Image 1
Image 2

Un artist francez a tradus gândurile românilor în cod Morse

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Artistul francez Yann Toma a transformat, în acest weekend, faţadele clădirilor din Piaţa Unirii din Cluj-Napoca în spaţiul său de expoziţie, transmiţând gândurile oamenilor prin cod Morse, de la geamurile iluminate intermitent.

Procesul de „înregistrare” a gândurilor şi mesajelor a fost mediat de artistul francez în urmă cu o lună, iar Yann Toma le-a transpus în cod Morse şi le proiectează, cu ajutorul unor module, în acest weekend, în Piaţa Unirii din Cluj, în cadrul evenimentelor din seria Cluj Never Sleeps.

Artistul, observator ONU, spune că proiectul intitulat „Transmission” este conceput să transmită o energie artistică, având ca scop conştientizarea legăturii dintre oameni şi natură.

„Ideea este că publicul este implicat într-un soi de proces de cunoaştere şi, cu ajutorul luminilor, care reprezintă simţurile, ei sunt conectaţi, printr-o prelungire a minţii. În acest moment este un mesaj din partea naturii, mesajul fiind că trebuie să fim mai apropiaţi şi natura mai bine înţeleasă de oameni. Mesajul este o recunoaştere a inteligenţei plantelor şi a căii pe care ele o indică oamenilor. În urmă cu o lună am umblat pe străzile Clujului cu o haină făcută din frunzele unor plante din Grădina Botanică din oraş. Cu toate aceste elemente am mers prin tot oraşul şi am întâlnit o mulţime de oameni, care au dorit mai multe informaţii despre ce făceam şi chei de a înţelege. Le-am cerut să-mi ofere câteva cuvinte despre care ei au considerat că ar trebui transmise, despre ce ar putea să spună plantele locuitorilor oraşului”, a declarat Yann Toma, pentru MEDIAFAX.

Gândurile oamenilor sunt acum transmise în cod Morse – varianta maritimă, cu lumini – de la geamurile a patru clădiri-simbol din centrul Clujului: Primăria veche, Universitatea de Artă şi Design, Palatul Jósika şi Palatul Rhédey.

„Mesajul vine din sufletul oraşului, clădirile din Piaţa Unirii. Acest proces care a început în urmă cu o lună a devenit o realitate”, a completat Yann.

O altă parte a proiectului artistic al francezului a fost măsurarea unor parametri pe care acesta i-a înregistrat direct de la plante – răspunsul naturii la prezenţa şi intervenţia umană – iar variaţiile au fost de asemenea „traduse” în cuvinte care acum stau la baza codului Morse din modulele aflate în ferestrele clădirilor din Piaţa Unirii.

Gândurile oamenilor, cuvintele pe care le-au transmis artistului francez, pot fi descifrate doar prin prezenţa în Piaţa Unirii în timpul desfăşurării proiectului. Aceste gânduri pornesc de la mesaje simple, că toate plantele sunt conectate cu noi, până la explicaţii mai complexe, care spun că suntem toţi o fiinţă comună, după cum explică Yann Toma.

„Oamenii trebuie să depună un efort să fie conectaţi. Dacă nu vor să facă acest efort de înţelegere, trebuie să ştie că toate elementele pe care le privesc sunt făcute să îi ajute să fie mai conectaţi cu natura”, a precizat artistul.

Acesta consideră că o astfel de implicare activă a oamenilor în proiecte de artă cu scop activist este soluţia, spunând că arta poate fi folositoare comunităţii largi. De altfel, artistul francez urmează să desfăşoare o serie de workshopuri în septembrie, în timpul unei conferinţe globale ce are ca subiect sustenabilitatea.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with