Ucrainenii sătmăreni au comemorat Holodomorul

Scris de I. Z., 27 noiembrie 2022 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

În organizarea Uniunii Ucrainenilor din România (UUR) – filiala Satu Mare şi în parteneriat cu Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Satu Mare, sâmbătă a avut loc un simpozion de comemorare a victimelor Holodomorului din Ucraina, din anii 1932 – 1933, la care au participat membrii organizaţiilor UUR din întreg judeţul, precum şi un grup de refugiaţi din Ucraina.
Despre această perioadă tragică din istoria Ucrainei au vorbit dr. Liuba Horvat – preşedintele filialei şi secretar general UUR, primarul comunei Tarna Mare, Monica Sobius şi dr. Felician Pop, din partea CJCPCT Satu Mare.

Comemorarea aceasta vine în contextul în care Parlamentul României – reunit în şedinţă comună – a votat recent Declaraţia care condamnă foametea deliberată (Holodomor) la care a fost supus poporul ucrainean de ocupaţia sovietică în anii 1932- 1933, care a fost citită în plen de deputatul Nicolae Miroslav Petreţchi, reprezentantul minorităţii ucrainene în Parlamentul României şi iniţiatorul acestui document. Prigoana sovietică împotriva poporului ucrainean a dus la uciderea a peste 10 milioane de oameni, dar cifrele reale poate că nu vor fi cunoscute niciodată.

Din păcate, după 90 de ani, istoria se repetă, Rusia a invadat Ucraina şi prin distrugerea deliberată a structurilor energetice, a alimentării cu apă şi gaz a Ucrainei au scopul de a înfometa din nou poporul ucrainean şi de a provoca un exod în masă. Mai multe ţări, printre care şi România au recunoscut Holodomorul, ca genocid.

“Noi dorim să atragem atenţia lumii civilizate că nu trebuie să permitem ca istoria sângeroasă să se repete şi că este necesar, pe toate căile şi prin orice mijloace, să stopăm această nouă dezlănţuire de ură la adresa ucrainenilor, a înseşi fiinţei naţionale a Ucrainei”, a declarat Liuba Horvat, preşedintele UUR Satu Mare.

Abonează-te acum Online!
  1. Dac Bulibas a spus: 28 noiembrie 2022, ora 10:29

    Dar despre prigoana ucraineana indreptata impotriva minoritatilor nationale care continua si in ziua de azi si care atenteaza la existenta acestora ce parere au cei de la UUR ????. De ce le-a trebuit ucrainenilor NATO,…, fara NATO nu puteau trai linistiti in pace si in buna vecinanate cu Russia ?. Si-au batut joc de toate minoritatile nationale de pe teritoriul ucrainei, au manifestat un comportament dictatorial nazist fata de acestia ca urmare, isi merita soarta !!!. Sper si doresc sa ajunga sa fie tratati la fel cum si-au tratat ei minoritatile nationale conlocuitoare !!!. Asta merita ei !!!. Daca nu le convine, sa plece la NATO si sa-i primeasca NATO !. Credeti ca s-au schimbat ?…. daaa, pe dracu !….. Au fost si sunt niste ticalosi !. Din caine nu va fi slanina !. Acestia merita umiliti si reeducati adica, denazificati!. ( UE si NATO de ce le furnizeaza arme si nu mancare adica ajutoare umanitare ca sa prelungeasca suferintele si razboiul care afecteaza si economia UE ?)

Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

Tastează numerele care apar! Exemplu: 7 5 unu şapte = 7517