Image 1
Image 2

Ucraina și războiul civil din Spania anilor 1936-1938

Sigla Informatia Zilei
Se va repeta în Ucraina nebunia brigăzilor internaționale din Spania anilor 1936-1938? Sunt momente în istorie care se repetă ca dinamică, dar cu alți morți, cu alte victime, sfârșind cu aceeași dezamăgire.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Se va repeta în Ucraina nebunia brigăzilor internaționale din Spania anilor 1936-1938?
Sunt momente în istorie care se repetă ca dinamică, dar cu alți morți, cu alte victime, sfârșind cu aceeași dezamăgire.

Poate că pare deplasat să comparăm entuziasmul cu care Franța se grăbește să trimită trupe în România ca să sară în ajutorul Ucrainei.

Nu întâmplător cel ce a anunțat decizia președintelui Macron este Dacian Cioloș, lider al unui partid supranumit neomarxist.

Nebunia din Spania este aproape uitată, dar au rămas cărțile scrise cu entuziasm de un Hemingway (Pentru cine bat Clopotele), John Dos Passos (Aventurile unui tânăr), Andre Marlauux ( Speranța), inspirat din războiul civil din Spania autorul romanului vizionar “1984” George Orwel va scrie romanul ” Omagiu Cataloniei” și lista poate continua cu cineaști, fotografi, muzicieni, actori, artiști cuprinși de febra libertății. Toți știu că fără imagine vizuală orice campanie este inutilă, atrocitățile rămân necunoscute. Comuniștii știu ceva în plus: că fără slogane campaniile nu-și ating scopul propagandistic.
Marlaux organizează un congres în care dezbate rolul scriitorilor în lupta pentru libertate la care participă marii scriitori din toate lumea.

Convinși că de ei depinde soarta umanității, voluntarii din 54 de țări, comuniști, staliniști și anti-staliniști, anarhiști, poeții, artiști, cineaști, romantici, printre care îi vom regăsi și pe Tristan Tzara și Vida Geza, se vor înrola în brigăzile internaționale pentru a lupta împotriva naționaliștilor generalului Franco. Cam toate culorile politice pe care le avem azi în lume, se regăseau în Spania prinsă între fascism și comunism.

Prima mare bătălie dintre extremismele secolului 20 se va sfârși cu sute de mii de morți. Un război care nu a demonstrat nimic altceva decât că fiecărei generații îi este dat să confunde “iluzia poetică cu bruta realitate” cum va scrie Marlaux, care nu s-a sfiit să acționeze ca un adevărat general trimițând în Spania o escadrilă de avione, cumpărate din sponsorizări. Ca altădată dr. Vasile Lucaciu, marele scriitor francez, va pleca în SUA să caute sprijin pentru cauza Spaniei.

Susținătorii lui Franco nu s-au lăsat mai prejos. Hitler va trimite avioane din Legiunea Condor care vor bombarda un târg de vite din mica localitate Guernica, imaginea vitelor bombardate inspirându-i lui Picasso imensa lucrare “Guernica”.

În Spania voluntarii italieni din brigada Garibaldi se vor lupta cu trupele italiene trimise de Mussolini să-i susțină pe naționaliștii generalului Franco, rezultând câteva mii de morți.

În aceeași Spanie cuprinsă de febra revoluției își va face jocul și Stalin. În schimbul a 460 de tone de aur, va trimite armament, mitraliere și tancuri, dar și un spion în persoana ziaristului Mihail Kolțov, prieten de pahar cu Hemingway, dar care reîntors în URSS va cădea victimă epurărilor lui Stalin.

În scurta perioadă când se instalează un guvern condus de comuniști se instalează teroarea de tip stalinist și în tabăra revoluționarilor. Stalin va ajuta ambele tabere.

Se pot găsi în zona politică a Spaniei prinsă în febra revoluției și figuri politice comparabile cu politicieni contemporani. Astfel lidera comuniștilor, La Passionaria, o femeie solidă a cărei voce răsuna la radio și în piețe sub sloganul “Pe aici nu se trece!” poate fi asemuită cu o vajnică senatoare a zilelor noastre luptătoare pentru drepturi și libertăți încălcate în numele pandemiei.

Un posibil război în Ucraina, că va izbucni sau nu, va reînvia același entuziasm din Spania anilor 1936-1938. Concluzia finală s-a impus de la sine: un sacrificiu degeaba.

Aceiași susținători ai republicanilor, vor întâmpina cu același entuziasm intrarea trupelor lui Franco în Madrid. Nu putem fi siguri că în cazul în care armata rusă va intra în Kiev nu va fi primită de populație cu același entuziasm, cu aceeași speranță cu care așteaptă acum trupele NATO.

Pacea din Spania anilor 1938-1939 s-a sfârșit cu un val de emigrări. Peste o jumătate de milion de spanioli au trecut granița spre Franța. Ca țară vecină, în caz de război, România trebuie să se pregătească pentru a primi sute de mii de ucrainieni fugiți din calea armatei lui Putin.

Competiție electorală pe Tik Tok

Se vorbește atât de mult despre campania electorală, de fapt despre campaniile electorale pentru că sunt atât de multe anul acesta încât nici nu le mai putem număra.