Image 1
Image 2
Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

    Ultimele strategii, ultimele manipulări, ultimele lovituri dure, unele sub centură, altele în plină figură. Așa a arătat dintotdeauna ultima săptămână a campaniilor electorale.
    Nu poate face excepție nici ultima săptămână a acestei campanii desfășuate după un adevărat regulament cazon.

Bucureștiul, datorită mizei uriașe, este un fel de stat în stat. Cine câștigă Capitala se urcă pe cea mai înaltă redută și de acolo își anunță victoria, în lung și-n lat, nu doar în cele patru colțuri ale țării, ci ale întregului mapamond. Primarii oricărei capitale din lume sunt cu un pas spre cea mai înaltă funcție în stat. Cu atât mai mult cu cât, prin excepții, și un primar al unei reședințe de județ poate accede spre funcția de șef al statului. Avem două exemple certe, Traian Băsescu și Klaus Iohannis.

Așa cum la nivel de țară, victoria unui candidat la București are putere de simbol, în județe câștigarea funcției de primar al reședinței devine un reper politic peste care nu se poate trece cu vederea. Primarul capitalei locale dă culoarea politică a înregului județ. De aici marea miză. Bătălia electorală capătă în ultima săptămână dimensiuni apocaliptice.

Dar să vedem ce se întâmplă la Satu Mare. Sunt înscriși în cursă zece candidați. Ei se împart în două categorii.  Din prima categorie fac parte reprezentanții partidelor parlamentare. Aceleași partide au avut responsabilități la nivel județean, prin primarii pe care îi au, prin numărul mare de consilieri, prin funcțiile de conducere ocupate de oamenii care fac parte din aceste partide.

Este vorba despre PSD, UDMR, PNL și ALDE. Candidații acestor partide sunt persoane cu responsabilități. Dorel Coica este primarul în exercițiu. Este candidatul PSD, partid care a fost la guvernare, dar deține și multe funcții la nivel local. Kereskenyi Gabor, deputat, a fost viceprimar în mandatul 2008-2012. UDMR a deținut, de asemenea poziții importante la nivelul județului.

Așadar, ca și PSD, are responsabilități. ALDE deține actuala funcție de președinte al consiliului județean. La fel ca primele două partide, împreună cu Adrian Ștef, are de dat seama pentru ce a făcut sau nu a făcut. PNL, deși partid mare la nivel național, la Satu Mare nu a fost implicat în actul de administrație foarte adânc. Liberalii cu funcții au plecat spre ALDE, degrevând noul PNL de responsabilitățile privind eventualele eșecuri, greșeli în actul de administrație. Prin urmare, candidatul PNL la primăria Satu Mare, Adrian Cozma, are tot dreptul să pretindă că va institui o nouă ordine și disciplină la primărie.

Cum vor acționa partidele și candidații în ultima săptămână?  În primul rând PSD va insista pe faptul că doar candidatul său, Dorel Coica, este capabil să-l învingă pe Kereskenyi Gabor.
Acest lucru are drept scop mobilizarea electoratului român și direcționarea voturilor spre candidatul PSD.
Candidatul UDMR mizează pe prezența masivă la vot a populației maghiare. Având în vedere că doar acum alegerea primarilor se face dintr-un singur tur, se atrage atenția electoratului UDMR că are o șansă istorică de a avea un primar acum. Ca și în cazul PSD, acest avertisment, s-ar putea să prindă.

Adrian Ștef mizează pe experiența sa acumulată ca vicepreședinte și de președinte de consiliu județean. Are rezultate și spune răspicat acest lucru, spre disperarea foștilor aliați PSD și UNPR. Mizează, de asemenea, pe populația maghiară, uzând de faptul că provine dintr-o familie mixtă. Tot dintr-o familie mixtă provine și Adrian Cozma, dar nu mizează pe voturile maghiarilor la fel de mult ca Adrian Ștef.

Candidații partidelor neparlamentare, cea de-a doua categorie, își au și ei rolul lor în competiția electorală.  Horea Anderco, independent, Adelin Ghiarfaș, PNȚCD, Nicolae Ciorba, PND, Vasile Deac,  PPU-sl, Csaki Csongor, PMP,  sunt dezavantajați de faptul că electoratul, chiar dacă îi apreciază, consideră că este inutil să-i voteze, pentru că oricum nu au nicio șansă. În aceeași categorie intră și Ioan Opriș, deși UNPR are un grup parlamentar consistent.

În concluzie, Dorel Coica încearcă să convingă sătmărenii că este singurul care-l poate bate pe Kereskenyi Gabor. La rândul său Kereskenyi Gabor dorește să convingă electoratul UDMR și întreaga populație maghiară că au o ultimă șansă să aibă un primar din rândul lor. Adrian Ștef mizează pe rezultatele obținute, și va încerca să convingă electoratul că este soluția cea mai bună pentru Satu Mare.

Adrian Cozma promite o nouă ordine la primărie, mizând pe faptul că va sensibiliza lumea nemulțumită de fostele administrații. În linii mari, cam acestea sunt strategiile previzibile. Despre atacuri, inerente într-o bătălie atât de dură, nu avem de unde ști ce efecte vor avea asupra electoratului și cum vor influența votul.

EDITORIAL-DUMITRU-PACURARU

Extremismul verde

Ursula von der Leyden, președinta Comisiei Europene, spune că s-au luat decizii privind protecția climei, a produselor bio, fără să fie consultați fermierii.

Sigla Informatia Zilei

8 decembrie, ziua adevărului

Asculta acest articol Toate ţările susţin aderarea României la Spaţiul Schengen, cu excepţia Austriei. Azi se dă votul. Motivele nu

Sigla Informatia Zilei

Sub paravanul războiului

Asculta acest articol Întâi a fost pandemie. Nu se poate face nimic pentru că este pandemie. Apoi a venit războiul.