Image 1
Image 2
Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Prins în mijlocul evenimentelor din decembrie 1989, Ion Iliescu a fost personajul principal al revoluţiei rămasă în istorie ca “anticomunistă“. Cu ani de zile înainte se vorbea despre el ca despre posibilul înlocuitor a lui Nicolae Ceauşescu. Circula zvonul că este omul lui Gorbaciov şi prin urmare nimeni nu se putea atinge de el.

Protejat sau nu de Mihail Gorbaciov, el a reuşit să se plaseze în fruntea grupului care a preluat puterea după fuga lui Ceauşescu.

Există o perioadă gri în desfăşurarea evenimentelor din decembrie 1989. Cine a tras în mulţime după fuga cuplului Ceauşescu? Cine au fost teroriştii? A fost revoluţie sau lovitură de stat?

Principala acuzaţie, în presa anilor ’90 adusă lui Ion Iliescu a fost dacă, pentru a justifica faptul că este revoluţie, a comandat să se tragă în mulţime.  Această idee s-a perpetuat până azi. Aşadar, Ion Iliescu este acuzat de crima împotriva umanităţii. Adevărul, ascuns timp de 28 de ani, până la urmă va ieşi la iveală. Dar în timpul vieţii lui? Îl vom vedea pe cel mai popular politician al României post-comuniste în puşcărie, alături de miliţianul Alexandru Vişinescu? Fostul torţionar comunist a fost condamat după 65 de ani. Ion Iliescu va fi condamnat după 29 de ani de la căderea regimului comunist?

   Asta este istoria României. Dacă marii torţionari sunt condamnaţi la bătrâneţe, marile personalităţi au parte de mari nedreptăţi la sfârşitul vieţii. Problema este unde îl încadrăm pe domnul Ion Iliescu? A fost o mare personalitate care a avut un rol esenţial în căderea regimului comunist sau a fost un pion al Moscovei care a mimat revoluţia?

Eventuala lui condamnare, sau achitare, va avea loc în anul Centenarului. Evenimentele la care a participat au avut loc în urmă cu 29 de ani. Este ca şi cum procesul lui Iuliu Maniu şi a altor deţinuţi politici nu ar fi avut loc după 1947, ci prin anii 1965-1966.

Misterele revoluţiei se puteau dezlega după 1996, în timpul regimului Constantinescu. Sau în timpul următorului preşedinte democrat, Traian Băsescu. Defazarea istorică se pare că este o boală naţională. Mergem spre viitor cu spatele înainte, privind spre trecut, analizând fapte demult consumate.

Procesul primului preşedinte ales democratic, prin vot direct, de trei ori nu va lămuri misterele revoluţiei din decembrie 1989. Ion Iliescu nu este omul care săşi schimbe opinile despre tot ce s-a întâmplat în primele zile ale revoltei anti-comuniste, ce s-a întâmplat în anii următorii. A dominat scena politică într-o perioadă decisivă pentru viitorul ţării. :i-a eliminat adversarii politici prin mijloace nu tocmai democratice. A fost cu siguranţă cel mai mare manipulator al conştiinţelor oamenilor simplii, mai puţin informaţi, ceva mai creduli.

Datorită modului în care a înţeles să facă politică a contribuit la unificarea forţelor democratice. Oameni de cultură, politicieni din garda veche, partidele istorice, formaţiuni civice şi-au dat mâna şi în anul 1996 au reuşit săştige alegerile parlamentare şi prezidenţiale. Neo-comunismul sau cripto-comunismul avându-l ca reprezentant de frunte pe Ion Iliescu nu a fost definitiv îngenunchiat.

Sigla Informatia Zilei

8 decembrie, ziua adevărului

Asculta acest articol Toate ţările susţin aderarea României la Spaţiul Schengen, cu excepţia Austriei. Azi se dă votul. Motivele nu

Metamorfozele PSD

Va fi huiduit Marcel Ciolacu la Satu Mare? Sâmbătă, 27 ianuarie, primul ministru Marcel Ciolacu, însoțit de Paul Stănescu, Mihai Tudose și Florin Barbu, ministrul agriculturii, se află la Satu Mare.