Image 1
Image 2

Umanizarea campaniei electorale

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

    Duminica trecută, în sfârșit a apărut un eveniment care umanizează campania electorală. Un atac electoral cu ouă a avut loc într-un cartier din București. Echipa ACL a fost bombardată cu ouă. Este acuzat PSD, dar acuzatul spune că este o diversiune, că ACL-iștii s-au împroșcat singuri cu ouă pentru a-și compromite adversarii. Oricare ar fi adevărul, momentul trebuie salutat ca o revenire la normalitate. Electoratul s-a săturat de conspirații, anchete, dezvăluiri și alte năzdrăvănii care nu au nicio legătură cu alegerile prezidențiale.

Apropierea datei primului tur îi trezește la realitate pe politicieni. Oricâte arestări ar avea loc, oricât de zguduitoare ar fi dezvăluirile, votul rămâne o opțiune strict personală. Desemnarea câștigătorului nu depinde de niciun dosar, ci de prestația personală a candidatului și de puterea de mobilizare a echipelor de campanie. În rest nu contează nimic.

Atacul cu ouă adevărate este preferabil celui cu noroi sau mocirlă verbală. Bune ar fi și confruntările directe, dar candidații se feresc să stea față în față. Aproape toți deplâng faptul că nu se dezbat probleme serioase. Dar întrebarea este dacă într-adevăr toți candidații au un proiect de țară? Programele lor nu se deosebesc substanțial de cele ale unor candidați care vor să ajungă primari. La toți abundă clișee de genul “voi crea locuri de muncă… voi sprijini… voi susține… voi cere scăderea TVA…”.

Nu poate fi luat în serios niciun program dacă nu este radical. Un astfel de program are Monica Macovei. Ea nu ascunde faptul că va conduce țara cu ajutorul Justiției independente. Ambiția lui Tăriceanu de a susține teza unei Românii care să devină a șaptea putere economică din UE se transformă în program. Sau Victor Ponta atunci când spune că nu va numi un premier de la PSD  dă dovadă de  radicalism.

Teodor Meleșcanu merge pe ideea că își va da demisia în 2016 pentru ca alegerile prezidențiale să se suprapună peste cele parlamentare. Elena Udrea zice că va dizolva Parlamentul, deși nu este treaba președintelui. Kelemen Hunor a lăsat-o mai moale cu autonomia, iar Vadim Tudor pare să fi rămas în pană de idei năstrușnice.

Atacul electoral cu ouă marchează momentul trezirii la realitate pentru partidele mari. Pierderea alegerilor, prezidențiale va avea consecințe dezastruoase pentru fiecare în parte. Dacă ACL pierde, fuziunea dintre PNL și PDL rămâne sub semnul întrebării. Pe de altă parte cariera politică a lui Klaus Iohannis va fi compromisă.  Cu felul său de a fi, cu vorba lui domoală, dar și cu problemele pe care le are, nu poate deveni lider al opoziției. Dacă pierde președinția redevine un personaj secundar.

Dacă  Victor Ponta pierde președinția riscă să piardă și funcția de prim ministru. În PSD se va isca o dezbatere aprinsă, cu repercusiuni pe termen lung. Pierderea alegerilor de Adrian Năstase și de Mircea Geoană a ținut PSD în opoziție două cicluri electorale. Victor Ponta ori câștigă tot, ori pierde tot. La PSD există jumătăți de măsură. De aceea este foarte posibil ca ultima parte a campaniei să fie extrem de dură pe teren, unde superioritatea PSD este recunoscută, și total imprevizibilă pe televiziuni. Presa scrisă a rămas singurul suport mediatic în care candidații își pot prezenta programele. Până la urmă rămâne doar ceea ce este scris.

Se pare însă că ne-am grăbit să salutăm atacurile electorale cu ouă. Ieri după masă s-a declanșat un nou scandal, ai cărui protagoniști sunt Viorel Hrebenciuc și Dan Șova. Spre deosebire de alte dosare, aici ar fi vorba despre chestiuni politice de gradul zero.

Ciucă îi taie avântul lui Ciolacu

Toate discuţiile de până acum în materie de reformă a sistemului bugetar nu sunt decât “materiale de lucru, nefiind nimic decis”, spune Nicolae Ciucă.