Image 1
Image 2

Un artist sătmărean reprezintă România la Bienala de la Veneţia

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

 

Din 1962, până în anul 2022, deci timp de 60 de ani, niciun artist sătmărean nu a mai fost selectat pentru a participa la cea mai prestigioasă expoziţie de artă din Europa. Cosmin Costinaş face parte din tânăra generaţie de artişti sătmăreni care încep să se afirme pe piaţa de artă contemporană. (Oana Păcurar, Valer Sasu, Veres Szabolcs, Felix Deac, Călin Vădan, Varga Kinga, Lola Belecciu (Berciu), Zita Pop, Mircea Vaida, Betuker Istvan, Sebastian Hosu şi mulţi alţii.)
Din păcate, din cei peste 150 de artişti profesionişti, cu studii de specialitate în artă, nu se mai întorc la Satu Mare decât foarte puţini.

Paul Erdos a participat la bienala veneţiană într-o expoziţie de grup, alături de Brăduţ Covaliu, pictură, şi Ion Vlad, sculptură, Vasile Dobrian, grafică.
Proiectul Adinei Pintilie şi curatoriat de Cosmin Costinaş şi Viktor Neumann “Tu eşti un alt eu – o Catedrală a trupului” a fost selectat în urma unui concurs naţional organizat de Ministerul Culturii, Ministerul Afacerilor Externe şi Institutul Cultural Român. 

Scurt CV Cosmin Costinaş

Cosmin Costinaş, născut în 1982 la Satu Mare, absolvent al Colegiului Naţional Mihai Eminescu, a studiat istoria artei la la Universitatea Babes-Bolyai, Cluj-Napoca.
Îşi începe cariera artistică internaţională devreme.
Între 2005 – 2007, este editorul Documenta 12 Magazines, Kassel, Germania.
Între 2008 – 2011, a fost curator al centrului BAK, Utrecht, Olanda.
Este co-curator al primei Bienale de Artă industrială din Ural, Ekaterinburg, Rusia în 2010.
După o experienţă în centre artistice europene, din anul 2011 a ocupat funcţia de director executiv şi curator la Para Site, Hong Kong. Para site este un important centru de artă contemporană fondat în anul 1996 de un grup de artişti. Organizează expoziţii, editează albume de artă, derulează un impresionant număr de proiecte cu rezonanţă în toată lumea.
În 2014 este co-curator la 10th Shanghai Biennale în 2014.
În 2018 este invitat la Dakar Biennale şi Dhaka Art Summit
În 2020-2021 a fost directorul artistic al Kathmandu Triennale.
Cariera artistică a tânărului sătmărean este recunoscută în ţară, astfel că după ce, în anul 2021, câştigă premiul Bega Art Prize oferit de Kunsthalle Timişoara, în juriu fiind Călin Dan, directorul Muzeului Naţional de Artă Contemporană, Bucureşti, galeristul Mihai Pop şi curatoarea Liviana Dan, ca urmare a experienţei sale, alături de Viktor Neumann, va reprezenta România la bienala de la Veneţia din acest an.

 

Date despre proiectul „Tu eşti un alt Eu: O catedrală a corpului”

În prezentarea proiectului câştigător pentru a reprezenta România la cea mai celebră bienală din Europa, una dintre cele mai importante din lume, cei doi curatori au spus: propunerea artistei Adina Pintilie pentru Participarea României deschide un dialog estetic complex cu tema anunţată de curatoarea Cecilia Alemani pentru cea de-a 59-a ediţie a Bienalei de la Veneţia, având titlul ‘The Milk of Dreams’: „o călătorie imaginară prin metamorfozele corpului şi definiţiile umanităţii”. Pintilie reimaginează Pavilionul încărcat de istorie ca pe o ‘catedrală’ contemporană care celebrează corpul, diferenţele şi conexiunea umană. În spiritul vechiului salut mayaş ‘Tu eşti un alt eu’, “catedrala corpului” îşi propune să creeze punţi de comunicare şi să transceandă dihotomiile care ne separă”.

 

Liviu Brătescu, secretar de stat în ministerul Culturii, a declarat: „Bienala de Artă de la Veneţia este unul dintre cele mai prestigioase evenimente culturale internaţionale, cu o tradiţie de peste 100 de ani, având ca scop promovarea noilor tendinţe artistice, prin organizarea de manifestări internaţionale dedicate artei, arhitecturii, cinematografiei, dansului, muzicii şi teatrului. Felicit echipa proiectului ‘Tu eşti un alt eu – O catedrală a corpului’, care va reprezenta România la cea de-a 59-a ediţie a Expoziţiei Internaţionale de Artă– la Biennale di Venezia. Prin proiectul ‘Tu eşti un alt eu – O catedrală a corpului’, România expune pe scena Bienalei o perspectivă universal valabilă, care se remarcă prin promovarea diversităţii şi a incluziunii. Proiectul aduce o contribuţie semnificativă la conversaţiile actuale, ce reevaluează normativul în materie de gen, abilităţi şi diversitate corporală, conceptul său încadrându-se în tematica Bienalei de anul acesta, ce pune accent pe reprezentarea corpurilor şi metamorfoza lor.”
Zeci de oameni stau la coadă să vadă instalaţia formată din 9 ecrane, afluxul de vizitatori e foarte mare la Pavilionul României de la Bienala de artă de la Veneţia. Cele 45 de minute – cât durează experienţa completă – se desfăşoară în două spaţii: unul întunecat, unde sunt proiectate imagini diferite pe 6 ecrane, iar altul mai luminos, unde un braţ de robot e suport pentru o instalaţie cu 3 ecrane pe care, la fel, se derulează scene diferite. Această împărţire a spaţiilor şi fragmentare a imaginilor asigură o deplasare constantă prin pavilion a vizitatorilor şi o menţinere a interesului pentru poveştile care se derulează într-un ritm lent pe ecrane.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with