Image 1
Image 2
Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Întreaga Europă a stat ieri cu sufletul la gură așteptând verdictul englezilor. Va ieși sau nu Marea Britanie din Uniunea Europeană? Să presupunem că numărul voturilor pentru ieșire va fi mai mare. Desigur, nu se va întâmpla ca în cazul referendumului cu reducerea numărului de parlamentari. Nu numai că nu s-au redus la 300, dar la următoarele alegeri au crescut de la 465 la aproape 600. Parlamentul englez bănuim că va ține seama de voința cetățenilor și va lua o decizie în consecință.

Azi vom afla răspunsul. În ziua votului liderii lumii și-au exprimat încrederea că marea construcție numită UE nu se va lăsa doborâtă. 23 iunie va rămâne în istorie ca dată a unei încercări printr-o modalitate democratică de a schimba fața unei lumi create printr-o voință politică fără precedent în istorie. UE este primul “imperiu” din lume care a luat ființă fără puterea armelor.

Nu am avut șansa de a intra cu  primul val al fostelor țări comuniste. România a fost ținută la ușă câțiva ani. Românii și-au dorit într-o covârșitoare proporție să facă parte din structurile euro-atlantice, UE și NATO. Alții, printre care și englezii, au fost mai sceptici. Mare parte din populația Europei Occidentale nu s-a împăcat cu gândul că vechiul lor mod de viață s-a schimbat radical.

Asistă neputincioși la o adevărată invazie. Străinii le-au luat locurile de muncă, se plimbă prin parcurile lor, călătoresc cu mijloacele de transport în masă. Deranjul nu are termeni de comparație. Englezii au constatat că dau mai mult decât primesc, că plătesc taxe mai mari. Probabil că dacă noi am fi în locul lor am vota pentru ieșire tot atât de hotărâți pe cât am fost când am cerut să intrăm în  Europa Unită.

Noi, mai mult decât alte țări, avem tot interesul ca lucrurile să nu se schimbe. Milioane de români au început o nouă viață în diferite țări europene. Mulți dintre ei se află în Marea Britanie. Emoția cu care cei plecați, dar și cei de acasă, așteaptă rezultatele referendumului este justificată pe deplin. Consecințele ieșirii nu pot fi nici măcar bănuite. Exodul în sens invers ar bulversa nu doar țările de origine, ci și restul țărilor occidentale în care străinii și-au găsit de lucru și și-au făcut un rost.

Să sperăm că nu vom afla niciodată cum ar fi arătat Europa fără Marea Britanie dacă  s-ar fi întâmplat  că numărul voturilor pentru ieșire ar fi fost mai mare decât cel pentru rămânerea în Uniunea Europeană. Indiferent de rezultatul votului, scenariile dezmembrării Uniunii Europene rămân în picioare. Sunt destule țări nemulțumite. Sunt zone întregi, orașe invadate de străini.

Există șomaj în multe țări, dar în același timp fără mâna  de lucru a est-europenilor economiile ar avea de suferit. Până la urmă, pe termen lung, probabil că și România va avea mai mult de pierdut decât de câștigat. Riscăm să rămânem fără populație activă. Milioane de români contribuie la prosperitatea economică a câtorva țări privilegiate, printre care se numără și Marea Britanie.

Peste câțiva ani, într-un viitor mai îndepărtat, probabil ne vom ruga pentru un Brexit cu sorți de izbândă.