Audienţe în direct, cu Ioan Aniţaş, invitat: Marius Cionca. Titlul emisiunii: Vânătoarea între pasiune şi necesitate (reluare)01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Kereskenyi Gabor,Adrian Albu, Gabriel Leş. Titlul emisiunii: Este afectat bugetul primăriei de revoluţia fiscală.(reluare) Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Călin Durla. 03.50 Mesager educaţiona, cu Vasile Nechita, invitat: Vlaicu Popescu. Titlul emisiuni: Învăţământul dual la Colegiul Tehnic Unio- Traian-Vuia. 04.45 Natura ne cheamă, cu Ioana Zaharia. 05.40 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat: Nicolae Popan. Titlul emisiunii: Carnea de struţ. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Ilyes Ilona. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Prinzinger Zsoka. 08.00 Audienţe în direct, cu Ioan Aniţaş, invitat: Marius Cionca. Titlul emisiunii: Vânătoarea între pasiune şi necesitate (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Ilyes Ilona. 09.40 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc,invitat: Mark Nagy Janos. Titlul emisiunii:Noutăţi în custodia ariei protejate de pe râul Tur. 10.15 La psiholog, Ioana Vladimirescu,invitat: Adriana Laszlo.Titlul emisiuni: Obiceiurile fericirii. 10.50 Religie, cu Eva Laczko , invitat: Florin Fodoruţ. Titlul emisiunii: De la Înviere Mântuitorul până la Înălţarea la cer. 11.40 Teleshopping 12.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Kereskenyi Gabor,Adrian Albu, Gabriel Leş. Titlul emisiunii: Este afectat bugetul primăriei de revoluţia fiscală.(reluare) 13.00 Ştiri 13.30 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Romeo Poiană. Titlul emisiuni: Romeo Poiană – rapor la 6685 de zile. 14.30 Teleshopping 14.45 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş. Titlul emisiunii:Monitorizarea lucrărilor agricole prin satelit. 15.40 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Călin Durla. 16.45 Panoramic sportiv, cu Constantin Damian, invitat: Dacian Nastai. Titlul emisiunii: Primăvara sportivă cu Dacian Nastai. 17.35 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu, invitat: Universal Band. 18.30 Audienţe în direct 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat- Sebi Borlaştean. 22.30 Ne cheamă natura 23.30 Ştiri

Turos Lorand: Cozi imense la punctele de trecere a frontierei

Scris de I. Z., 12 aprilie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »
Turos Lorand

Turos Lorand

În urma intrării în vigoare a Regulamentului 458/2017 de modificare a Codului Frontierelor Schengen, adoptat de către Parlamentul European şi Consiliul Europei, autorităţile de control la frontieră din statele Uniunii Europene efectuează verificări ample la intrarea şi ieşirea de pe teritoriul statelor membre, începând cu data de 7 aprilie.

Potrivit Poliţiei de Frontieră Române, „Verificările permit statelor membre să se asigure că persoanele controlate nu reprezintă o ameninţare pentru ordinea publică, securitatea internă sau sănătatea publică, în scopul îmbunătăţirii securităţii Uniunii Europene şi a cetăţenilor acesteia”.

Teoretic această măsură este în interesul Europei şi a cetăţenilor din Uniunea Europeană. Practic, însă, este o încălcare grosolană a uneia dintre conceptele de bază ale Uniunii,  respectiv libertatea de circulaţie şi de şedere a persoanelor în UE, piatra de temelie a uniunii, instituită prin Tratatul de la Maastricht în 1992.

Faptul că această verificare amplă se aplică nu doar în cazul frontierelor externe ale Uniunii Europene, ci şi la frontierele dintre statele membre, consider că este o mare nedreptate faţă de România, care deşi a îndeplinit toate condiţiile tehnice şi juridice  pentru aderarea la spaţiul Schengen, din motive pur politice a rămas pe dinafară.

Odată cu aplicarea noilor reglementări, regăsim la graniţele noastre de Vest condiţii de dinaintea aderării la Uniunea Europeană, cozi imense, timp de aşteptare de mai multe ore.

Şi toate acestea înaintea Sărbătorilor Pascale, când mulţi dintre românii din diasporă doresc să petreacă Sfintele Sărbători acasă, alături de cei dragi.

Pe lângă această problemă punctuală, să nu uităm de românii care au domiciliul în localităţi din Ungaria aflate în imediata apropiere a graniţei de Vest a României, care şi-au cumpărat case acolo şi fac zilnic naveta la locurile lor de muncă din România, deoarece au crezut de-a lungul anilor în promisiunile politicienilor privind aderarea României la Spaţiul Schengen într-un interval de timp foarte scurt.

Aceste persoane, chiar dacă au case dincolo de graniţă, muncesc şi plătesc impozite în România. Dimineaţa stau ore în şir la punctele de trecere a frontierei pentru a ajunge la serviciu şi la şcoală, cu copiii.

Datoria Guvernului şi a Preşedintelui României este să apere drepturile acestor cetăţeni.

Şi avem un exemplu de urmat. Cel mai nou membru al Uniunii Europene, Croaţia, a suspendat aplicarea Regulamentului 458/2017 de modificare a Codului Frontierelor Schengen, pentru că era contra intereselor cetăţenilor croaţi.

Cred că ar fi cazul ca patriotismul guvernanţilor să se manifeste nu doar în vorbe, ci şi în apărarea intereselor tuturor cetăţenilor, nu doar  a celor care pot trece de uriaşele cozi de la vamă având în buzunar un paşaport diplomatic.

Turos Lóránd, senator UDMR de Satu Mare

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.