Image 1
Image 2
Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

    Se încheie perioada în care aleșii locali se puteau înscrie în alt partid decât cel pe listele căruia au candidat. Translația de la un partid la altul a fost dictată de necesitatea de a se limpezi apele după spargerea USL și fracționarea PDL. Apariția PMP și a PLR, două partide care s-au rupt din PDL și PNL, au creat probleme în funcționarea unor majorități în consiliile locale și județene. Au fost puși în situații delicate unii primari și președinți de consilii județene care s-au trezit între partide. Ordonanța de urgență, atât de controversată la data adoptării, face puțină ordine. Începând de mâine se va ști de ce parte a baricadei este fiecare ales.
Dar iată că din cauza campaniei electorale migrația aleșilor locali trece aproape neobservată. Temele lansate pun în umbră preocupările legate de administrațiile locale.  Se uită că exact cei vizați de ordonanță vor face diferența dintre un candidat sau altul. Nu SIE, Nu SRI, nu DNA sau ANI sunt instituțiile care vor da numele viitorului președinte. Aceste instituții dictează agenda zilei, dar nu ele vor face diferența dintre un candidat sau altul.  Primarii, președinții de consilii județene, consilierii locali, activele de partid, îl vor desemna pe viitorul președinte. Ei sunt în directă legătură cu alegătorii.
Cu toate acestea, nu poate fi ignorată situația politică din țară în plină campanie electorală. Alegătorii care se uită la televizor sunt într-adevăr bulversați. Cei care nu se uită nu au niciun fel de dificultate în a se decide cu cine să voteze. Tot atât de adevărat este că acestor alegători mai puțin informați li se spune cu cine să voteze. Aici intră în scenă aleșii locali. Ei își fac propria lor campanie electorală, dincolo de dezbaterile televizate, dincolo de știrile din ziare.
Atragerea Serviciului de Informații Externe în dezbaterea electorală este elementul inedit care face diferența dintre această campanie și cele din trecut. Odată cu lansarea tezei ofițerului acoperit nimic nu se mai poate desfășura fără să faci trimitere la SIE. Președintele Băsescu a intrat în conflict deschis cu serviciul secret condus de Teodor Meleșcanu până în ajun de campanie electorală. Înscrierea lui în cursa pentru președinție complică lucrurile. Dar conflictul președintelui Băsescu nu a rămas la nivel politic, ci s-a extins și în relațiile cu conducerea militară a SIE. La sfârșit, președintele Băsescu și-a dat seama că în cei 10 ani de mandat serviciile secrete s-au dezvoltat peste măsură. Acum se pare că regretă. Băsescu este de părere că echilibrul dintre puteri este în pericol atâta vreme cât SRI și SIE tind să-și extindă influența. Discuția pe această temă probabil va continua și după instalarea noului președinte.
La spartul târgului se plătesc ultimele polițe. Dosare care au stat la macerat ani de zile sunt scoase la vedere. Descinderile sunt la ordinea zilei. Zi după zi apar politicieni în situații jenante, compromițătoare. DNA a ajuns o vedetă mai mare decât oricare alt candidat. Problema nu este că sunt arătați actorii, marii corupți, de milioane de euro. Lumea se întreabă de ce tocmai acum, în plină campanie electorală? Dacă ar fi început această acțiune în forță în urmă cu câteva luni sau chiar cu ani, oamenii ar fi avut senzația că trăiesc într-o lume normală. Dar mai bine mai târziu decât niciodată. Ceea ce contează este ca odată cu terminarea campaniei electorale toate anchetele privitoare la corupția la vârf să nu înceteze. Dacă după instalarea noului președinte, nu vom mai auzi nimic despre Microsoft, Rompetrol, EADS, Romsilva etc. putem trage concluzia că totul a fost o simplă comandă politică. Dar oricâte scandaluri vor urma, cu siguranță diferențele dintre candidați o fac aleșii locali care au asupra alegătorilor o influență uriașă.

Mai degrabă bulibăşeală decât reformă

După 33 de ani de la căderea regimului comunist, de la renunţarea la economia planificată, România s-a trezit în faţa a 16.000 de instituţii ordonatoare de credite. Adică împărţitoare de bani.

Oameni greu de înlocuit

Nu putem să ne luăm rămas bun de la discreta aniversare a 30 de ani de la înfiinţarea ziarului Informaţia Zilei fără să reamitim cititorilor lista celor mai buni comentatori ai fenomenului politic şi cultural din judeţul Satu Mare apărut după 1989.