Image 1
Image 2

UDMR, într-un con de umbră

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

    UDMR a intrat într-un con de umbră. După ce a ieșit din coaliția de guvernare, din motive electorale, rolul său s-a diminuat simțitor. PNL nu reușește să atragă formațiunea condusă de Kelemen Hunor de partea sa pentru că are un program diferit. PNL vrea să se introducă votul prin corespondență, UDMR nu-și dorește acest lucru. Nu dintr-un simplu moft. Adoptarea votului prin corespondență ar mări substanțial numărul votanților, poate și de ordinul milioanelor, luând în calcul românii aflați în străinătate.

Dacă se păstrează pragul electoral la 5%, UDMR ar fi pusă în situația de a nu trece acest prag. Acest lucru desparte în mod fundamental UDMR de PNL. Din această cauză, la moțiunea de cenzură parlamentarii UDMR au votat fiecare după cum au dorit. Dacă moțiunea ar fi avut șansa să treacă, cu siguranță UDMR nu ar fi votat alături de PNL. Pe viitor, dacă într-un fel sau altul PNL ar ajunge la guvernare și va încerca să introducă votul prin corespondență, UDMR se va opune. Poate chiar ajunge atât de departe încât ar amenința cu ieșirea de la guvernare. S-ar repeta episodul de la moțiunea din 2012 care a dus la căderea guvernului Ungureanu. Era în joc atunci înființarea sau desființarea unei facultăți de medicină în limba maghiară la Târgu Mureș.

Un alt motiv pentru care UDMR și-a diminuat rolul este apariția în parlament a unor partide mici. Toate joacă sau pot juca rolul de balama. UNPR, PLR, PC, PMP, ce a mai rămas din PPDD au un număr de parlamentari care pot înclina balanța guvernării. Fiecare dintre ele a fost și într-o parte, și în alta. Nu se pun probleme de ordin moral la niciunul dintre partide. Aparent, partidul lui Tăriceanu pare legat pentru totdeauna de PSD, dar nu se știe cum va evolua după fuziunea cu PC.

Existența unui președinte care aparține unei minorități naționale ar trebui să influențeze orientarea UDMR. Dar până acum Klaus Iohannis nu a dat niciun semnal că ar fi ceva mai apropiat de UDMR decât de alte formațiuni. Nici Kelemen Hunor nu s-a remarcat ca un apropiat al președintelui. Totuși, putem bănui că există mai multe motive de apropiere decât de îndepărtare. În mai multe localități din țară etnicii germani candidează pe listele UDMR. Este și cazul comunității germane din județul Satu Mare.  Forumul German  are o colaborare veche cu UDMR, chiar de la primele alegeri democratice.

Ce s-ar putea schimba după ce a ajuns președinte Klaus Iohannis în relația dintre UDMR și FDGR? Până acum fiecare partid care a dat președintele a avut un avantaj. Popularitatea președintelui se extinde asupra partidului din care a făcut parte.

Chiar dacă Iohannis a fost candidatul PNL, nu se poate trece cu vederea că a fost președintele Forumului Democrat al Germanilor din România. Practic, s-a schimbat statutul etnicilor germani din momentul în care un german a ajuns președintele țării. În mod normal de acum înainte Forumul German va merge alături de PNL. La Sibiu sigur se va întâmpla așa. Este logic că și în alte locuri germanii vor fi curtați de PNL. Dacă “valul Iohannis” nu se va dilua, la alegerile din 2016 este foarte posibil să aflăm pe liste de candidați mai mulți nemți.

Punctul forte al candidatului Iohannis a fost Sibiul, rezultatele bune obținute ca primar. Cine nu are nemți să își cumpere, suna un proverb mai vechi. Dar cine deja are nemți, de ce să nu îi folosească? Nu ar fi o foarte mare surpriză ca pe listele de candidați la primării să găsim mai multe nume germane decât înainte. Nu este, deocamdată, cazul în organizația UDMR Satu Mare. Nu s-a auzit nimic nici dinspre PNL, în sensul că ar fi în căutarea unui candidat german la Primăria Satu Mare. Dar această posibilitate nu trebuie cu totul exclusă. În cele 10-11 luni rămase până la alegerile locale se pot întâmpla multe.

Vizita lui Kelemen Hunor la Satu Mare în preajma desemnării unui viceprimar al municipiului Satu Mare arată interesul pe care îl au partidele față de administrațiile locale. Soarta alegerilor depinde de structura din teritoriu a fiecărui partid. Primarii, oamenii din administrația locală, funcțiile din instituții sunt elemente mai importante în alegeri decât sunt parlamentarii.

Indiferent ce alianțe va face în viitor, UDMR, mai mult decât alte formațiuni politice, acordă o  foarte mare atenție administrațiilor locale. Exemplul său ar trebui urmat de toate partidele.

Dosarul Cîțu-Covid, butoiul cu pulbere din campania electorală

Dosarul DNA în care miniștri Sănătății, Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, precum și fostul prim ministru Florin Cîțu,  acuzați că au fraudat milioane de euro cumpărând milioane de doze de vaccin peste necesar, va deveni subiectul major în jurul căruia se vor arunca săgețile electorale de anul viitor.