Program ITV: 00.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitaţi Mariana Dragoş, Ramona Paşca, Ovidiu Fărcaş, titlul emisiunii: În dar de Crăciun, facem gesturi mici pentru bucurii mari (reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Vasile Fernea, Adelin Ghiarfaş, Claudiu Ţinca, titlul emisiunii: Scandal după scandal în parlament (reluare) 02.35 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu, titlul emisiunii: Tiberiu Koczinger-raport la 7.540 de zile 03.42 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 04.53 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat Traian Ciudaş, titlul emisiunii: Bârsăul se dezvoltă şi pe banii localnicilor 05.50 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat Vasile Blaga, titlul emisiunii: De ce este importantă consultaţia preventivă? 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Prinzinger Zsoka 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul Arnold Anzik 08.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitaţi Mariana Dragoş, Ramona Paşca, Ovidiu Fărcaş, titlul emisiunii: În dar de Crăciun, facem gesturi mici pentru bucurii mari (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Prinzinger Zsoka 09.35 Sport, meci de fotbal, FC Olimpia- Metaloglobus Bucureşti 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Vasile Fernea, Adelin Ghiarfaş, Claudiu Ţinca, titlul emisiunii: Scandal după scandal în parlament (reluare) 13.00 Ştiri 13.36 Mesager educaţional, cu Vasile Nechita, invitaţi Viorel Câmpean, Alin Pop, titlul emisiunii: Competiţia carte internet 14.10 Teleshopping 14.27 Religie, cu Mihaela Ghiţă, invitat Laurenţiu Costin, titlul emisiunii: Rostul postului în resprectarea poruncilor dumnezeieşti 15.35 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat Traian Ciudaş, titlul emisiunii: Bârsăul se dezvoltă şi pe banii localnicilor 16.37 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu, titlul emisiunii: Tiberiu Koczinger-raport la 7.540 de zile 17.40 Panormaric sportiv, cu Ionuţ Blăjean, invitat Ştefan Szilagyi, titlul emisiunii: Fotbalul sătmărean la finalul sezonului de toamnă 18.30 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă 22.30 Colaj de colinde 23.30 Ştiri

UE între DA şi NU

Scris de Dumitru Păcuraru, 24 iunie 2016 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Întreaga Europă a stat ieri cu sufletul la gură aşteptând verdictul englezilor. Va ieşi sau nu Marea Britanie din Uniunea Europeană? Să presupunem că numărul voturilor pentru ieşire va fi mai mare. Desigur, nu se va întâmpla ca în cazul referendumului cu reducerea numărului de parlamentari. Nu numai că nu s-au redus la 300, dar la următoarele alegeri au crescut de la 465 la aproape 600. Parlamentul englez bănuim că va ţine seama de voinţa cetăţenilor şi va lua o decizie în consecinţă.

Azi vom afla răspunsul. În ziua votului liderii lumii şi-au exprimat încrederea că marea construcţie numită UE nu se va lăsa doborâtă. 23 iunie va rămâne în istorie ca dată a unei încercări printr-o modalitate democratică de a schimba faţa unei lumi create printr-o voinţă politică fără precedent în istorie. UE este primul “imperiu” din lume care a luat fiinţă fără puterea armelor.

Nu am avut şansa de a intra cu  primul val al fostelor ţări comuniste. România a fost ţinută la uşă câţiva ani. Românii şi-au dorit într-o covârşitoare proporţie să facă parte din structurile euro-atlantice, UE şi NATO. Alţii, printre care şi englezii, au fost mai sceptici. Mare parte din populaţia Europei Occidentale nu s-a împăcat cu gândul că vechiul lor mod de viaţă s-a schimbat radical.

Asistă neputincioşi la o adevărată invazie. Străinii le-au luat locurile de muncă, se plimbă prin parcurile lor, călătoresc cu mijloacele de transport în masă. Deranjul nu are termeni de comparaţie. Englezii au constatat că dau mai mult decât primesc, că plătesc taxe mai mari. Probabil că dacă noi am fi în locul lor am vota pentru ieşire tot atât de hotărâţi pe cât am fost când am cerut să intrăm în  Europa Unită.

Noi, mai mult decât alte ţări, avem tot interesul ca lucrurile să nu se schimbe. Milioane de români au început o nouă viaţă în diferite ţări europene. Mulţi dintre ei se află în Marea Britanie. Emoţia cu care cei plecaţi, dar şi cei de acasă, aşteaptă rezultatele referendumului este justificată pe deplin. Consecinţele ieşirii nu pot fi nici măcar bănuite. Exodul în sens invers ar bulversa nu doar ţările de origine, ci şi restul ţărilor occidentale în care străinii şi-au găsit de lucru şi şi-au făcut un rost.

Să sperăm că nu vom afla niciodată cum ar fi arătat Europa fără Marea Britanie dacă  s-ar fi întâmplat  că numărul voturilor pentru ieşire ar fi fost mai mare decât cel pentru rămânerea în Uniunea Europeană. Indiferent de rezultatul votului, scenariile dezmembrării Uniunii Europene rămân în picioare. Sunt destule ţări nemulţumite. Sunt zone întregi, oraşe invadate de străini.

Există şomaj în multe ţări, dar în acelaşi timp fără mâna  de lucru a est-europenilor economiile ar avea de suferit. Până la urmă, pe termen lung, probabil că şi România va avea mai mult de pierdut decât de câştigat. Riscăm să rămânem fără populaţie activă. Milioane de români contribuie la prosperitatea economică a câtorva ţări privilegiate, printre care se numără şi Marea Britanie.

Peste câţiva ani, într-un viitor mai îndepărtat, probabil ne vom ruga pentru un Brexit cu sorţi de izbândă.

Abonează-te acum Online!
Baby Trend