ştie că partidul care câştigă Bucureştiul are un avantaj moral, primeşte un impuls puternic în alegerile parlamentare care urmează.

PNL este mai degrabă interesat de alegeri parlamentare anticipate, pe care le doreşte a fi organizate simultan cu cele locale. Este visul oricărui partid să-şi maximizeze şansele prin suprapuneri de scrutinuri. Klaus Iohannis, urmând exemplul lui Traian Băsescu, s-a specializat în referendumuri suprapuse peste alegeri. Nu ar fi o surpriză dacă ne-am trezi cu un referendum nou, fie la locale, fie la parlamentare. Când nimic nu pare posibil, aşa cum par să fie anticipatele, totul devine posibil prin inginerii legislative.

Abonează-te acum Online!
  • Goldis Admitere

  • Dacă vrei ca reclama ta să apară aici, sună la 0261.767.303 sau 0724.103.517