UE a decis reducerea consumului de gaz cu 15%

Marţi, 26 iulie 2022, statele UE au aprobat planul propus de Comisia Europeană pentru reducerea cu 15% a consumului de gaze naturale, pentru a ajuta astfel Germania şi a diminua dependenţa faţă de Moscova.

Decizia a fost luată după o nouă scădere a livrărilor ruseşti prin conducta Nord Stream 1. |ări precum Irlanda şi Malta vor fi scutite, pentru că nu sunt conectate la reţelele de gaze ale altor ţări din UE. Se mai pot obţine derogări pentru industriile critice.
De asemenea, statele membre au convenit să sporească rolul Consiliului în declanşarea unei “alerte la nivelul Uniunii”, caz în care reducerea cererii de gaze ar deveni obligatorie.
România a fost reprezentată la nivel de secretar de stat, ministrul român al Energiei, Virgil Popescu, nu a participat la reuniunea de la Bruxelles, fiind la Washington.

Abonează-te acum Online!
 1. Aranka a spus: 27 iulie 2022, ora 18:41

  Ca chestie informativa: planul de a economisi 15 procent gaz este benevol, si in interesul fiecarui natiuni si nu neaparat pentru ajutarea Germaniei . Cand in Germania nu mai este gaz in orbanistan nu mai exista nici miros de gaz, ei au votat impotriva acestori masuri pentru a sprijinii razboiul ucigator rus.

 2. Dac Bulibas a spus: 27 iulie 2022, ora 11:06

  Ungaria califică „inaplicabil” acordul prin care statele Uniunii Europene au convenit reducerea cu 15% a consumului de gaz natural – cu excepţii pentru unele state membre -, înţelegere care survine unei noi diminuări a livrărilor de gaze ruseşti prin conducta Nord Stream 1. Ungaria este singura ţară UE care a votat împotriva acordului.

  „Este o propunere nejustificabilă, inutilă, inaplicabilă şi dăunătoare, care ignoră complet interesele naţionale”, a declarat ministrul ungar de externe, Peter Szijjarto, citat de AFP, potrivit Agerpres.

  „Le va explica ungurilor cineva de la Bruxelles că în Ungaria există gaz pe care gospodăriile şi companiile nu-l pot folosi? Este o inepţie”, a adăugat oficialul ungar.

  El a vorbit şi despre „baza juridică îndoielnică” a acestui acord, motivând că securitatea aprovizionării energetice ţine de „responsabilitatea guvernelor naţionale” ale statelor UE.

  Dintre cele 27 de state ale UE, doar Ungaria a votat împotriva acordului, pentru adoptarea căruia în Consiliul UE era suficientă majoritatea calificată.

Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

Tastează numerele care apar! Exemplu: 7 5 unu şapte = 7517